.

Винаги когато си мисля за принципа на „Стрелеца” пред очите ми изплува гледката на ясното синьо небе или просто повдигам главата си нагоре, ако то е точно такова в момента.

И така е, Стрелците, кентаврите, с животинска долна част на тялото и човешка горна, са постоянно устремени нагоре, със стрела насочена право към Слънцето, към Идеала, към върха на планината.

И вероятно точно тази тяхна устременост ги кара да се превърнат в човеци, в истински човеци.

Стрелецът е 9-тият знак от Зодиака, чийто принципи са истината, свободата, духовната вяра, широкоскроеността, изобилието – благодарение на тяхната гоооляма планета-управител Юпитер; щедростта, вътрешното знание и мъдрост, учението – при това не толкова информационното запомняне на факти, а смисленото разсъждение по екзистенциалните въпроси, разбирането.

Стрелците търсят знанието целенасочено, не просто да знаят, а искат да свържат нещата, да ги центрират, обединят около една истина, точно както огънят слепява елементите.

Е, вярно, че това ги прави разсеяни за обикновени неща от ежедневието, като да си забравят ключовете, да изгарят или пресоляват ястията, или да казват и правят нещо, което никак не е дипломатично, нито в точното време и място и да ни карат понякога да се изчервяваме пред другите.

Обаче Стрелците са непосредствени, прями, честни като малки деца, а колко е ценно това във време, когато всеки прецяня толкова много думите, постъпките си, сакън да не каже нещо неподходящо, така че всяка спонтанност и естественост бива убита или погребана някъде надълбоко и се чудиш с друго човешко същество ли си или с някоя машина.

За щастие при Стрелците няма такава опасност. Те са открити, весели, непретенциозни, гледат на света отвисоко, липсва им дребнавостта и детайлността и обичат нещата да се случват с един замах. 

Често под влиянието на тази зодия се раждат спортисти, заради здравите тела (особено бедра), издържливостта (все пак това са бебета родени в преходното време между есента и зимата, при най-дългите нощи), състезателната страст, която при тях дори може да се нарече игривост; и фиксацията не в моментната трудност, а в далечната бъдеща цел.

Стрелците са философите на Зодиака. С този знак са свързани киното, литературата, духовните учения и практики, религията, все неща, които са прозорци за света на Духа.

Когато външните условия са по-трудни, това е времето за развитието да вътрешния мироглед, защото само благодарение на пламъка на душата, на копнежът, който се усеща в дълбините на съществата ни, можем да преодолеем трудните външни условия, да се издигнем над тях.

Стрелците, като огнен, независим, толкова колкото другите стихии, знак, е много добър учител, проповедник, а дори и в пряк или донякъде такъв смисъл – и отшелник.

Нищо чудно монасите от Шао Лин да имат силно влияние на Стрелец в себе си.

Това, което се случва всъщност, е способността, която дава Високия идеал на човека, когато го открие в себе си, да може да превъзмогва над всички пагубни за живота му навици и слабости.

При Стрелеца е показана точно тази борба между низшето и висшето, между животинското и човешкото, между плътта и Духа, което много добре се усеща в музиката на Бетовен, който е роден под знака на Стрелеца.

Затова символът е кентавър. Обаче той също така сочи, че низшето не трябва да се подтисне, убие – напротив.

Трябва да се използва, стига обаче преди това да бъде осветлено от знанието за точното му предназначение и да бъде подчинено на висшето, в услуга на висшето.

Така под властта на разумното, низшите енергии се впрягат на работа и дават прекрасни плодове.

Няма дърво без корен. Почвата, нейните вещества, минералите и водата служат за част от храната на растението, като биват трансформирани чрез Слънцето и алхимията на фотосинтезата, така че да образуват сладки и вкусни плодове.

Така че мисия на всички хора и особено на тези под най-силното влияе на Стрелеца е именно това.

Чрез любовта към Високата цел на живота си, любовта към идеала на душата си, да съумеят да възпитат телата, умовете, сърцата си, така че да се издигнат във висините на Разума и дълбоката философия, отвъд обикновеното логическо мислене и земните страсти.

Разбира се, трябва много да се пазят от фанатичността, именно защото обективната преценка за това, кое е подходящото за настоящия момент, съобразителността с условията им куца.

От една страна това е добре, защото тежките условия не спират порива им за постижение на нещо по-високо.

Обаче често се пресилват, надскачат, както и пресилват хората около себе си, налагайки възгледите си. „В усилието човек придобива, в пресилването губи.”

Планетата Юпитер дава това чувство за широта, грандомания, незадоволяване с малкото. И колкото е хубаво от една страна, толкова и трябва да се внимава.

Често дебелите хора са под силното влияние на Юпитер, защото не разпределят хармонично нещата във физическия, сърдечния и умствения свят (храна трябва и за 3-те свята).

Или прекалено рисковите играчи. Или хората, които фанатично ни убеждават в истиността на собствените си виждания, мнения, дори религия.

До един момент е интересно, но после идва в повече. Може наистина да са прави, но понеже като екстровертен знак искат да изнесат всичко навън, дори понякога без самите те да са приложили в живота си идеите, до които са достигнали.

Затова трябва да се пазят от прекаленото бързане и пресилване и да разберат, че на първо място са учители на самите себе си, че трябва да възпитат собствения си ум, сърце и тяло, а после да се погрижат за света с вече готови плодове, опитани и добри със сигурност.

Стрелците обожават да пътуват, да откриват нови хоризонти, да живеят не обикновен ежедневен, скучен, рутинен живот, а напротив да са в приключение, в приказка.

И то е така, бъдете сигурни, независимо, че отвън някой от тях може да изглежда обикновен.

Независимо дали пътуват на физически план или не, в съзнанието си, те го правят. Обожават да учат за чуждите култури, традиции.

Много често имат приятели, които са далечни в пространството, но така близки до духа им.

И така, някои гледат филми, други четат книги, трети обикалят света, други пък или спортуват, или гледат спортни състезания.

Дори жените родени под знака на Стрелеца имат състезателен дух и никак не се плашат от предизвикателствата. Не обичат празните приказки и макар често, заради веселия си нрав, приятелското отношение и широко виждане за света, да са душата на компанията, не обичат да дрънкат глупости, нито пък да клюкарстват.

Стрелецът е знакът на истината. Истината, която освобождава от заблужденията, от ограниченията.

Да стъпиш на високия връх, да погледнеш оттам и да разбереш цялата картина. Макар, че хората Стрелци, веднага ще тръгнат към следващия.

Сякаш не могат да се спрат да се насладят на това, което сега имат. То никога не е най-съвършеното, както и най-високият идеал е винаги недостижим.

Стрелците се наслаждават по време на стремежа си, центриран в движение натам.

Необичайки да се вкопчват в прекалено земното, те политат като еднорозите в света на приказките и със звънкия си смях, широко усмихнати ни махат от високото да ги последваме.

автор: Боряна Делчева, източник: Слънцето в 12-те зодиакални знака

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Стрелецът често е изгнаник в собствения си свят