.

В случай че сте се чудили колко точно време прекарва дъщеря ви, публикувайки селфита онлайн, просто прекарайте 10 минути във Фейсбук или друга социална медия.

Там ще откриете, че автопортретите са се превърнали в неизменна част от онлайн присъствието на повечето хора. Сигурно подобни твърдения ви се струват пресилени, докато не пробвайте сами да получите перфектната снимка и осъзнаете колко сложен е процесът за достигане на съвършеното селфи.

За повечето жени са необходими около 7 опита, за да създадат желаното селфи, докато известни личности като Ким Кардашиян споделят, че има трябват между 15 и 20.

Разбира се, добавете към процеса и филтрите и дооформянето на грима. Също така, има и редица мобилни приложения, които могат да доведат до много по-драстични промени като изменения на костната структура, намаляване на талията, премахването на несъвършенствата по лицето и т.н.

Разбира се, селфитата могат да бъдат забавни и несериозни.

Психологът д-р Александра Хамлет обаче разпознава и тъмната страна на практиката – когато снимките се превърнат в критерий за красота и себестойност.

Д-р Хамлет смята, че заради всичкия грим, поправките, десетките филтри и множеството опити за съвършена снимка, момичетата започват да се чувстват сякаш никога няма да отговорят на очакванията на обществото. Именно оттам идва опасността за самочувствието на тийнейджъра.

Толкова сме свикнали да се притесняваме как момичета ще бъдат повлияни от хилядите подправени изображения на модели в списанията, по телевизията и в интернет пространството. Сега обаче младите хора са моделите – те разполагат със собственото си изображение, което могат да обработват и манипулират до неузнаваемост.

Тази възможност за обработка на селфитата може да проправи път на самокритичността, особено докато тийнейджърите се опитват да подобрят своите снимки и същевременно се сравняват със своите връстници в онлайн пространството.

Точно поради това експертите по психично здраве изпитват притеснение относно опасната връзка между ниско самочувствие и прекалено упование в позитивната реакция спрямо селфитата.

В търсене на съвършенство

Ако досега сте казвали на дъщеря си, че е красива и няма нужда да променя нищо във външния си вид, посланието, което тя получава, когато отвори Снапчат, Инстаграм или Фейсбук, е напълно различно.

Почти никой в социалните мрежи не показва истинското си аз – буквално.

Преди снимките са били последната и окончателна стъпка, а сега нашето общество притежава уменията и технологиите да промени това – обработката на снимките е очаквана, а в очите на младите момичета тя е задължителна.

Д-р Хамлет признава, че някои филтри са забавни и могат да изкривят изображенията по интересни начини, но има и много други – така наречените разкрасяващи филтри в Инстаграм и Снапчат.

Тези филтри се използват почти инстинктивно от голяма част от потребителите, което означава, че момичета свикват да виждат перфектното си аз на снимките.

Съществуват много други приложения, които тийнейджърите могат да намерят в интернет, които предоставят много повече възможности за значителни изменения на външния вид. Facetune е популярно приложение, но има и редица други, които могат да трансформират селфитата до съвсем друго ниво.

Те ще ви помогнат да скриете проблемната си кожа, да промените структурата на лицето си или да ви накарат да изглеждате по-високи.

Тези възможности за подобряване на изображенията могат да се сторят объркващи, особено когато момичета са критикувани относно външността си всекидневно, както, разбира се, и те самите критикуват тялото и лицето на своите връстници.

Прекалено много сравнения

Често самочувствието на тийнейджърите може да бъде разклатено из основи, когато започват да се сравняват прекалено много с другите хора, което в крайна сметка е в същността на социалните мрежи.

Според едно изследване от 2017 г., проведено от Уанг, Янг и Хай (Wang, Yang & Haigh) и публикувано в научния журнал Telematics and Informatics, редовното разглеждане на селфита води до понижено самочувствие и намалено задоволство от живота.

Друго проучване от 2013 г., публикувано в научния журнал Cyberpsychology, Behavior and Social Networking от авторите Майер и Грей (Meier & Gray), открива, че момичетата, които прекарват по-голяма част от времето си, гледайки снимки във Фейсбук, съобщават за по-високи нива на неудовлетворение от теглото си.

Д-р Хамлет разяснява, че дори когато публикациите на едно момиче в социалните медии получат множество лайкове и позитивни коментари, тя пак може да почувства несигурност.

