.

Хората са социални същества и трябва да бъдат в контакт с другите, за да оцелеят. Всъщност може дори да се каже, че взаимодействието с други хора е най-добрият начин да развиете напълно мозъка си.

Устойчивите и пълноценни взаимоотношения подобряват психичното здраве и поддържат мозъка активен.

Общуването защитава мозъка от когнитивни увреждания и деменция.

Последните изследвания в областта на биологичната антропология показват колко важна е социализацията за еволюционното развитие на мозъка.

Без социални отношения никога не бихме станали това, което сме днес.

В тази статия ще обсъдим как социализацията може да бъде от полза за развитието на мозъка, както и отрицателните последици от липсата й.

Социализация и произход на човечеството

Мозъкът ни позволява да развием комуникационна система чрез езика, да вземаме сложни решения, да създаваме неща със собствените си ръце, да се справяме с предизвикателствата в заобикалящия ни свят и дори да доминираме над други видове.

Според Даниел Уайт, специалист по еволюция на мозъка, именно социализацията е факторът, който позволява това огромно развитие да се осъществи.

Той твърди, че животът в обществото насърчава еволюцията на човешкия мозък.

Различните екологични и социални условия са стимулите, подпомогнали развитието на мозъчните процеси и функции, благодарение на което например днес разполагаме с по-добра памет и възможност да общуваме чрез езика.

При човешките същества мозъкът се развива по време на бременността и след първите две години от живота.

Следователно нашият мозък достига оптималния си размер до 7-годишна възраст, но продължава да се променя до 25-годишнината ни.

През този период социализацията играе много важна роля в развитието на мозъка.

Ефектите от липсата на социализация по време на детството върху мозъка

Липсата на социализация засяга развитието на мозъка по различни начини. Тя е толкова вредна, че влияе и забавя развитието на мозъка като цяло, особено през първите години от живота.

Така че липсата на социални отношения, които лишават хората от качествени взаимодействия, не само въздейства на настроението и поведението, но и на когнитивнотото здраве и двигателните умения.

Липсата на социализация има още по-силни негативни ефекти по време на детството.

През първите 10 години от живота си хората придобиват и усъвършенстват много процеси, като например езиковата комуникация.

Пример за вредата от липсата на социализация в детството, е случай, разказван от изследователи, работещи в областта на еволюционната психология:

Джини е дете, живяло затворено вкъщи до навършване на 13 години. Тя е лишена от всякакъв вид емоционална стимулация и възможности за социализация.

Това попречило на детето да придобие езикови умения, така че тя само издавала неразбираеми звуци в отговор на външни стимули.

Въпреки че е била на 13 години, когато специалистите са започнали да я обучават и лекуват, тя никога не успява да проговори нормално.

Положителният ефект на социализацията върху развитието на мозъка

Социализацията предизвиква мозъка и го поддържа активен. Тя е жизненоважна, особено в по-напредналите етапи на живота, и може да предотврати различни мозъчни увреждания, причинени от слабата мозъчна активност.

За да се възползваме от ползите, които комуникацията осигурява, трябва да се опитаме да бъдем възможно по-социални.

Трябва да общуваме с другите чрез разговори, въпреки че писането също е чудесна възможност.

Тези, които са склонни да прекарват повече време сами, могат да опитат следните неща, за да общуват повече:

  • Планирайте повече срещи с приятели и близки. Дългите и периодични телефонни обаждания имат подобен ефект.
  • Присъединете се към клуб или организация, за да извършвате дейности, които ви харесват, и за да създавате нови приятелства, така ще поддържате тялото и ръцете си заети, а мозъкът ви ще остане активен, благодарение на комуникацията ви с околните.
  • Избягвайте социалната изолация: излизайте, говорете и обменяйте идеи с хората.
  • Потърсете професионална помощ, ако забележите, че склонността ви да се изолирате, се задълбочава. Консултацията с психолог може да ви бъде много полезна.

Източник: psychology.framar.bg