.

Нова поредица от проучвания установи, че самочувствието на мъжете и жените реагира много различно на успеха на техните партньори.

Изследванията, проведени както в САЩ, така и в Европа, са тествали реакциите на мъжете и жените, като целта им била да проверят самооценката им в ситуации, в които партньорът им не успява или успява да изпълни различни задачи.

В един от експериментите двойките са подложени на тест, определящ способността за разрешаване на проблеми и нивото на социална интелигентност.

След приключване на задачите, участниците били информирани, че партньорите им са постигнали най-високите или най-ниските резултати в сравнение с останалите.

В крайна сметка се оказало, че при жените не са установени промени в самочувствието, независимо дали партньорите им са успели или не са успели да се справят със задачите. Промени не са установени и след теста, проверяващ несъзнателното им самоуважение.

При мъжете също не са регистрирани промени в съзнателното самоуважение, но при несъзнателното е открита интересна разлика.

Мъжете, на които е казано, че жените им са постигнали страхотни резултати, са имали значително по-ниска самооценка от мъжете, на които е казано, че половинките им са се провалили.

Предишни изследвания в тази област също показват, че мъжете очевидно се чувстват заплашени от успеха на половинката си. Но защо? И защо при жените това не е така?

Изследователите предполагат, че тъй като хората обикновено се представят за по-компетентни, отколкото са в действителност, напомнянето за успеха на партньора им може да застраши собствените им възгледи и дори да предизвика страхове, че техният партньор ще ги напусне.

Наистина, в едно от изследванията при мъжете, на които е казано, че половинките им са постигнали успех, е отчетена доста по-песимистична нагласа относно бъдещето на връзката им, отколкото при останалите.

Мъжете изпитват несъзнателна заплаха за самочувствието си, когато жените са успешни.

Това е така, но друго мащабно изследване откри, несъзнателните заплахи ни въздействат, дори когато съзнателно не сме съгласни с тях.

Например, жените се справят по-добре на тестове за математически способности, когато мъжете не са в стаята, защото присъствието на мъже им напомня за стереотипа, че жените не са толкова добри в математиката като мъжете.

Това фино, несъзнателно напомняне само по себе си е достатъчно, за да намали доверието на жените в собствените способности.

Самочувствието е трудно нещо. То е в състояние да бъде разбито на пух и прах от на практика всичко, което ни заобикаля.

Най-доброто, което можем да направим, за да стабилизираме тези колебания в своята самооценка, е да обърнем внимание на нещата, в които не сме уверени, и да работим именно върху тях.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник:  Psychology Today / Framar.bg