Това важи с пълна сила, особено когато тийнейджърът вече се има ниско самочувствие и използва положителното внимание от Снапчат, Инстаграм и Фейсбук, за да саморегулира негативните емоции.

Това е така, защото хората имат склонността да бъдат много последователни в настроенията си.

Именно поради това мъжете и жените, които се чувстват тъжни, по-скоро биха слушали тъжна музика, отколкото да гледат комедия.

По същия начин, ако те са критични и черногледи спрямо самите себе си, обикновено ще им трябва повече от едно сполучливо селфи, за да се почувстват добре.

Последици за психичното здраве

Въпреки че социалните медии може и да не причиняват психични заболявания, те със сигурност могат да допринесат за влошаването на вече съществуващи проблеми и симптоми.

С други думи, ако някои момичета изпитват трудности, негативното влияние на Фейсбук, Инстаграм и други може да ги доближи до диагностичната граница.

Ако сте депресира или тревожен човек, най-вероятно ще се сравнявате с другите повече или ще подценявате. Възможно е да се стараете дори още повече да настигнете останалите, което само по себе си е невъзможно.

Проблемите, породени от селфитата, дори привличат вниманието на редица професионални журнали за пластична хирургия, които съобщават за значителното увеличение на броя млади хора, търсещи услугите на пластичните хирурзи.

Според проучване на Американската академия за пластична лицева и реконструктивна хирургия от 2018 г. около 42% от хирурзите са извършвали процедури, за да може пациентите им да създават по-добри селфита за социалните медии.

Дори съществува термин за състоянието на децата, които се фокусират прекалено много върху външния си вид заради социалните медии – селфи дисморфия или Снапчат дисморфия.

Въпреки че това не е валидна диагноза (не присъства в DSM 5), този термин се използва, за да обозначи увеличаващия се брой хора, които страдат от дисморфия или вярват силно в идеята, че има нещо изначално сбъркано или нередно във външността им поради съвършения образ, който генерират социалните медии.

Самият термин напомня за диагноза, която е напълно реалнa – тази за телесното дисморфично разстройство.

Индивидите, които страдат от телесно дисморфично разстройство, насочват всичкото си внимание върху недостатък, който те възприемат като загрозяващ, дори обезобразяващ. Например носът или ушите им са прекалено големи, имат несъвършенства по кожата си или недоразвити мускули.

Тези недостатъци могат да бъдат въображаеми, незначителни или силно преувеличени.

Голяма част от тийнейджърите няма да развият психичното заболяване или дори така наречената селфи дисморфия. Те могат да съществуват някъде по дължината на спектъра, без да доближават границата за диагноза.

Бъдете по-осъзнати относно социалните медии

Родителите, които искат да предоставят здравословен противовес на напрежението, произлизащо от социалните медии, могат да започнат като преоценят как те самите използват социалните медии.

Уверете се, че не обсъждате прекалено много снимките, които публикувате или виждате, и не искате от децата си да снимат често.

Правенето на снимки от време на време е допустимо, разбира се, но наблегнете колко е важно малчуганите да изживяват всеки един миг пълноценно. Това подсилва идеята, че присъствието е достатъчно.

Д-р Хамлет също така препоръчва на родителите да насърчават момичетата да бъдат по-осъзнати относно това, как използват мобилните си устройства.

Тя съветва майките и бащите да задават следните въпроси, когато забележат, че тийнейджърите посягат към телефоните си: „В какво емоционално състояние се намираш? Изпитваш ли тревожност? Страхът от негативните отзиви ли те мотивира да използваш телефона си толкова често или удоволствието от използването на социалните медии?“.

Разбира се, тези въпроси са само примерни. Родителите могат да изменят върпосите, за да пасват на конкретната ситуация и да бъдат пригодени към характера на детето.

Посягането към мобилното устройство, за да може момичетата да проверят какво се случва в социалните медии най-вероятно ще засили тревожността. Същото важи и за тъгата.

Изграждането на самочувствие

Приоритизирането на външния вид на момичетата не е нещо ново за сегашното общество, но благодарение на селфитата младите жени са бомбардирани с посланията за това, колко са високоценени перфектната кожа, симетричното лице и слабото тяло.

Затова е изключително важно родителите да се уверят, че момичетата осъзнават колко по-значими са действията и интелекта отколкото външността.

Майките и бащите не трябва да спират да дават комплименти за вида на дъщерите си, но могат да се опитат да отправят похвали и към постиженията и старанието, което момичетата полагат.

Редактор: Нора Маркова

Източник: psychology.framar.bg