.

Много скоро след като страданията ми се увеличиха разбрах, че има два начина, с които можех да отговоря на тази ситуация: да реагирам с горчивина или да превърна страданието в съзидателна сила. Избрах втория. МАРТИН ЛУТЪР КИНГ

Животът, нашият живот, се изгражда чрез отговорите, които даваме на съвкупността от изживяваните от нас обстоятелства. Животът е постоянен избор.

Способността да даваме тези отговори, „да поемаме отговорност“, определя в голяма степен не само развитието ни в ежедневието, но и бъдещите събития, нашето бъдеще, съдбата ни.

Отговорността ни предоставя прекрасен дар: да не се примиряваме. Да обмисляме и търсим, миг след миг, какъв отговор изисква от нас животът.

Изправени пред кризата, болката, изопачаването, низостта, отчаянието или загубата, разполагаме с балсама на нежността, търпението, усета, доверието, благодарността, щедростта, куража, намерението и много други нагласи, които можем да изберем отговорно, за да продължим да вървим и да градим качество.

В такъв случай, какво можем да направим, за да променим света, нашия свят, тук и сега?

Просто да бъдем отговорни. И да добавим към тази отговорност една добра доза радост, добро настроение и любов. Тогава раят би се намирал на земята. Надявам се и очаквам следващите думи да ви вдъхновят за това.

Да бъдеш човек означава да поемаш отговорност.
АНТОАН ДЬО СЕНТ ЕКЗЮПЕРИ

Последната човешка свобода е изборът на собственото ни отношение към всяко обстоятелство.
ВИКТОР ФРАНКЪЛ

Мъдростта не ни е дадена; трябва самите ние да я открием чрез пътуване, което никой не може да ни спести, нито да направи вместо нас.
МАРСЕЛ ПРУСТ

Обстоятелствата и ситуациите придават вкус на живота, но нашият ум решава какъв ще е този вкус.
ДЖОН ХОУМЪР МИЛЪР

Тъй като не мога да управлявам събитията, управлявам себе си.
МИШЕЛ ДЬО МОНТЕН

На един ученик, който постоянно се оплаквал от другите, Учителят казал:
– Ако търсиш мир, постарай се да промениш себе си, а не останалите. По-лесно е да си сложиш чехли, отколкото да покриеш с килим цялата земя.
АНТЪНИ ДЕ МЕЛО

Ти си причината за почти всичко, което ти се случва.
ЕПИКТЕТ

Човек посява мисъл и жъне действие.
Посява действие и жъне навик.
Посява навик и жъне характер.
Посява характер и жъне съдба.
ШИВАНАНДА

Всички искат да променят света, но никой не иска да промени себе си.
ЛЕВ ТОЛСТОЙ

Щастлив е денят, в който разбираш, че събитията не се дължат на инцидент, на времето или на късмета, а ти си този, който приближава или отдалечава всичко от себе си.
САРА БАН БРЕДНАХ

Да се примиряваш означава всекидневно да се самоубиваш.
ОНОРЕ ДЬО БАЛЗАК

Няма по-тежко бреме от нереализирания потенциал.
ЧАРЛЗ ШУЛЦ

Решенията са пантите на съдбата.
ЕДУИН МАРКАМ

Има начин да се направи и по-добре: намери го!
ТОМАС АЛВА ЕДИСЪН

Интелигентният егоизъм се състои в това да се стремиш другите да се чувстват много добре. За да можеш по този начин и ти да се чувстваш малко по-добре.
ОСКАР УАЙЛД

Няма жалки роли, а само жалки актьори.
МИЛАН КУНДЕРА

Онова, от което наистина имаме нужда, е промяна в отношението си към живота. Трябва първо самите ние да разберем и след това да обясним на отчаяните, че всъщност важното е не да не очакваме нищо от живота, а че животът очаква нещо от нас. Трябва да престанем да си задаваме въпроси за смисъла му и, вместо това, да мислим за себе си като за хора, на които животът постоянно и непрекъснато задава въпроси. Нашият отговор трябва да е съставен не от думи, нито от медитация, а от конкретно поведение и действие. В крайна сметка, да живееш означава да поемеш отговорност за намирането на верния отговор на обстоятелствата, пред които си изправен, и да изпълняваш задачите, които животът постоянно възлага на всеки човек.
ВИКТОР ФРАНКЪЛ

Способността му да поема отговорности показва мярката на човека.
РОЙ Л. СМИТ

Господари на съдбата си са само онези, които нищо не очакват от случайността.
МАТЮ АРНОЛД

„Думи, които лекуват“, Алекс Ровира