.

Освен ако не живеете в много, много отдалечена част на Тибет, няма как да сте виждали със собствените си очи черна ябълка … досега.

Ябълките Black Diamond са рядък сорт от семейството на ябълките Хуа Ниу (известен още като китайски Red Delicious). Името е малко подвеждащо, защото не са точно черни, а по-скоро тъмен оттенък на лилавото.

Уникалните ябълки дължат цвета си на региона Nyingchi, малък град в планините на Тибет, където получават много ултравиолетова светлина през деня, но температурата се колебае драматично през нощта, което кара кожата да се оцветява в този дълбок и тъмен цвят.

Плодът отвътре е бял и светъл като на всяка друга ябълка.

Ако скоро няма да пътувате до Тибет, то САЩ имат своя по-тъмна порода ябълка: Арканзас Блек. Макар и да не са супер тъмни, тези ябълки са с по-дълбок цвят от стандартния Red Delicious и биха направили забавно всяко детско парти с тематика „Снежанка и седемте джуджета“.

Защо не виждаме уникално оцветените арканзаски ябълки, подредени сред останалите ябълки по магазините?

„Черната ябълка от Арканзас трябва да бъде специално съхранявана, за да има вкус“, казва Норм Шулц, земеделски производител в Linvilla Orchards in Media, Пенсилвания. „Отнема много време, за да се развие нейният аромат и вкус.“

Обикновено Черните ябълки се берат през есента (когато се събират други ябълки), но те са доста тръпчиви, когато са откъснати директно от дървото.

След като се съхраняват в продължение на няколко месеца, развиват по-сладък вкус и твърдата им плът омеква, което ги прави много по-приятни за консумация.

Това е значителна инвестиция във времето за всеки земеделски производител, която не винаги се отплаща – независимо дали сте в САЩ или в отдалечена тибетска планина. Около 70 процента от годишната реколта Black Diamond не се предлага на пазара.

„Знам, че много производители на ябълки не обичат да отглеждат тези необичайни ябълки, защото са необходими от пет до осем години, за да получат плод и те нямат своето доказано място на международния търговски пазар“, Марк Вейдър, ботаник, земеделски производител и основател на Farmacy.

Въпреки че сладки и хрупкави, ябълките Black Diamond вероятно нямат по-висока хранителна стойност от повечето търговски сортове ябълки, казва Бони Тауб-Дикс, създател на BetterThanDieting.com.

„Една обикновена ябълка осигурява 4 грама фибри, около 100 калории, съдържа флавоноид, наречен епикатехин, за който е доказано, че намалява кръвното налягане и поддържа здравето на сърцето“, казва диетологът.

Ябълките притежават и противовъзпалително действие, затова поговорката „Една ябълка на ден…“ с пълна сила важи и за тази необикновена черна ябълка.