.

Овен е огънят, който раздира зимата.

Великденското благословение, което напук на студа събужда земята с творческите сили на Слънцето, обуславящи победата на деня над нощта.

Овенът е първият знак на зодиака, който носи възходящите енергии на пролетта. Независим от условията, безцеремонен, безстрашен, той тръгва с главата напред да посее новото, обновявайки стария свят и да вдъхне живот чрез мощното зарево на изгрева на любовта.

Кардинален мъжки знак с планета-управител Марс (според някои астролози – Плутон), Овен е знакът на първичното движение, творчество, подтикнато от самата Природа.

Той е бебето сред зодиите, колкото малко, толкова и влиятелно, обичано, силно и чисто. Да, Овенът носи в себе си детска чистота и наивност, каквато в някаква степен притежават и останалите огнени знаци.

Тази невинност прави погледа му ясен, действието спонтанно и естествено, пътят до целта му бърз, пряк и кратък.

Няма двоумение, няма предразсъдъци, няма страхове, няма корист, макар един по-неиздигнат представител на знака да бъде доста себичен и егоистичен.

Както са егоистични и бебетата, напълно вярвайки, че светът се върти именно около тях. И докато пазят божествената си чистота и пряка връзка с извора на живота, това реално е така.

И неслучайно хората инстинктивно са привлечени от тях и се оставят да бъдат водени.

Чистият тип Овен е изключително едно с по-висшата воля на Вселената. Той действа, дори без да мисли и после се оказва, че е извършил най-мъдрата постъпка, макар философията да идва после.

Овенът може да бъде в едно с движението на живота, както когато си в някоя игра и просто на момента даваш най-доброто от себе си. Това е и умението да присъстваш 100%-тово в настоящия момент.

Е, на Овенът му се отдава, при това много добре. Няма страх от миналото, няма страх от бъдещето; щом прави най-доброто сега, то няма как последствията да не са положителни, макар той никога да не мисли за последствията.

И това – доверието, безпрекословното доверие на детето към родителите си, на Сина към Бащата, на човека към Бога.

И така, когато Овенът слуша първия си подтик, нещата му се получават – за него и за всички- прекрасно.

Друг е въпросът обаче, когато възприятията са замъглени от по-земните енергии, частта се е отделила от цялото, агънцето е загубило стадото и пастира си.

Тогава Овните продължават да са действени и смели, но често вместо да творят, да сеят нови идеи, те стават разрушителни и гневни, ревящи и недоволни, войнствени и брутални.

И вече не са толкова обичани, което ги ранява още повече и искат чрез насилие да получат любовта, сега и веднага, която знаят, че заслужават.

Но което и няма как да се случи, защото Любовта е най-свободната сила на света и макар непрестанно да люби всички, посещава само смирените сърца.

Затова Христос казва, че на децата, чистите по сърце, е тяхно Царството Божие.

От друга страна за щастие Овните не страдат от изопачено примирение. Те са борци, не се отказват от трудностите, от мъчните условия, от безизходните ситуации.

Ако трябва ще разбият стената, но ще преминат; ще подпалят водата, но ще се издигнат нагоре, ще успеят, ще победят.

Овните са победители, защото са носителите на живота, а животът винаги побеждава смъртта, стига да е пряко свързан с Любовта.

И така, за Овните е наистина важно да са първи, да са по-добри от другите, да са най-силни, да са на най-високо и това да е абсолютно ясно за всички.

На по-земен план всичко това ни изглежда смешно и забавно; ако става въпрос за по-голям човек, дори е притеснително.

Но като принцип, Овенът наистина изисква от нас да сме най-добрите в това, което правим – пълна отдаденост, с всички сили, ако не – какъв смисъл има да правиш нещо, ако ще си посредствен, мекушав, разсеян, заспал, защо изобщо правиш нещо.

Така и Овенската енергия ни учи на пълно отдаване на действието, което в момента извършваме и ако е точното, то няма как да не е най-доброто за настоящето; ако е нашето и го правим по наш начин, няма как да не сме най-добри.

Всички спортисти имат силна Марсова енергия, която понякога върши чудеса, немислими дори за самите тях, защото по-скоро тя ги води, отколкото те – нея.

Забелязали ли сте как в екстремни, рискови ситуации, стига да не се уплашим, как правим най-доброто, на което сме способни, как тялото пада по съвършен начин, така че да не се удари, как преценката е ясна, безпогрешна, а мисълта единна, насочена, с право направление.

Чистият тип Овен постоянно е в такова състояние. Затова е и здрав, и жизнен, и силен.

Често обвиняваме Овните в нетолерантност, непукизъм, но ако те се съобразяваха с условията, с чуждото мнение, никога нямаше да ги преодоляват.

Това им е силата, че не се съобразяват със средата, че идеите, които носят, са по-силни от обстоятелствата. Те трябва да са независими, за да изпълняват задачите си.

Един учител трябва да е над общото знание на учениците си, над техните емоции, съмнения, критики. Потопи ли се в тях, без силата на огъня, на светлината си, той ще се слее с тях, но на нищо няма да ги научи.

Така и Слънцето, което екзалтира в Овен (втората по сила позиция на Слънцето) преодолява студената зима и кара крехките цветчета на дърветата да се разтварят, независимо от все още не толкова благоприятните условия.

Така и човешкият Дух дава волята за живот, за действие, за напредък, дори когато е мразовито, снежно, заледено. Ледът се пропуква, пролетта пуква.

Е, в човешките взаимоотношения Овенът е труден при партниране, не му е лесно да се съобрази с чувствата или мнението на някой друг. Когато е прав, добре, но когато не е, тогава е неприятно.

Но пък неговата тактика е сам да търси истината, рискувайки всичко.

Не се учи от чуждата опитност, иска той да опита, много пъти си чупи главата, но не се бои от провал.

Не е постоянен, макар да е силен, да се жертва, защото мисията му е да донесе искрата на новата идея, да вдъхне ентусиазъм, вяра в живота и да продължава към нови и нови предизвикателства.

От там нататък другите знаци поемат нещата и всеки по свой начин работи за реализацията.

Но първи е Овенът, той е главата, той е творческият импулс, той е идеята, която задвижва всичко останало. „Глава на Твоето Слово е Истината.”

автор: Боряна Делчева, източник: Слънцето в 12-те зодиакални знака

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Пътят на Овена цели себеутвърждаване и борба с инстинкта