.

Няма съвършени хора. Всеки се сблъсква с различни предизвикателства, допуска грешки, преценява погрешно или пък изрича думи, за които по-късно съжалява. Това не означава, че е лош човек, а че е просто човек.

Обикновено околните възприемат някого за добър или лош в зависимост от дългосрочното му поведение и личностните му черти. Ако през повечето време сме мили, проявяваме състрадание и умеем да оценяваме хората правилно, то най-вероятно ни смятат за добри. Да си добър обаче не означава, че не можеш или няма да извършиш лоши постъпки.

Защо добрите хора постъпват лошо?

Когато разберем защо го правят, ще съумеем да култивираме и развием добродетели като емпатия и състрадание.

Минали травми и драматични събития

Миналото е мощен двигател, който ни насочва как да действаме, дори и да не го осъзнаваме. Д-р Род Мичъл, психолог от Калгари, Албърта, отбелязва: „Добрите хора може да наранят някого, ако поведението им е продиктувано от неотработена травма. Тази травма ги преследва като сянка и може да им попречи да покажат добротата си.“

Травмата и негативните преживявания в миналото се отразяват по различен начин на различните хора. Детската травма например често води до несигурен стил на привързване в зряла възраст, който кара човека непрекъснато да търси одобрение, а то може да бъде намерено най-бързо в онлайн авантюрите.

Ако пък е бил подлаган редовно на гладуване, не е изключено да краде храна от кварталния магазин и да я складира у дома, за всеки случай.

И в двата случая страдащият не е имал намерение да навреди някому. Поведението му е резултат от негативни преживявания и чувства в миналото.

Режим на оцеляване

Когато се чувстваме притиснати в ъгъла, също сме способни на лоши деяния, нетипични за нас при други обстоятелства, смята д-р Дейвид Тан, детски и съдебен психиатър от Нова Зеландия.

Ако загубим работата си, е много вероятно да изпитаме сериозни финансови затруднения. Водени от отчаяние, силен стрес и напрежение, някои от нас може би биха извършили кражба или друг вид измама с цел печалба.

Потребност от принадлежност

Човечността е тясно свързана с естествената нужда да общуваме и да се впишем в кръга от себеподобни.

Според Линдзи Тонг, лицензиран клиничен социален работник, една от причините, поради които добрият човек може да постъпи лошо, е социалният натиск. Силното му желание да бъде приет често пречи на точната му преценка. „Възможно е да започне да разпространява клюки за свой колега, въпреки че знае, че не е прав. Това обаче не го прави лош по природа, той просто е под влиянието на външни фактори, които имат силата да диктуват поведението ни, дори и да не искаме“, казва Тонг.

Липса на самоосъзнатост

Самоосъзнатостта е способността да разпознаваме собствените си чувства и да знаем кое е нашето място в заобикалящия ни свят. Понякога нейната липса ни подтиква да вършим лоши неща.

„Когато човек не е в хармония със своите емоции и ценности, той може несъзнателно да постъпи по начин, нетипичен за него самия. Обикновено подобни „отклонения“ се случват при силен стрес или когато няма достатъчно време да обмисли действията си“, допълва Тонг.

Красноречив пример за необмислено поведение са обидните думи по време на спор, когато сме под въздействието на силни негативни емоции (обида, фрустрация). Вместо да признаем какво изпитваме, ние проектираме болката си върху другия.

По-голямо добро

„Целта оправдава средствата“ е сентенция, изречена за първи път от философа Николо Макиавели. Понякога човек извършва лоши постъпки, защото вярва, че крайната му цел заслужава подобна жертва.

Д-р Мичъл пояснява: „В някои случаи добрите хора наистина вярват, че е нормално да постъпват лошо, ако така ще постигнат нещо велико. Те не осъзнават негативните последици от това свое решение. Тук се намесва погрешната им преценка, че могат да контролират събитията и да прогнозират техния развой.“

Гражданското неподчинение и рушенето на имущество е форма на лошо поведение, което защитници на различни каузи често предприемат, за да привлекат внимание.

Криворазбрано правосъдие

Възможно е човек да си помисли, че отмъщението е напълно нормално, ако е бил наранен или обиден по някакъв начин. Той вярва, че това е просто ответна реакция.

Изневярата например може да се използва като наказание за партньор, който ни е изневерил по-рано.

Психично разстройство

При някои хора причината за неадекватната преценка в общуването с околните се крие във влошеното психично здраве. Нарцистичното личностно разстройство е свързано с липса на емпатия, което означава, че страдащият не се интересува и не разбира какво чувстват или мислят другите. Той не е лош по природа, но неговото поведение е силно повлияно от психичното му нарушение.

Депресивните състояния и тревожността също могат да предизвикат нетипични негативни промени. Пациентите с голямо депресивно разстройство често не спазват уговорките си и не изпълняват задълженията си, което се счита за „лоша“ постъпка.

Представа за добро и зло

Когато човек, който смятаме за добър, постъпи лошо, е възможно да променим мнението си за него. Тъй като до този момент сме го виждали само в положителна светлина, постъпката му може да ни накара да се запитаме дали сме го познавали някога.

Добре е да знаем, че едно лошо деяние не определя човека и не означава, че досега се е прикривал, за да ни измами или нарани. Почти винаги погрешните ни решения се дължат на вътрешно напрежение и объркване.

„Не вярвам, че има хора, които са лоши по рождение, но вярвам, че всеки може да се държи лошо. Ние сме сложно устроени. Възможно е да постъпим неправилно в името на благородна цел и, обратно, да постъпим правилно в името на користна цел“, споделя Тан.

Елементи на човешката доброта

Както вече споменахме, понятията „добър“ и „лош“ са субективни и всеки влага в тях свой смисъл.
Все пак, специалистите се обединяват около няколко основни елемента, които ни правят добри хора, и това са сърдечността, състраданието и емпатията. След тях са смелостта и способността сами да контролираме поведението и живота си.

Източник: framar.bg, Редактор: Даниела Пройчева

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: 6 ситуации, в които можете да видите истинското лице на човек