.

Принципът „Не прави добро – няма да получиш зло“ е малко преувеличен, тъй като действията на хората и житейските ситуации винаги трябва да се разглеждат в контекст.

Животът не е магазин, в който всичко е подредено и всичко има свой етикет веднъж завинаги. В живота има различни ситуации, така че не можете сляпо да се придържате към нито един принцип, дори и да звучи красиво и мъдро и да е изпробван от много хора повече от веднъж.

Всяка ситуация предизвиква нашия разум и трябва да се разглежда индивидуално и възможно най-безпристрастно.

Затова до този принцип определено бих сложил още един: „Няма дим без огън“. Да, другите хора наистина могат да се окажат груби и неблагодарни, но човекът, който е направил доброто, също е сгрешил в нещо, той също носи част от отговорността да получи подобна реакция в отговор.

А в какво точно греши такъв човек, ще разкаже следната притча.

Притча

При един мъдрец дошъл един човек и разказал история за това как той, като най-богатият в семейството си, помогнал на всички свои роднини безплатно, без да изисква нищо от тях, а те му отвърнали само неблагодарност и безразличие.

И да били само роднините – пак добре!

Мъжът казал, че помагал и на други хора с каквото може, а резултатът почти винаги бил един и същ. Рядко се намирал любезен и интелигентен човек, който да му благодари за това, което е направил.

– Може би все пак не съм толкова добър човек, след като се отнесоха така с мен?“ — попитал мъжът с нотка на отчаяние в гласа.

– Не, всичко е наред. Всеки човек, който срещате по пътя, е ваше огледало. Това, което виждате в него, в действителност сте вие. Тези хора, на които сте помогнали, очевидно не са били много добри хора. Но работата не е само в тях.

– И в какво?

– Когато се приберете днес, опитайте да оставите вратата си широко отворена. Какво мислите, че ще се случи?

– Мисля, че всичко ценно ще бъде изнесено от къщата ми и някой ще се опита да се настани в нея като у дома си. – отговорил мъжът.

– Точно това и направи, като отвори душата си за всички и им направи услуги. Ти беше като отворена врата за всички. При никакви обстоятелства това не трябва да се прави. И това е първият урок, който трябва да запомниш. Между другото, знаеш ли какво е интересното в цветната пъпка?

– Не. – каза мъжът.

– Никога не съм виждал как се отваря цветна пъпка. За мен този процес си остава загадка – толкова неусетно и плавно се случва. И всичко, което виждам, когато гледам цветята си сутрин, е вече разцъфналата пъпка.

Ето така доброто също трябва да се прави внимателно, така че да не забележи никой. И няма спасение от плевелите, тях винаги ще ги има. Но дори и до най-красивото цвете, плевелът ще си остане плевел.

Ето защо, ако видите, че човек не е толкова добър и мил, то не трябва да му се кланяте и да му правите услуги. Плевелите не са стигнали до нивото ви и няма да могат да оценят уханието и уникалността ви. Не им обръщайте внимание и вървете по своя път.

Източник: My-spirala