.

Макс Планк – бащата на квантовата механика е един от най-видните физици на XX век.

Той е директор на Института за теоретична физика в Берлин и член на Берлинската академия на науките, както и на редица чуждестранни научни дружества и академии на науката.

През 1900 г. Макс Планк извежда закона за излъчване на абсолютно черно тяло и въвежда константа, която днес е известна като константата на Планк. През 1918 г. получава Нобелова награда за физика за откриването на закона за квантуване на енергията.

Неговото откритие полага основите на квантовата теория, преобърна разбиранията ни за микроскопичния свят и отвори вратите за нови изследвания и теории, включително работата на Алберт Айнщайн, Нилс Бор и Вернер Хайзенберг.

Като човек, който е посветил целия си живот на най-здравомислещата наука, изучаването на материята, ето какво мога да ви кажа в резултат от моите изследвания за атомите: Материя не съществува!

Цялата материя възниква и съществува единствено посредством сила, която придава вибрация на частиците на атома и поддържа единството на тази миниатюрна Слънчева система, каквато е атомът… Зад тази сила трябва да предполагаме съществуването на съзнателен и интелигентен Разум. Този Разум е матрицата на всичко материално. 

Както религията, така и науката изискват вяра в Бог. За вярващите Бог е в началото, а за физиците Той е в края на всяко разсъждение. За първите Той е основата, за вторите – венецът, увенчаващ конструкцията на всеки обобщен мироглед.

Че Бог е съществувал, преди да има човешки същества на Земята, че Той държи във всемогъщата си десница за вечни времена целия свят, вярващи и невярващи, и че Той ще остане възкачен на ниво, непостижимо за човешкото разбиране, дълго след като Земята и всичко върху нея се е превърнало в развалини; онези, които изповядват тази вяра и които, вдъхновени от нея, с благоговение и пълно доверие се чувстват незастрашени от житейските опасности под закрилата на Всемогъщия – само те могат да се причислят към истински религиозните.

Max Planck, „Scientific Authobiography and Other papers“