Роза Паркс е жена, която промени историята с едно просто „не”. Родена на 4 февруари 1913 г., тя има нещастието да е афро-американка в най-лошите времена за цветнокожите в Щатите.

Паркс става известна с отказа си на 1 декември 1955 г. да се подчини на автобусен шофьор и да освободи мястото си на бял мъж.

По това време съществува сегрегация дори и в рейсовете на южните щати, белите стоят в предната част, а чернокожите в задната. Роза Паркс стои в частта за чернокожи, но местата за бели свършват и шофьора я кара да стане. Тя отказва.

Последвалото ѝ арестуване за гражданско неподчинение води до т.нар. автобусен бойкот в Монтгомъри – едно от най-големите и успешни масови движения против расовата сегрегация, чиято специална организация, която да се грижи за бойкота (Гражданско обединение на Монтгомъри за подобряване на расовите връзки), е ръководена от Мартин Лутър Кинг.

Ролята на Паркс в борбата за равноправие на чернокожите американци ѝ извоюва мястото на най-популярната и известната чернокожа жена в американската история.

Умира на 92 години на 24 октомври 2005 г.

Това не беше предварително планирано. Просто се случи – шофьорът ми заповяда да стана, а аз просто почувствах, че не трябва да го правя. Бях изключително изморена след цял ден работа.

Моето лично желание беше да бъда свободна. Аз не бях сама. Имаше много други, които се чувстваха по същия начин.

Бях арестувана и нямах никаква идея, че ще се стигне до тук. Беше обикновен ден като всеки друг. Единственото нещо, което направи този ден значим беше, че хората се включиха.

Всеки човек трябва да живее живота си като модел за подражание на останалите.

Научих през годините, че когато умът е натрупал достатъчно багаж, това намалява страха; да знаеш какво трябва да се направи прогонва страха.

Расизмът е все още сред нас. Но изцяло от нас зависи да подготвим децата си с това, с което ще се срещнат, и което трябва да преодолеят.

Бих искала да бъда запомнена като човек, който е искал да бъде свободен… другите хора също трябва да бъдат свободни.

Спомените от нашия живот, нашата работа и дела ще продължат в други.

Никога не трябва да се страхувате от това, което правите, когато то е правилното нещо.

Изморих се да бъда третирана като гражданин второ качество.

Вярвам, че всички сме тук на планетата Земя, за да живеем, израстваме и да правим всичко по силите си да превърнем планетата по-добро място, на което да се наслаждават на свободата.

Роза Паркс и Мартин Лутър Кинг

редактор: Сияна Велева

Вижте още: ОСКАР ШИНДЛЕР бе по природа анархист, който обичаше да се подиграва със системата

Око за око и скоро целият свят ще ослепее – МАХАТМА ГАНДИ

Свободата винаги е свобода на несъгласните