.

Противоречив характер, реалист и уязвим

Земен знак, подвластен на Венера – омагьосваща планета, разпределителка на чарове. Тя е богиня на любовта, на изкуствата, на поезията и добротата

Телецът е земен знак и дължи на това солидно родство силата и издръжливостта си, здравия разум и практическия си дух.

Но тъй като е подвластен на Венера, Телецът не е чисто и просто един голям знак, както би могло да се помисли.

Венера е планета на богати влияния и твърде силно обагря своите „синове“.

На суровия и силен Телец тя донася нежността, грацията, вкуса към удоволствията, чувствителността, любовния чар, мъничко леност, безредие и слабост.

Това двойно настойничество прави от Телеца един много сложен знак, при който откриваме едно до друго /и в това се крие малко смущаващия му чар/ огромна сила и страшна нехайност.

Той обича конкретното и затова урежда живота си сред материални удобства. Но не спира до тук – материалните удобства се превръщат в нужда от лукс, понякога неуморен, поради лукавството на Венера.

И всичко е така в живота на Телеца: той е дълбок материалист, но винаги добавя нотка красота, изкуство и поезия към всекидневието.

Дори ако не може да си купи нищо друго, освен една голяма маса от рендосани дъски, той ще хвърли отгоре й парче пурпурно кадифе.

Телецът е разточителен в богатството, вдъхновен в бедността.

Затова има усет към скъпите неща, защото обича печалбата и защото е под властта на собствения си инстинкт.

Телецът обича традицията. Точно така. Семейните традиции, обществените традиции.

Той е привързан към своето обществено положение, към своите прерогативи, защото представлява онзи здрав консервативен живот, който се развива благонадеждно в определени рамки.

Той преследва целта си със завидна воля и упоритост, дължаща се на голямата му физическа устойчивост, на спокойствието и търпението му.

Понякога този монолит се разчупва от внезапни избухвания, за които Телецът винаги се разкайва и с узряването си все повече се контролира.

От къде черпи Телецът неизтощимите си сили? – От земята. Той е като дърво с дълбоки корени, които събират и всмукват за него всички сокове на почвата.

Впрочем, той дълбоко обича земята. Било че държи на фамилния дом, който знае свирепо да брани, било че действително залага на обработването на земята.

Тясно свързан с природата, чувстващ я като необходимост и абсолютно допълнение към живота си, Телецът може да бъде както скромен и добродетелен селянин от равнините, така и едър земевладелец, който ще съумее да разбработи и оползотвори цели изоставени области.

Тъй като живее с ритъма на природата и на годишните времена, някакъв нюх го води към богатите земи и го кара да избягва безплодните. Той прилича на онези, които с пръчка откриват подземните води.

Дори една малка градина, която да обработва всеки почивен ден, може да му възобнови силите.

Това чувство към земята не е без опасности. То може да направи Телеца пионер, излъчващ щедрост или алчен скъперник. Но движещата сила е същата – да трупа богатства и да пази земята за себе си и наследниците си.

Голям собственик, той е ревнив към своите богатства. И по-често отколкото си мисили, едно тъмно вълнение разяжда Телеца – в известно отношение той е балзаков герой.

Нуждата му да придобива се противопоставя на желанието му за удоволствия и на слабостта му към лукса.

Страстен любител, влюбен в живота, той насочва силите си към сделките и сполуките. Предприемчив, открит ум, вродено чувство към изгодните сделки, намиране на най-високите кръгове на обществото.

Дори и да е обущар, той ще има най-добрата клиентела в своя квартал, а подметките, които ще поставя, ще бъдат най-тънките и най-здравите, защото Телецът не лъже никога в качеството на своята работа.

Телецът печели доверието на всички, тъй като създава едно необикновено впечатление на солидност. Преди всичко, защото е сдържан по природа.

Дори когато прави впечатление, че приказва много, тъй остава потаен и дискретен. Той пази своето реноме, но никога не е дребнав.

Той „намира“ и неговата бавна и концентрирана сила, насочена към една цел, му дава изключителна възможност за реализация, рядка между човешките същества.

И то до такава степен, че може понякога да загуби способността да различава доброто от злото. Но той превъзмогва всички неприятности и всички сурови удари с инстинкта на животно, което сляпо знае да се пази.

Телецът, този силен мъж, е понякога опасно и ужасно уязвим. Преди всичко той мъчно може да устои пред хубавото ядене и хубавото пиене.

Слабостта му към угощение може да го увлече твърде далече и той не само рискува да надебелее, но чувствеността, с която се отдава на трапезните удоволствия може да го доведе до пълна самозабрава.

Пред очарованието, особено пред необичайните очарования е слаб по същия начин. Той може да се влюбва и разлюбва с такава буйност, че сантименталният му живот да се превръща в пълен хаос, в който вече няма да има никакви скрупули.

Телецът обаче има сили да победи тази действеност, той е способен да се овладее и да си стегне юздите, особено ако е привързан към някого в семейството си. В противен случай може да бъде завладян от най-лоша поквара и безнравственост.

Телецът-съпруг е властолюбив, не обича дискусиите, обижда се лесно, рядко прощава, не допуска никакво друго мнение. Но към жената, която обича, той ще бъде внимателен и щедър.

Бракът му ще бъде щастлив, той ще бъде верен съпруг, което между другото няма да му бъде трудно, защото улегналият Телец не обича авантюрите и в мислите му на първо място са семейството, децата, домът.

Телецът е общо взето щастлив баща, с децата си рядко има сериозни проблеми, отношенията помежду им са спокойни особено когато децата порастнат.

Той е труден брат, защото често се стреми да налага своите разбирания и да дава съвети. С родителите си Телецът има същите проблеми и същите трудности.

Между родените под знака на Телеца се срещат забележителни хора в политиката, често привърженици на революционни идеи.

Големите банкери също могат да бъдат Телци. Те умеят да оползотворяват парите и да организират делата си с една естественост, която не се среща при никой друг знак.

Строителството, архитектурата, вътрешното обзавеждане, живописта и скулптурата, търговията и хотелиерството също така силно привличат родените под знака на Телец.

В артистичното поприще те избират най-често музиката. Благодарение на физическата си структура те стават големи певци. Те са най-добрите ипълнители на оперна музика.

Модата и приложните занаяти също така привличат Телеца: той може да се отличи с изтънчения си вкус.

В спортната област той се изявява по свой маниер – зад волана на колата си, която трудно сменя, той е сигурен шофьор, който пред бързината предпочита удоволствието да се наслаждава на пейзажа.

Овен              Телец

Близнаци     Рак

Лъв                Дева

Везни           Скорпион

Стрелец       Козирог

Водолей         Риби

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм: