.

Сър Уилям Голдинг е един от онези писатели, които ни карат да се замислим за тъмните ъгли на човешката природа, за онези аспекти на съществуването, които обикновено се опитваме да избегнем. Роден през 1911 година в Корнуол, Англия, Голдинг започва живота си в един свят, белязан от традиции, но и от промени, които подкопават основите на старите убеждения.

Най-известният му роман, „Повелителят на мухите“, публикуван през 1954 година, е мрачна алегория за човешкото общество, разказана чрез историята на група момчета, които попадат на необитаем остров.

В тази привидно невинна ситуация Голдинг разкрива как цивилизацията бързо се разпада и как вътрешните демони на човека излизат на повърхността, когато няма правила и морални норми, които да ги задържат. Книгата става световен бестселър и се смята за един от най-влиятелните романи на XX-ти век.

Втората световна война оставя дълбок отпечатък върху Голдинг, който служи като морски офицер. Той става свидетел на ужасите на войната, което влияе на неговия мироглед и на темите, които избира да изследва в творчеството си. Тези преживявания го убеждават, че злоупотребата с власт и склонността към насилие са част от човешката природа, която лесно може да се прояви, ако се предоставят подходящи условия.

През 1983 година, Уилям Голдинг е удостоен с Нобелова награда за литература, признание за неговия принос към литературата и за дълбокото му разбиране на човешката природа. Две години по-късно, през 1985 година, той получава рицарско звание от кралица Елизабет II, като става сър Уилям Голдинг.

Мисля, че е глупаво жените да претендират за равенство с мъжете! Жените са много по-високо от тях и винаги са били. Каквото и да дадеш на една жена, тя ще ти върне повече. Дайте ѝ спepма, тя ще ви роди дете. Дайте ѝ къща, тя ще ви сътвори семеен дом. Дай ѝ продукти, тя ще ти сготви храна. Ще ѝ се усмихнеш, а тя ще ти даде сърцето си. Тя ще умножи и увеличи всичко, което ѝ се даде. Така че, ако оцапаш душата ѝ, пригответе се да получиш тон лайна в замяна!

Човек е осквернен от собствените си дела, не от тези на другите.

Пътешествието на живота е като човек, който кара велосипед. Знаем, че той се е качил на велосипеда и е започнал да се движи. Знаем, че в един момент ще спре и ще слезе. Знаем, че ако спре да се движи и не слезе, ще падне.

Маркс, Дарвин и Фройд са най-скучните личности в Западния свят. Опростяването на техните идеи ни вкараха в психологически усмирителни ризи, от които можем да се измъкнем само чрез анархия и насилие.

Аз съм удивен колко лесно неинформираните хора стигат до определено мнение, което страстно защитават без изобщо да имат основа за преценка.

За всяка кавга са необходими двама души.

Хората са способни на най-лошото, когато вярват, че са прави.

Никой не може да ридае вечно.

От ужаса се ражда желание – гладко, лепкаво, сляпо.

Устата има своя собствена мъдрост.

Възрастните спасяват децата… но кой ще спаси възрастните?

Трябва да помогнем на тези, които ще ни спасят.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Целта на шегата е не да унижи човек, а да му напомни, че вече е унизен – ДЖОРДЖ ОРУЕЛ