.

Кое е три пъти по-опасно от войната? Работата е по-голям убиец от пиенето, наркотиците и войната. Около два милиона души умират годишно от болести и инциденти, свързани с тяхната работа, а само около 650 000 биват убити във война.

Най-опасни са професиите на земеделците, миньорите и строителите. Според американското Бюро за трудова статистика през 2000 г. 5915 души са умрели на работното си място – включително тези, които са получили сърдечен удар.

Най-опасно е дървосекачеството със 122 загинали на 100 000 заети работници. На второ място е рибарството и на трето – пилотирането на самолет със 101 загинали на 100 000 заети. Но за ваше успокоение по-голямата част от загиналите пилоти са на малки частни самолети, а не на пътнически лайнери.

На четвърто и пето място следват металурзите, миньорите и сондьорите, но тяхната смъртност е наполовина по-малка от тази на дървосекачите.

Третата най-честа причина за смърт на работното място са убийствата. 677 работници са убити на работното си място, между които 50 полицаи, но и 205 продавачи.

Втората най-честа причина са паданията. На тях се дължат около 12 % от всички смъртни случаи. Най-честите жертви са работниците по покривите на арматуристите.

Най-честата причина за смърт на работното място са, разбира се, автомобилните катастрофи. Те са приинили около 23 % от всичките случаи. Дори полицаите са загивали по-често зад кормилото, отколкото от куршумите на престъпниците.

Смъртният риск може да бъде изчислен по скалата на Дъкуърт, изработена от д-р Франк Дъкуърт, издател на списанието на Кралското статистическо дружество. Тя измерва вероятността да умреш в резултат на някаква определена дейност. Най-безопасните дейности са оценени с нула точки, а 8 точки означават сигурна смърт.

Единичен опит на руска рулетка се оценява на 7,2 точки. Двайсет години скално катерене носят 6,3. Вероятността човек да бъде убит се оценява на 4,6. Пътуването със 160 км/ч на трезвен шофьор на средна възраст носи 1,9 точки – съвсем малко повече от вероятността за сблъскване с астероид /1,6/.

По скалата на Дъкуърт 5,5 е вече особено опасно. Това е рискът един мъж да загине в автомобилна катастрофа или при падане от високо, както и човек да загине при чистене с прахосмукачка, миене или ходене по улиците.

из „Книга за всеобщите заблуди“, Стивън Фрай