.

„За да разберем света, трябва да разберем изключенията.“ – Вилфредо Парето

Принципът на Парето, известен още като 80/20 правило, е принцип, който гласи, че за много резултати приблизително 80% от последствията идват от около 20% от причините. 

Този принцип е прилаган в широк спектър от области, включително бизнес, икономика и лична продуктивност.

Принципът на Парето е кръстен на Вилфредо Парето (1848-1923), италиански икономист, който за първи път наблюдава принципа – разхождайки се в своята градина забелязал, че около 20% от граховите шушулки раждат 80% от реколтата.

Решил да провери дали това важи и в други области и открил, че 80% от земята в Италия е притежавана от 20% от населението. Това неравномерно разпределение на богатството е наблюдавано и в много други страни.

Вилфредо Парето

„Разпределението на богатството е неравномерно във всички общества.“ – Вилфредо Парето

Независимо от размера на богатство в различните държави, почти винаги 80% от богатството е съсредоточено в 20% от населението. Това е известно като разпределението на Парето, което означава, че без значение от вида и типа на икономическата система в едно общество парите винаги ще се концентрират в малък брой хора. 

За действието на този принцип има много примери в природата:

80% от видовете растения и животни в света живеят в само 20% от земната площ на света. Това е известно като Екваториалното правило.

80% от кислорода на Земята се произвежда от само 20% от растенията в света. Тези растения се намират предимно в тропическите гори, които покриват само около 2% от повърхността на Земята.

80% от земетресенията в света се случват в само 20% от разломите на Земята. Тези разломи се намират предимно в Тихия океан, който е известен като Пръстенът на огъня.

80% от световните речни води текат през само 20% от световните реки. Това означава, че малък брой реки са отговорни за голяма част от световните речни води. Помислете си за Нил и Амазонка.

80% от звездната маса в Млечния път е съдържаща се в само 20% от звездите. Това означава, че малък брой звезди са отговорни за голяма част от звездната маса на галактиката.

Принципът на Парето и обществото:

80% от престъпленията се извършени от 20% от престъпниците.

80% от разходите на здравеопазване се формират от 20% от пациените.

20% процента от служителите създават 80% от проблемите.

Принципа на Парето в изкуството:

Принципът на Парето е полезен инструмент за разбиране и прогнозиране на разпределението на успеха в изкуствата. Той може да ни помогне да идентифицираме най-важните фактори, които допринасят за конкретно произведение на изкуството, и да фокусираме усилията си върху тези фактори.

Като разбираме принципа на Парето, можем да получим по-добро разбиране как се постига успех в изкуствата и как можем да подобрим шансовете си за успех. Или поне да осъзнаем защо е толкова трудно да се успее в тази сфера.

„Източникът на социалната еволюция е неравномерното разпределение на човешкия талант.“ – Вилфредо Парето

80% от най-известните картини в света са създадени от само 20% от световните художници. Тези художници включват Леонардо да Винчи, Микеланджело, Дали, Пикасо.

80% от най-продаваните книги в света са написани от само 20% от световните автори. Тези автори включват Дж. К. Роулинг, Стивън Кинг и Дан Браун.

80% от най-популярните песни в света са написани от само 20% от световните автори на песни. Тези автори на песни включват Пол Маккартни, Джон Ленън и Боб Дилън.

80% от вниманието в картина се привлича от само 20% от елементите в картината.

80% от въздействието на музикален фрагмент се създава от само 20% от нотите в музиката. Това е известно като правилото 80/20 на музиката.

80% от значението на стихотворение се предава от само 20% от думите в стихотворението.

Принципът на Парето в политиката:

Принципът на Парето е полезен инструмент за разбиране на разпределението на властта и влиянието в политиката. Като разбираме принципа, можем по-добре да разберем как политическите системи работят и как да ги направим по-ефективни.

„По-голямата част от хората са безразлични към политиката.“ – Вилфредо Парето

80/20 правилото в политиката: Това правило гласи, че 80% от политическата власт в една страна се държи от 20% от хората. Това често се наблюдава в разпределението на гласовете, където малък брой колебливи избиратели могат да решат изхода на изборите.

Принципът на Парето и избирателната активност: Принципът на Парето може да се приложи и към избирателната активност. В много страни само малък процент от населението гласува на избори. Това означава, че малък брой хора имат непропорционално голямо влияние върху изхода на изборите.

Принципът на Парето и политическата активност: Принципът на Парето може да се приложи и към политическата активност. Малък брой активисти често са отговорни за по-голямата част от работата в политическа организация. Това означава, че е важно да се фокусира върху мобилизирането и активирането на тези ключови активисти.

Принципът на Парето в икономиката и бизнеса

Принципът на Парето може да се приложи и към бизнеса. Например, 80% от печалбата на една компания може да идват от 20% от клиентите ѝ, а 80% от продажбите ѝ идват от 20% от продуктите ѝ. Това означава, че компанията трябва да фокусира маркетинговите си усилия върху 20% от клиентите, които са най-печеливши, а маркетинговите си усилия върху 20% от продуктите, които са най-популярни.

Принципът на Парето и личната продуктивност

Принципът на Парето може да се приложи към личната продуктивност. Например, човек може да открие, че 80% от резултатите му идват от 20% от времето му. Това означава, че човекът трябва да фокусира времето си върху 20% от дейностите, които са най-важни.

Принципът на Парето е мощен инструмент, който може да се използва за подобряване на вашия бизнес или лична продуктивност.

Като идентифицирате 20% от факторите, които имат най-голямо влияние върху резултатите ви, можете да фокусирате усилията си върху тези фактори и да постигнете по-добри резултати.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм: