.

Първо: обич, не гордост.

Обичта значи грижа. Погрижи се за нещо в тази страна, направи го по-хубаво, отколкото е. После, като искаш, можеш да се гордееш с него. За другото нямаш заслуга.

Не се срамувай от страната си, не се хвали с нея. Всички страни имат качества и недостатъци, също като всички хора. Приеми я с особеностите ѝ и гледай напред.

Познавай страната си. Любопитствай – автори, дето ги няма в учебника, история, която не се учи в училище, малки села, дето ги няма в туристическите справочници.

Питай бабите си и дядовците си. Запиши разказите им – техните спомени са друг вид история.

Пътувай, познавай и други страни, не бързай със сравненията, натрупай опит.

Обърни внимание кои от нещата, които харесваш, виреят добре у нас. Палмите са ефектни, но зиме трябва да се прибират на топло, иначе ще загинат. Виж, здравецът се оправя добре. Доматите също, въпреки че са пренесени от Америка. Преди да пренесеш мода, идея, начин на правене на нещо си, помисли дали ще се „хване“ добре тук. Хвърляй усилията си в жизнеспособни идеи.

Говори и пиши на добър български. Защо да скачаш на куц крак, като можеш да вървиш?

Чувствата не отменят добрия вкус. Трикольорните салати, изкуствените „руини“, анцузите с гербове или снимки на герои, лъжливите „исторически“ открития за напомпване на самочувствието или примамване на туристи са просто пошли.

Ако цениш страната си, намери истинска рецепта, запази тъка̀ните от баба ти престилки, настоявай истинските археологически паметници да бъдат пазени и адекватно показани. Докато строим на Трапезица (и на Яйлата, и къде ли не!), из цялата страна са оставени да се рушат средновековни църкви.

Не мрази никого заради неговия произход. Нито пък смятай, че някой е по-добър от теб само защото е от друг народ. Идиоти има навсякъде. Свестни хора също.

Не мисли патриотизма за лоша дума само защото зад нея се крият мошеници.

България не е само фолклор, цървули и казанлъшки рози. Гледай отвъд клишетата. Използвай очите си. Литературата ни не свършва с конспекта в училище. Имаме и други художници освен Майстора. Изкуството не служи, за да се гордеем с него, а за да доставя удоволствие и (или) да ни провокира да се замислим.

Открий какво обичаш. Не гордост, обич.

автор: Зорница Христова

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: 19 омайващо красиви снимки от България