.

Благословени са тези, които умеят да се присмиват на себе си, защото никога няма да престанат да се забавляват.

Благословени са тези, които умеят да отличат планина от камък, защото ще избегнат много неудобства.

Благословени са тези, които умеят да почиват и да спят без оправдание – ще се превърнат в мъдреци.

Благословени са тези, които умеят да мълчат и да слушат – всеки ден ще научават нови неща.

Благословени са тези, които са достатъчно интелигентни, за да не се вземат насериозно – ще бъдат ценени от своите съседи.

Благословени са онези, които проявяват внимание към извънредните ситуации на другите, без да се чувстват незаменими – ще бъдат несекващ извор на радост.

Благословени са онези, които гледат сериозно на малките неща и спокойно на сериозните неща – ще стигнат далеч в този живот.

Благословени са онези, които умеят да оценят една усмивка и да забравят един лош момент – пътят им ще бъде озарен от слънце.

Благословени са онези, които умеят да интерпретират доброжелателно действията на останалите, дори и привидно – ще ги считат за наивни, но това е справедливата цена на благотворителността.

Благословени са онези, които преди да действат мислят и преди да мислят се молят – ще избегнат много глупости.

Но най-вече благословени са онези, които умеят да разпознават Бог във всичко, което срещат – ще постигнат светлината на мъдростта.

Томас Мор е английски юрист, писател и политик. Още приживе той печели репутация на водещ хуманист и заема различни обществени длъжности, включително тази на лорд-канцлер от 1529 до 1532.

Мор създава думата „Утопия“, името на въображаема островна държава, описана в едноименната му книга (1516).

Той е запомнен и със своето принципно противопоставяне на желанието на крал Хенри VIII да оглави Англиканската църква – позиция, която прекъсва политическата му кариера и довежда до екзекуцията му поради държавна измяна чрез обезглавяване.

През 1935 Томас Мор е канонизиран от Пий XI, тогавашният папа на Католическата църква.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм: