.

Вашата самооценка

Високото самочувствие бие всичко – красотата, вътрешната и външната, високото образование, изключителния ум, талантите и способностите, мускулите и парите.

Самочувствието компенсира всичко: ако липсват изключителни красота, образование и таланти, но човек безкрайно цени себе си и не се съмнява /обосновано/ в собствената си уникалност и чар – той със сигурност ще бъде по-щастлив, по-умен, по-красив и дори по-богат.

Високата самооценка бие всичко!

Пример: вие сте зашеметяваща блондинка. Крака, мигли – както трябва. Но ако в същото време, си мислите, че носът ви е прекалено голям,а  задникът твърде малък, ще загубите предварително от една кривокрака, но уверена в себе си брюнетка с микроскопични гърди. Тъй като и фигурата, и дрехите, имат смисъл само ако са свързани с това доколко се чувствате добре в кожата си.

Друг пример: доста интелигентен сте, но смятате, че имате нужда от второ, дори трето образование, за да научите още /и да натриете носа на шефа или съпруга, който някога ви е нарекъл глупав/. Загубили сте предварително от всеки тройкаджия, който без никакво съмнение и угризение на съвестта, си въобразява, че е ценен специалист.

Ако умеете да печете на децата си най-вкусните курабийки на света, водите ги редовно на море, четете им на глас, във вторник им говорите на английски, в сряда на китайски, а в събота на френски, но по някаква причина си мислите, че сте лоша майка /например защото свекърва ви така е казала/, и живеете с непрестанно чувство за вина и несвършена работа, то непрекъснато ще се чувствате зле, за разлика от пиещата майка, която веднъж на шест месеца ще заведе дъщеря си в зоопарка и ще й е купи сладолед във фунийка, но се гордее с това.

А децата, между другото, винаги усещат когато майка им е депресирана и неудовлетворена.

Обичайте се, все пак.

Тренирайте се да обичате себе си, да се радвате на себе си, да се одобрявате, да си прощавате, глезете се и не се сравнявайте с никой друг.

Никога!

Тук можете да си направите Тест – ПСИХОМЕТРИЧЕН ВЪПРОСНИК
САМОЧУВСТВИЕ, за да определите нивата на собственото си самочувствие.

Вижте още от Михаил ЛабковскиНещастието като пъзел, подхвърлен от живота – МИХАИЛ ЛАБКОВСКИ