.

Цял живот ни се натрапват препоръки за това какво би трябвало да ни прави щастливи. Например добра кариера, голяма къща, бърза кола, много приятели, значим партньор, списъкът продължава.

Но какво, ако получим всичко това, и въпреки това не сме щастливи? Може би ще възразите: „О, това не е възможно. Ако имам всичко това, няма как да не бъда щастлив!“.

Задоволените хора изглежда вярват, че добрата кариера и многото пари им гарантират, че винаги ще са щастливи.

Това обаче е погрешно схващане, тъй като мнозина не са доволни от живота си, въпреки че имат всичко, за което биха могли да мечтаят.

Понякога дори се случва така че мнозина се оказват в депресия въпреки привидно желания живот. Защо се случва това? Защо някои хора се чувстват нещастни, въпреки че всичките им желания се сбъдват?

Истината е, че те дори не знаят.

Мнозина биха казали по адрес на подобни хора, че действат егоистично и че трябва да бъдат благодарни за това, което имат.

Но това, което първите не разбират, е, че не съществува такова нещо като определение за щастие.

Един човек може да е доволен от живота си, докато друг със същите условия на живот да бъде в тежка депресия.

Ако случаят не беше такъв, то онези в неравностойно положение по света биха били тъжни и нещастни, поради липсата на пари или вещи, с които да разполагат. Това обаче не е така – много хора с тежка съдба са всъщност щастливи и обичат живота си.

В капана на депресията толкова много хора започват да изпитват омраза към себе си, затова, че са попаднали в коловоз, когато привидно всичко е вървяло добре за тях.

Това често влошава състоянието им и може да доведе до самонараняване. Ето защо не е добра идея да твърдите, че те са егоистични за това, че се чувстват по начина, по който се чувстват.

В подобна ситуация ли сте? Ако е така, то какво би могло да подобри нещата?

Ако се чувствате безпомощни и несигурни относно бъдещето, можете да отидете на консултация с практикуващ психолог.

Но първо, отговорете си на някои важни въпроси, което може да даде представа дали сте доволни от живота си такъв, какъвто е.

Имайте предвид, че това не са затворени въпроси, на които може да отговорите с „да“ или „не“, и ще трябва да мислите дълго и упорито върху тях. 

Какво бихте правили, ако знаехте, че няма да се провалите?

Понякога се отказваме от онова, което желаем, само защото се страхуваме, че няма да успеем в него.

Има ли нещо, което винаги сте искали да правите, но не смеете? Ако имахте 100% гаранция за успех, тогава с какво щяхте да се занимавате?

Желанието ви може да е било да бъдете лекар, астронавт или дори певец, художник. Няма да ви кажем да изоставите живота, който сте изградили, и да се съсредоточите единствено върху това.

Но каквото и да е било желанието ви, бихте си помогнали много, ако някак го направите част от живота си.

Как бихте се представили на някого за 90 секунди?

Мислете за този въпрос като за интервю за работа, само че не сякаш ще кандидатствате за позиция, а по-скоро сякаш се описвате на някого, с когото искате да бъдете приятели. Бихте ли го убедили да се сприятели с вас, представяйки му се?

Ако бяхте на негово място, щяхте ли да бъдете приятели със себе си? Какво е важно за вас? Какво искате да правите?

Какви са базовите ви ценности?

Това е важен въпрос, тъй като вашите ценности като личност ще ви дадат нещо като насока за това как да живеете живота си. Те ще ви подскажат кое е добро и полезно за вас.

Помислете на какво държите най-много в живота си. Може би на вашето семейство или пък на работата си?

Какво ви прави истински щастливи?

Този въпрос е тясно свързан с вашите базови ценности. Например ще бъдете ли наистина щастливи, ако получите работа, свързана с много пътувания, ако всъщност цените семейството си повече, отколкото работата си?

Помислете за това какво искахте, когато започнахте кариерата си, и дали изпълнявате тези желания или не.

Ако парите не бяха проблем, какво щяхте да правите с живота си?

Парите не са всичко. Всъщност един велик цитат гласи: „Някои хора са толкова бедни, че всичко, което имат, са пари“.

Мислете извън границите на финансовото си положение. Щом разберете кое е онова, което бихте правили с живота си, ако нямахте финансови спънки, ще получите повече от ясна картина какво ви прави щастливи.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: psychology.framar.bg