.

Безусловната любов е много различна от тази, която сме свикнали да получаваме – толкова различна, че повечето хора не я познават.

Всъщност това, което днес наричаме „любов“, съвсем не е любов – много по-често с тази дума определяме различни форми на привличане, страст, зависимост, харесване и дори егоистична необходимост да задържим някого.

Но истината е, че истинската – безусловната любов е изключително рядка и по тази причина – безценна.

Кога можем да сме сигурни, че сме истински и безусловно обичани?

Когато се почувстваме напълно разбрани, чути и забелязани, приети и обичани – точно такива, каквито сме. Това е най-великото, най-освобождаващото усещане, което можем да преживеем.

Липсата на безусловна любов в живота е причина за постоянния „глад”, който изпитваме, в емоционален и духовен план. А защото сме „гладни”, ние сме и болни.

Най-тъжните хора на света са тези, които са напълно лишени от безусловна любов – всички ние в някакъв момент от живота си, сме преживявали това.

Какво е безусловна любов?

„Безусловната любов не касае толкова взаимоотношенията между партньорите, колкото дълбокия обет, че никога, при каквито и да е обстоятелства, няма да престанат да показват какво наистина представляват един за друг“. – Марк Непо

В своята същност безусловната любов означава да обичаш някого или нещо без никакви условия. Иначе казано, да не спираш да обичаш, независимо от това какво казва другият човек, независимо от това какво прави той, какво чувства, мисли или в какво вярва.

Безусловната любов е чувство, което можем да изпитваме и към животни, места, дори към емоции и мисли, но най-важното е, че можем да насочим своята безусловна любов и директно към себе си.

Колкото по-способни сме да обичаме себе си безусловно, толкова по- способни ще бъдем и да обичаме околните по този начин.

Този целебен, върховен начин на обичане отразява известните думи на Исус: „Обичай ближния си така, както обичаш себе си“, а също и на Лао Дзъ: „Когато приемеш себе си, целият свят те приема.“

Какво е условна любов?

Условната любов е пълна противоположност на безусловната. Условната любов не е „любов“ в истинския смисъл на думата, защото идва от егото, а не от сърцето.

За разлика от безусловната любов, която даваме без изисквания, независимо от обстоятелствата, условната любов трябва да бъде „спечелена“ – само ако я заслужим, можем да очакваме уважение, привързаност, доброта.

Докато безусловната любов е всеобхватна и безгранична, условната любов е нейната пълна противоположност.

Докато безусловната любов не се нуждае от нищо, за да съществува, условната любов зависи от това, което получава в замяна.

Ето как изглежда уравнението:

Ще те обичам, само ако … (направиш това, кажеш това, ако ме накараш да се чувствам по определен начин).

В своята същност условната любов е егоцентрична, вследствие на което тя има и срок на годност – тя ще продължи толкова дълго, колкото бъдат спазвани нейните условия, сред които са:

 • Ще те обичам, само ако ме караш да се чувствам добре със себе си.
 • Ще те обичам, само ако поддържаш привлекателния си вид.
 • Ще те обичам, само ако си успешен и популярен.
 • Ще те обичам, само ако поддържаш бляскавата си кариера.
 • Ще те обичам, само ако продължиш да правиш това, което ти казвам.
 • Ще те обичам, само ако вярваш в това, в което и аз вярвам.
 • Ще те обичам, само ако подкрепяш лошите ми навици.
 • Ще те обичам, само ако продължаваш да ми даваш пари.
 • Ще те обичам, само ако си страхотен в леглото.
 • Ще те обичам, само ако мога да те контролирам.
 • Ще те обичам, само ако ми позволяваш да участвам в решенията ти за собствения ти живот.
 • Ще те обичам, само ако не се месиш в моите житейски решения.
 • Ще те обичам, само ако се държиш правилно.
 • Ще те обичам, само ако продължиш да правиш компромиси и жертви заради мен.
 • Ще те обичам, само ако винаги поставяш моите нужди на първо място.
 • Ще те обичам, само ако се откажеш от мечтите си заради мен.
 • Ще те обичам, само ако и ти ме обичаш.

Разбирате ли как условната любов е успешна рецепта за провал и нещастие?

Всъщност, колкото и неприятно да звучи, взаимоотношенията с партньора, децата, семейството, приятелите и родителите също могат да бъдат заразени от условната любов. Много от нас са имали подобни взаимоотношения.

Това, от което имаме нужда обаче, и което не спираме да търсим през целия си живот, е именно безусловната любов. Тя е от първостепенно значение за нашето благополучие, за физическото, емоционалното и психическото ни здраве.

Най-тъжното е, че повечето хора дори не осъзнават, че носят в себе си източника на безусловна любов. Те по-скоро са склонни да вярват, че любовта винаги се намира във външния свят, в някакъв човек, животно, място или определен начин на съществуване.

Ето затова се налага да осъзнаем нуждата от безусловна любов, защото тя е от решаващо значение за живота ни – така, както слънчевата светлина е от решаващо значение за растенията.

Заради отсъствието на безусловна любов, ние оставаме „гладни”, оставаме емоционално „недохранени” и съответно – нещастни и болни.

Това, от своя страна, е причина да влизаме в токсични отношения и да излизаме от тях с разбито сърце и надежди – отново и отново.

Безусловната любов лекува. Да бъдеш обичан, независимо от обстоятелствата, от трудностите, пред които си изправен, независимо от слабостите си или провалите, които търпиш, е лекарство и във всички случаи – единственият път към спокойствието, хармонията и благополучието.

източник: psychology.framar.bg