.

Наричат я Кралицата на рокендрола. Родена е като Анна Мей Бълок на 26 ноември 1939 г. в Тенеси, САЩ. Понастоящем е швейцарски гражданин.

Кариерата ѝ продължава повече от половин век, и тя получава широко признание и множество награди. 

В автобиографията си „Аз, Тина“, тя разкрива няколко случая, в които е понесла сериозно домашно насилие от съпруга си Айк Търнър по време на връзката им.

Двамата се развеждат през 1978 г. След един от побоите, които той й нанася, тя поглъща 50 таблетки валиум, в опита си да се самоубие. За щастие не успява.

Израства като баптистка, но сменя вярата си с будизма през 1974, цитирайки религията и религиозното песнопение Нам Миохо Ренге Кио като фактора, който я стабилизира през трудните времена.

През 2013 г. на 73-годишна възраст певица се омъжи за 57-годишният музикален продуцент Ервин Бач в Цюрих, Швейцария.

Търнър е определяна като най-успялата жена в рока, печелейки осем награди Грами и продавайки повече концертни билети от всеки друг солов изпълнител в историята.

Комбинираните албумни и сингълни продажби наброяват общо около 100 милиона бройки по света.

Известна е с енергичното си сценично присъствие, мощни вокали и дълготрайна кариера. Ролинг Стоун я нарежда на 63-то място в списъка на 100-те най-велики творци за всички времена.

Нямах никого в живота, никаква основа, така че трябваше да си проправя свой собствен път. Започнах от началото. Трябваше да се изправя срещу света, да стана силна, за да открия своята мисия в живота.

Смятам, че ако просто станеш и тръгнеш нанякъде, животът ще отвори вратите си за теб.

За мен възрастта няма значение. 50 са днешните 30, а 70 – днешните 50. Няма правила, които гласят, че трябва да се обличаш по определен начин или да се държиш по точно определено. Живеем в интересни женски времена – aко изглеждаш добре и още можеш да правиш шоу. Ами иди и го направи!

На 70 години се чувствам по-добре, отколкото когато бях на 30. Вече няма какво да доказвам, а за успехите си мога да благодаря единствено на себе си.

Не е важно колко са свещичките на тортата, важното е да имаш сили да ги духнеш.

Ако изглеждате добре, самочувствието ви ще е на ниво, а от това може само да имате полза. Аз никога не се безпокоя за възрастта си.

Колкото по-възрастен ставаш, толкова повече осъзнаваш, че няма особено значение какво се случва, а как ти реагираш в ситуацията.

Щастието е състояние на душата и осъзнат избор. Всички имаме право да бъдем щастливи и сами избираме дали искаме да сме такива или не.

Научих се да бъда щастлива, независимо дали в живота ми има мъж.

Преминала съм през всички разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога! Не удавих трудностите в алкохол, нито ги замъглих с наркотици. Никога не съм пушила дори. Успях да изплувам от морето на миналото си без последици и сега съм тук непокътната!

Това е, което искам в рая… думите да се превръщат в ноти, а разговорите – в симфонии.