.

Шибари е техника, която японците са използвали, за да обезвреждат враговете си. После обаче тази техника става изкуство, което е предизвикателство за духа, ума и тялото. Самураите са използвали още техниката на сложните възли, с която са обездвижвали напълно заловените престъпници. Постепенно тази техника се развива в еротична практика, която в средата на 20-и век става широко популярна в Япония, а по-късно и на Запад.

Фотографът Стефан Солаков е единственият в България преподавател по шибари.

Стефан Солаков

Фотографията ми е хоби от 13 години, а също и професия от 10г. Обичам да играя с осветление и да създавам ефекти. Харесвам технически сложните жанрове. Стилът ми е с осветление да създавам коренно различна атмосфера спрямо това, което виждаме с очите си. Най-често снимките ми имат драматична визия с вечерно и интимно усещане. Имам страст да осветявам фото сесиите си подобно на модерното кино. Снимам с любов различни жанрове – сватбена фотография, интериорна и автомобилна, а също и любимия ми жанр – японското еротично изкуство „шибари“.

Шибари се използва в различни медитативни практики като спомагателен инструмент за достигане до едно по-дълбоко ниво на съзнанието и преодоляване на различни страхове и бариери, които всеки човек натрупва през живота си.

Основната съставка, която е необходима да се случи всичко това обаче не са въжетата, а доверието между партньорите, което е един много дълъг и бавен процес, в който сложността на връзванията се увеличава постепенно, за да може човека, който бива връзван и този, който го връзва да изградят една по-дълбока връзка помежду си, която да служи като опорна точка при по-интензивните практики.

Човек, непознаващ японската култура много трудно би могъл да разбере комплексността на шибари, защото това е изкуство, което включва в себе си много други елементи като обмяна на енергия и въздействие върху енергийните центрове на човешкото тяло посредством позиционирането както на самите въжета, така и на възлите направени с тях.

Шибари обаче е изключително красиво и въздействащо както за наблюдаване, така и като усещането за самите участници.

То въздейства както на самото тяло, така и на ума ви и има способността да ви потопи в една напълно различна реалност, в която макар и вързани да усетите невероятната  свобода от предаването на властта в ръцете на някой друг, от преодоляването на собствените ви страхове и невероятното чувство за вътрешна духовна цялост, което изпитвате, в момента, в който тялото ви бива напълно развързано.

Можете да се насладите на изложбата с фотографии на Стефан Солаков от 10 до 12 август, представена на сцената на Държавната художествена галерия „Борис Денев“ във Велико Търново. Експозицията е част от програмата на „Арт лято“.

При шибари се набляга на повишаване на сложността и естетическата визия на вързаното с въжета тяло.

Фотограф на събитието: Красимир Георгиев

Научете повече на shibari.bg