.

Ако си мислиш, че Съдбата е жестока, че тя е тази голяма, неизбежна сила, която ти поднася лимони, когато очакваш лимонада – значи явно никога не си ядосвал Козирог. Повярвай ми, Съдбата е любезна госпожица с цвете в косата в сравнение с това, което те очаква, ако някога успееш да пренебрегнеш, разочароваш или (не дай си Боже) ядосаш Козирог.

За разлика от Съдбата, която понякога проявява проблясъци на великодушие или случайност, Козирогът е майстор на преднамерената и премислена мъст. Докато Съдбата може случайно да те препъне по пътя ти към успеха, Козирогът ще те накара да се спънеш с такава прецизност, че ще се почувстваш като част от добре режисиран спектакъл. Все пак, кой по-добре от Козирог знае, че нещата трябва да се правят качествено, организирано и с внимание към детайлите?

Ядосаният Козирог не е просто ядосан. Той е като тиха буря, която идва бавно, но сигурно. Няма драматични сцени, няма театрални монолози – просто една невидима сила, която тихо, но неумолимо те поставя там, където смята, че заслужаваш да бъдеш: в неговия черен списък. А в този списък не искаш да попадаш, защото веднъж попаднал там, вероятно ще се почувстваш като в митологичен лабиринт без изход, от който самият Тезей не би могъл да се измъкне.

Съдбата може понякога да прояви милост, дори когато ти е завързала обувките на възел, докато ти отчаяно се опитваш да спринтираш през живота. Но Козирогът? Той няма време за милост. Той знае, че светът е място за справедливост – неговата справедливост. Козирогът ще ти даде точно това, което заслужаваш, и никакъв драматичен жест няма да промени решението му. Той няма да крещи, да мята чинии или да прави сцени. Той просто ще те отпише. И това ще боли повече от всичко, което Съдбата може да ти сервира.

Ако някога се осмелиш да го предадеш или – още по-лошо – да подцениш неговата сила, готви се за следващото ниво на наказание. За разлика от Съдбата, която е абстрактна концепция и често просто се случва по каприз на обстоятелствата, Козирогът е конкретен, прецизен и систематичен. Той няма да те преследва с лош късмет или гръмотевици, а ще те накара сам да се сблъскаш с последствията на собствените си глупости. Представи си, че се спъваш и падаш, само за да откриеш, че подът под теб е осеян с тихо одобрителните погледи на Козирога – той знае, че си го заслужил, и няма да се поколебае да го подчертае.

Най-страшното? Козирогът е търпелив. Той може да те изчака, докато сам попаднеш в капана, който си поставил. Докато ти си мислиш, че си избегнал проблема, Козирогът вече е направил ментални записки и подготвя стратегическия си план. За него това не е въпрос на емоция, а на принцип. Съдбата може да бъде случайна, но Козирогът никога не е. Всичко е обмислено, премислено и подготвено с военна точност.

И не си мисли, че извиненията ще те спасят. Съдбата може и да прояви милост след някой ритуал или молитва, но Козирогът? Той не е толкова лесен за омекване. Ще трябва да доказваш своето покаяние не с думи, а с дела – и дори тогава няма гаранция, че ще те изтрие от черния си списък. Защото за Козирога лоялността е всичко, а доверието трудно се печели, лесно се чупи и не се възстановява.

Така че, ако някога си решил да предизвикаш Съдбата, по-добре се замисли два пъти, преди да ядосаш Козирог. Защото Съдбата може и да се усмихне от време на време, но Козирогът? О, той не е в настроение за усмивки, когато играеш по ръба на неговото търпение.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Козирогът е звезда, сияеща в нощта на посредствеността