Книгата „Изповеди. 101 х 31“ на Иван Сарандев е единствената засега у нас: уникална по замисъл и осъществяване. Авторът е събрал отговорите на 101 български писатели на 31 въпроса, за да ни въведе в техния творчески свят.

Анкетирани са представители на писатели от всички поколения след Освобожданието – от Иван Вазов и Алеко Константинов до наши дни.

Това е книга-откритие, книга-откровение, запечатала за поколенията колективния образ на българския писател; книга, събрала в себе си житейския опит, мислите, чувствата и интелектуалните прозрения на българския писател за 100 години.

Книга, която е възможна само веднъж на 100 години.

Днес ви представяме Фани Попова-Мутафова /1902-1977/:

Родена в Севлиево. Завършва гимназия в София. Следва консерватория в Германия. За първи път печата във „Вестник за жената“. Сътрудничи с разкази и легенди на сп. „Българска мисъл“, „Златорог“, „Златоструй“, на в. „Стрелец“, „Съдба“ и др. Първата й книга – „Жени“, излиза през 1927 г.

Коя краска предпочитате?

Обикновено човек обича цветовете, които му отиват. Когато косата ми беше още кестенява, с бронзов отсенък, предпочитах всички тонове, които хармонират с кафявия цвят: резеда, коралово, златисто. Сега, когато посивях, имам слабост към лилавото, съчетано със сребристо и черно. Но ако пренесем въпроса в областта на изкуството, любими тонове ми са багрите в картините на Иван Милев. Багрите на нашата земя. Яркожълто като пшеницата, наситеномораво като планините, зелено като горите…

Коя е любимата ви миризма?

Любима миризма? Много. Лъх на прясно отпечатана книга, на топъл хляб, соленото ухание на морската вода, свежия мирис на борова гора сутрин…

Кое цвете според вас е най-красиво?

Най-красивото цвете? Казват, че розата е най-гордата хубавица, но колко свенлива нежност таят чудните звънчета на момината сълза!

Кое животно ви е най-симпатично?

Котката.

Коя краска на очи и коси предпочитате?

Обичам контрастите. Тъмни очи със златисти коси и синьо-зелени очи с черни коси. Но това съм виждала само някои картини. Както само в една картина от Рубенс, в Ермитажа, може да се види прелестното съчетание на светли коси със златистозелени очи в образа на нидерландската девойка.

Коя е според вас най-ценната добродетел?

Каква по-ценна добродетел от верността? Да бъдеш верен до смърт на една идея, на една кауза, на едно дело?

Кой порок мразите най-много?

Лъжата.

Кое е вашето любимо занятие?

Да ровя из библиотеките с увлечението на иманяр, в старинни хроники, мемоари, летописи на най-древни народи, за да измъкна от забравата някое твърде малко известно име на някой твърде голям човек. Това не бих нарекла занятие, а по-скоро развлечение. Защото ако нямаше час, в който угасват лампите в читалните в библиотеките, бих могла да осъмна, без да ми омръзне да чета, да издирвам, да пресявам тонове, за да открия някое дребно скъпоценно зрънце.

Кое развлечение ви е най-приятно?

Да препрочитем стара любима книга. Да гледам театър, кино. Да слушам музика.

Кое е според вас идеалът на земното щастие?

Щастието е една химера. Как да я определиш? Цял живот мечтаеш за щастието, а постигнеш ли го, отново виждаш, че е недостижимо далеч. Какво може да ни дари трайно доволство? Може би само чувството за изпълнен дълг. Древен източен мъдрец, Лао-Тце, го бе определил така: Човек изпълва своя дълг, когато погребе с почит своите старци, когато разработи дадената му от природата дарба, когато подреди своите деца здраво да стъпят на краката си и да си изкарват почтено хляба. Такъв човек, изпълнил дълга си, може да се счита щастлив.

Коя съдба ви се вижда най-вече за оплакване?

За оплакване е съдбата на човек, който живее далеч от родината си.

Може ли да попита човек на колко сте години?

На 16 октомври 1968 сторих 66 години.

Кое кръстно име бихте си взели, ако бихте си го избрали сама?

Когато тръгнали да ме кръщават на името на кръстницата – Невена, в последния миг тя решила, че е по-редно да взема името на баба си и казала: Стефанка. И досега съжалявам за тази промяна. Гръцкото име Стефан на български значи Венец. Някога Димитър Миладинов побългарил имената на всичките си деца. Василка станала Царева. А в Киев, когато следвала, се превърнала на Царевна. Царевна Миладинова. Не бих имала нищо против да бях Венета.

Кой е бил най-хубавият момент в живота ви?

Най-хубавият момент в живота е, когато завършва печалният. Какво по-хубаво от това да оздравяш, след като си бил опасно болен, да се завърнеш вкъщи, след като си бил далеч от дома си, да намериш нещо, което си смятал изгубено.

Коя е вашата най-голяма надежда?

Най-голямата ми надежда е да доживея мига, когато българският народ се събере в етнографските си граници.

Вярвате ли в приятелството?

Вярвам в приятелството, макар то да е рядка скъпоценност.

Кой е за вас най-приятният момент през деня?

Когато установя, че съм завършила задълженията си за този ден и мога да отворя радиото и взема в ръка книгата, която ме привлича.

Коя историческа личност ви е най-симпатична?

Кера Тамара, дъщерята на Иван Александър, която е дадена на Мурад заради българския род.

Коя личност от роман или театър?

Пиер Безухов от „Война и мир“.

В коя страна бихте предпочитали да живеете?

В никоя, освен в родината си.

Кой писател предпочитате?

Толстой. Достоевски. Голсуърти. Джовани Верга.

Кой живописец?

Рембранд, Леонардо, Репин, Димитров-Майстора.

Кой композитор?

Моцарт, Мусоргски, Шуберт, Петко Стайнов.

Какъв девиз бихте си избрали, ако би трябвало да имате такъв?

Труд и постоянство. Някога, като ученичка в трети прогимназиален клас, бях дала албума си да ми напишат нещо за спомен на съученички, приятелки, близки. Един мой сродник бе написал: „Труд и постоянство и пълна вяра в бъдещето.“ Докато завърша гимназия, три албума се изпълниха с какви ли не сентенции и мъдрости. Но от всичко написано само това съм запомнила. Защото ми е помагало в трудните мигове на живота.

Кое е според вас шедьовърът на природата?

Шедьовър на природата би трябвало да бъде умният, смел и добър човек.

От кое място сте запазили най-приятен спомен?

Охридското езеро, съзерцавано от черквата „Св. Йоан Канео“.

Кое ястие обичате най-много?

Горнооряховска пастърма. Копривщенска луканка.

Предпочитате ли твърдо или меко легло?

Когато човек има грижи, които му отнемат съня, всяко легло му е неудобно. Спокоен ли е, може и на земята да спи като младенец.

Кой чужд народ ви е симпатичен?

Индианският. Може би като ехо от увлечението ми по Майн Рид, четен през юношеските години.

Напишете една от вашите мисли или цитат, смисъла на който одобрявате.

„Не се унижавай в трудни времена, не се превъзнасяй в дните на славата и мощта.“

07.01.1969 г.

из: Иван Сарандев „Изповеди 101 х 31“