.

Роден е на 14 октомври 1970 г. в София. Още от петгодишен има изпълнения пред публика, на седемгодишна възраст свири като солист на Българския камерен оркестър в Зала България, под диригентството на Дина Шнайдерман, а две години по-късно записва със Софийската филхармония и главния ѝ диригент Константин Илиев първата си дългосвиреща плоча.

На десет години получава Правителствена стипендия и заминава за Москва, където е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория (за даровити деца), след което Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в град Пловдив. В този период от седем години печели Международните конкурси „Жак Тибо“ в Париж, „Карл Флеш“ в Лондон и „Паганини“ в Италия. 

През 1994 г. става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера – Лондон, с който редовно свири и като солист.  Изпълнява както класически произведения, така и музика с по-модерно звучене. Свири еднакво добре както на класическа цигулка, така и на цигулка, чийто звук се обогатява и усилва с помощта на електронни средства.

Васко Василев е свирил на концерти в 40 страни. Преподавател е в Лондон и Валенсия. Свирил е със световноизвестни изпълнители като Лили Иванова, Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго и други. Свири с цигулка „Амати“, от която в света съществуват само десет екземпляра, на възраст около 305 г.

Имам моменти на глад към България. Необходимост да се връщам, да минавам оттам, където съм бил като малък.

Аз съм и ще си остана цигане – да пътувам и да се местя си остава най-важното за мен. Неотдавна летях в един частен самолет и ми мина такава мисъл през ума – искам да живея в самолет.

Най-ценното, което притежавам съм самият аз и музиката, която ми позволява да влизам в сърцата на хората.

Музиката не е просто да свириш, тя е вид общуване.

Няма рецепта за музика.

В момента, в който започнеш да сравняваш преди и сега, да правиш равносметки кога е било по-добре, кога не, започваш да остаряваш.

Не вярвам в случайности. Вярвам в съзнателния избор на всеки човек. Има предначертана съдба, но тя не прави подаръци. За да се случи най-добрата версия на живота ти, трябва да се стараеш, да се бориш.

Любовта не мога да я степенувам. Или я има, или не. Дали съм бил влюбен в една жена два дни или двайсет години, няма значение. Двата дни имат своята собствена тежест и смисъл в живота ми и са ми скъпи.

Вдъхновява ме всеки, който е искрен и талантлив. Не слагам бариери и нямам излишни предразсъдъци в това отношение.

Ако обичаш себе си повече от музиката, хората го усещат и не можеш да разчиташ дълго на вниманието им.

Човек винаги има избор да е добър или не – всичко е въпрос на желание.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: ДЕЙВИД ГАРЕТ: Да се чувстваш самотен е едно от най-прекрасните неща