.

Да загубиш доверието на Водолей е като да изпуснеш близалка в пясъка. Да, точно така – хванал си я здраво, близваш я сладко, наслаждаваш се на вкуса, а после изведнъж тя пада и дотам! И докато ти отчаяно се опитваш да я почистиш от всяка песъчинка, Водолеят вече те гледа с този ледено-равнодушен поглед, който заявява: „Край, това беше!“

Нека ти го обясня по-просто: Водолей не е от тези, които ще се разстроят заради някакви емоционални глупости или ще се разплачат, ако му изневериш на доверието. О, не! Той е над тези неща. Той ще те погледне, ще въздъхне, сякаш ти си току-що приключил с важен научен експеримент, и ще продължи напред.

Доверието му? То е като рядък вид пеперуда – може да я хванеш веднъж, но ако я изпуснеш, тя просто ще отлети към хоризонта, и ще те остави да се чудиш какво изобщо си направил.

Моментът, в който загубиш доверието на Водолей, е наистина като онзи кратък миг, когато близалката ти попада в пясъка. Първо идва шокът: „Как е възможно?!“ Но вместо да се вайкаш и да се опитваш да измислиш начини да върнеш нещата обратно, осъзнаваш истината – пясъкът е навсякъде. Водолеят е видял какъв си, и няма връщане назад. Какво следва? Той просто те поставя в категорията „безинтересни обекти“.

Да се опиташ да убедиш Водолей, че може отново да ти се довери, е все едно да се опиташ да се убедиш, че след като си измил близалката, пак може да си я пъхнеш в устата.

Водолеят не е наивен. Той знае, че дори и да се опиташ да изчистиш всяка песъчинка, нещо винаги ще остане. И не, това не е някакво емоционално отмъщение или драматична демонстрация. Просто Водолеят е над тези неща. Той ще те наблюдава от дистанция, сякаш си загубил своята гравитационна сила и сега си просто един плаващ космически боклук.

И най-забавното в случая? Водолеят вероятно не изпитва никакви лоши чувства към теб. За него ти просто си „близалката в пясъка“. Той няма да ти прави сцени, няма да крещи и да размахва ръце. Просто ще те изтрие от списъка на хората, на които може да се довери, по същия начин, по който изтриваш стар е-мейл – леко, с едно движение и без особено вълнение. И да, за Водолея това наистина е краят. Не защото той е жесток или злопаметен, а защото, честно казано, той просто има по-интересни неща, с които да се занимава.

Така че, ако някога загубиш доверието на Водолей, приеми го философски. Това е като да се опитваш да събереш разпиляни вятърни листа – безсмислено и ненужно.

А Водолеят? Той отдавна е продължил напред, вероятно обмисляйки следващия велик план за промяна на света или поне на своето обкръжение. И не, ти не си част от него.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Умът и тялото на Водолея трябва да са свободни като вятъра – ЛИНДА ГУДМАН