.

Фил Колинс е роден на 30 януари 1951 г. в Лондон. Когато е на пет години, му подаряват детски барабани.

По-късно получава от родителите си истински. Учи се да свири по музиката, която слуша по радиото и телевизията и на практика никога не се научава да пише по ноти. Измисля си своя собствена система.

Професионалната кариера на Фил започва, когато е на 14 години в „Barbara Speake Stage School“. В детските си години музикантът трупа опит като модел и дете-актьор, но продължава да гравитира около музиката.

Основава банда The Real Thing, а по-късно се присъединява към групата The Freehold. С тях написва първата си песен „Lying Crying Dying“.

През 1970 г. става барабанист на групата Genesis, а от 1975 г. вече е неин вокалист на мястото на Питър Гейбриъл.

През 1976 г. излиза първият им албум с Фил като фронтмен на групата – „A Trick of the Tail“. Албум, оказал се изключително успешен.

От 1980 г. Фил Колинс започва да работи по солови проекти и като автор на песни. През 1981 г. издава първия си солов албум „Face Value“.

Той е добре приет от публиката и Колинс продължава да изкачва нови музикални висоти.

През 1985 г. участва в благотворителния мегаконцерт на Боб Гелдоф „Live Aid“ заедно с Ерик Клептън, Джеф Бек и други популярни имена.

Именно заради самостоятелната си кариера, през 1996 г. Фил Колинс напуска Genesis, макар че вече успешно трупа слава и без групата с хитове като „Against All Odds“ и „In the Air Tonight“.

Вокал на бандата тогава става шотландският музикант и фронтмен до този момент на пост-гръндж формацията StiltskinРей Уилсън. С него в своя състав през 1997 г. бандата записва албума „Calling all stations“.

Genesis постигат много творчески и комерсиални успехи. Те са сред 30-те най-продавани изпълнители за всички времена с почти 150 000 000 продадени копия на свои издания.

След разпускането си през 1998 г., групата се събира отново през 2006 г. и с вокалиста Фил Колинс, обявявайки мащабно турне в Европа и Америка озаглавено: „Turn It On Again: The Tour“, състояло се през 2007 г. Фил пък обявява своето официално оттегляне от голямата сцена през 2009 г.

През 2010 г. Genesis Classic са приети в Залата на славата на рокендрола.

Преди години певецът обяви пред списание Rolling Stone, че прекратява „пенсионирането си“ с нова музика и турне.

Той каза, че иска да покаже на децата си „какво прави“, тъй като те били още в пелени по време на излизането на последния му албум.

Онлайн петиция обаче призовава Фил да не се завръща в музиката. „На света и сега има достатъчно страдание. Това не трябва да се случва“, гласи текстът на подписката, инициирана от Брайън Пий от Ню Йорк.

През 2016 г. Фил Колинс най-накрая проговори за един от най-големите си пороци – алкохолът.

Певецът признава, че в най-зловещите моменти на този порок е започвал с бутилка вино в 11 часа през деня и след това смело преминавал на водка до края на деня.

Алкохолът дошъл като основно занимание, след като вече не се занимавал с музика. 

Наскоро обаче той стартира първото си турне от 10 години насам. То се нарича „Още не съм мъртъв“.

Така е озаглавена и автобиографичната му книга, която ще излезе на пазара по-късно тази седмица.

Първият концерт ще е в „Ройъл Албърт Хол“ през юни. След това ще има още два концерта в Кьолн и Париж.