„За хората, за които съществувам от време на време, аз нямам време.“ – Ал Пачино

Реших да направя малък експеримент и резултатът ме разтърси. Изтрих от живота си хората, които нямат време за мен и се почувствах облекчена.

Познавате ли онези много любящи и грижовни приятели, които винаги са там, без значение какво? Е, аз бях от тях.

Винаги съм живяла, следвайки правилото, че за приятелството е като цветята, трябва да се грижиш добре – едва тогава ще разцъфне.

В противен случай връзката ще изсъхне и ще умре много бързо. Затова винаги съм влагала сили да поддържам приятелството.

Винаги съм искала да бъда с хората, които обичам. За съжаление не винаги съм получавала адекватен отговор от онези, към които се погрижих.

Но аз винаги съм казвала на себе си: „отнасяй се с другите така, както искаш те да се отнасят с теб“.

Тези, които са предназначени да бъдат в живота ви, ще бъдат там. Достойни хора със сигурност ще има …

Всичко това продължи, докато един ден най-накрая разбрах, че се раздавам на неподходящите хора.

Най-накрая видях истината, която беше в очите ми през всичките тези проклети години! Разбрах, че през цялото това време съм се заблуждавала.

Хората не винаги се отнасят с вас по начина, по който ги третирате. Някои от тях остават с вас, само за да използват вашата доброта. Те се появяват само когато имат нужда от вас.

Така че направих малък експеримент. Спрях да се обаждам. Спряхме да се чуваме и виждаме. Напълно изчезнах. Просто исках да видя колко “мъртви растения” съм напоявала през годините.

Жестоката реалност ме разтърси. Тя разби сърцето ми, но разбрах нещо за хората, които бяха до мен през цялото това време.

Реших да взема нещата в свои ръце и да зачеркна от живота си онези хора, на които не им пука за мен.

И аз трябва да кажа, че много от тях смятах за истински приятели. И след всичко това почувствах истинско облекчение.

Приятелството е двупосочна улица. Не можете да очаквате да получите нищо, ако не дадете нищо в замяна. Това е законът на живота.

Ако наистина те е грижа за някого, ще бъдеш с него, независимо колко е зает. Няма извинение, когато обичаш някого.

Вие се грижите за човека, когото обичате, защото вие сами го желаете. И на Земята няма място, където бихте искали да бъдете повече с близък приятел, който се нуждае от вас.

Така че, реших, че достатъчно съм се раздавала на хора, които не са в състояние да го оценят. Заслужавам да бъда заобиколена от приятели, които искрено ме уважават и обичат.

Съмнявам се в спасителни отношения, които уви, бяха мъртви от самото начало. Уморих се да съм близо до хора, които никога не са имали време за мен. Уморена през цялото време да се преструвам, че всичко е наред, когато това очевидно не е така.

Реших, че вече няма да позволявам на хората да злоупотребяват с моята доброта.

Нямам много време да отделям за хора, които не ме обичат толкова, колкото аз ги обичам.

Изтривам от живота си онези, които нараняват, пренебрегват, изоставят в трудни моменти, но се появяват, когато им е необходима помощ.

Предпочитам да имам един лоялен, грижовен приятел, който наистина ме обича, отколкото да прекарвам живота си с хора, които се преструват, че ме обичат.

Качеството е по-важно от количеството – винаги и във всичко.

източник : zajenata.bg