.

Най-важното нещо за един мъж е да знае, че когато се приближава до входната си врата, някой отвътре чака и се опитва да чуе стъпките му. Кларк Гейбъл

Кларк Гейбъл царува в Холивуд в продължение на повече от 30 години. Кинозвезда в над 60 филма между 1930 и 1960 г., царят на Холивуд често играе ролята на „мъжага“. Той е един от най-знаменитите сeкс-символи на екрана.

Ролята на вестникарския магнат в „Това се случи една вечер“ му печели Оскар, но репутацията му на голям съблазнител е свързана преди всичко с образа на Рет Бътлър в „Отнесени от вихъра“.

Гейбъл е отгледан от предана, но авторитарна мащеха; без баща му /пътуващ работник по петролните сонди/ да се меси особено в неговото възпитание. Поради неголямо влечение към знанието Гейбъл изоставя училището в много ранна възраст и след като за известно време опитва да работи в една фабрика за производство на автомобилни гуми в родния си град Охайо, той решава да реализира мечтата си да стане комедиен актьор.

Без да държи и най-малко сметка за схващанията на баща си, който поддържа, че „комедийните роли са подходящи за женствените мъже“, той кръстосва страната като палячо в една пътуваща трупа.

Когато пристига в Портланд, щата Орегон, се ангажира в малка театрална трупа и там за пръв път се проявява като актьор. Увлечен повече от театъра, отколкото от киното, Гейбъл при все това заминава за Холивуд и участва като фигурант в масовите сцени. И въпреки че шефовете в Холивуд се бавят с оценката на неговите възможности, жените веднага откриват секcуалния му магнетизъм.

Когато все пак една от компаниите го назначава, тя поема и разноските по поправката на неговите развалени и зле разположени зъби, като изработва за новия си жребец стила „спортен мъжкар“.

Гейбъл остава скромен дори и след като вече е кинозвезда. За него винаги е чест да премине през тълпите от обожатели, раздавайки автографи. Той обича да казва, че без тях би останал без работа.

Висок 1,80 м, безупречно елегантен, Гейбъл е завладян от манията за чистота. Той взима по няколко душа на ден, бръсне си не само подмишниците, но и гърдите. Много самотен, той предпочита компанията на машинистите и техниците от киностудията – мъже, с които може да пие, да лови риба и да ловува. Смята ги за свои равни.

Гейбъл бди славата да не се отвърне от него и след триумфалната вечер, когато получава своя Оскар, го чуват да мърмори: „Не бих сменил размера на шапката си“.

Жените обичат Гейбъл и той им отвръща със същото. За това свидетелстват десетките, а може би стотици негови връзки по време на цялата му дълга кариера.

Някои казват, че той имал слабост към зрелите жени и изтъкват за доказателство първите му два брака. Но това са повече съюзи по сметка, отколкото по любов.

Първата жена на Гейбъл, Жозефин Дилон, негова преподавателка по драматично изкуство, е със седемнайсет години по-голяма от него. Тя заявява по-късно, че те с Гейбъл не са имали никаква сeксуална връзка и че бракът им никога не е бил консумиран.

Сетне Гейбъл се жени за разведената 46-годишна Рия Лангам от Хюстън, която го окуражава и майчински се грижи за него в началото на кариерата му. Сам Гейбъл признава: „Зрялата жена вижда, разбира и знае повече от младото момиче…“

Обаче Гейбъл не се оставя изцяло в примката на зрелите жени. По време на снимането на един филм, в който играе главната роля, той има страстна връзка със своята партньорка Джоан Кроуфорд, която по това време е на 27 години. По-късно тя казва за него:

Той имаше по-голям природен магнетизъм, от когото и да е на света.

Тя добавя, че не допуска възможността жена, която работи с Гейбъл, да не таи секcуално влечение към него.

Крауфорд и Гейбъл запазват приятелската си връзка в продължение на много години, но стоически слагат край на любовната си идилия по заповед на своите кинопродуценти, още повече, че всеки от тях е женен по това време.

После Гейбъл среща Карол Ломбард, едно „момиче на танца“. Ломбард, изглежда, е голямата любов на живота му.

Гейбъл, който по природа е спокоен и затворен, е веднага привлечен от свежестта и чувството за хумор на дребната блондинка. Те си измислят смешните обращения „Ма“ „Па“ и от самото начало стават неразделни.

Ломбард му устройва различни закачки. Тя оставя например в неговата гримьорна опакова в цветна хартия за подарък трикотажен бандаж с надпис: „Пази го на топло. Занеси го вкъщи невредим“. Без никакво стеснение му съобщава, че е уредила да вземат отпечатъци на краката и ръцете му, а също така и на пeниса върху циментения плочник пред Китайския театър. Но веднъж я чуват да мърмори: „Обожавам Кларк, но той не е добър любовник.“

Ломбард придружава Гейбъл по време на екскурзии, на лов и риболов. Те спят под открито небе и веднъж дори се любят в един кокошарник. Веднага след като на Гейбъл е даден развод с Рия, двамата с Ломбард организират истинската си сватба в Кингам, Аризона. След брака буйността на Ломбард се успокоява и новата съпруга се опитва да се приспособи към много по-спокойния начин на живот, желан от Гейбъл.

Един техен приятел, който ги наблюдава постоянно, забелязва, че тя скоро става напълно различна от момичето, което на една пресконференция дръзко декларира, че Гейбъл не е обрязан. Единственият облак, който помрачава щастието на обожаваната от цял Холивуд двойка, е невъзможността им да имат деца.

„Той правеше безкрайни тестове на спeрмaта си и опитваше всички известни любовни пози“, казва един негов приятел. Друг добавя: „Те са готови да се любят провесени от някой прозорец, ако им се каже, че това ще помогне.“

Но каквато и любов да засвидетелства на Ломбард, Гейбъл не може да остане мъж само не една жена. Ломбард избухва всеки път, когато честите изчезвания на Гейбъл с някоя партньорка стават публична тайна.

Гейбъл е смазан от смъртта на Ломбард, която загива при самолетна катастрофа едва три години след женитбата им. Той прекарва остатъка от живота си в търсене на втора Ломбард.

След като натръшква цяла кохорта от жени, като се почне с красавиците от Палм Бийч и се стигне до дъщерята на един рибар, той накрая се жени за лейди Силвия Ашли. Съюзът им е кратък. Гейбъл признава по-късно, че е бил пиян в деня на тяхната сватба.

На 54 години той се жени за пети и последен път за една с десет години по-млада от него актриса. Руса, дребничка, пленителна, Кей Спрекълз прави всичко по силите си, за да съвпадне с търсения от нейния съпруг идеал. Тя и Гейбъл прекарват спокойни дни в тяхното ранчо до деня на сърдечната криза, която отнася Гейбъл точно преди започването на снимките за новия му филм.

Джон, техният син, се ражда пет месеца след смъртта на Гейбъл.

Жените в живота му

Гейбъл не е придирчив при избора на партньорките си. Сценаристката Анита Лууз разкрива, че той споделя старото американско схващане, според което мъжът трябва да спи с всички момичета, които се появят на пътя му. А на „царя“ му трябва само да повдигне малкия си пръст, за да има момичето, което пожелае.

Но понякога той предпочита да вкарва в леглото си много скъпи прoститyтки. Когато го питат защо го прави, след като би могъл да има което и да е момиче съвсем безплатно, той отговаря:

Другите се задълбочават, мечтаят за страстна идилия, за екранна любов. Аз не искам да бъда най-знаменитият любовник на света.

Той е привличан не само от красавици. Когато един негов приятел го пита защо излиза с тази долнопробна дебелана, Гейбъл отговаря: „Защото нея намерих“.

Той има твърде дълга връзка, която трае повече от дванайсетина години, с една холивудска сценаристка, твърде грозна и смешно дребна жена. Тази връзка остава в тайна с изключение само за някои най-интимни приятели. Той се среща редовно с нея и тя признава веднъж:

Когато Кларк ме обгръща и прониква в мен, не усещам нищо вълнуващо. Той не е нищо особено. Но когато отворя очи и си дам сметка, че това е великият Гейбъл, самият Гейбъл – това достигам до пароксизъм.

Гейбъл се възползва и от партньорките си, които се роят около него по време на работа. Той ги ухажва на екрана и се люби с тях зад него. Веднъж, разглеждайки една холивудска изложба, представена от кинокомпаниите, отбелязва:

Какво великолепно изложение на красавици. Като си помисля само, че всички съм притежавал.

Името на Гейбъл е романтично свързано с всичките му партньорки на екрана, от Грейс Кели и Ава Гарднър до Джийн Харлоу, независимо дали предположенията са основателни.

„Царят“ не се задоволява да играе на екрана ролята на мъж, той е „Мъжът“. Не една актриса казва: „Вярвам, че всяка жена, която го срещне, се влюбва в него“.

Както добре го формулира Джоан Блондел: „Той очароваше всички жени освен мъртвите“.

„Интимният живот на великите“, Уолъс, Валешински