.

Копнеете ли за любов отвъд всякакви граници? Иска ли ви се всяка минута да е подвластна на силна емоция и великолепно влюбване?

Според психолозите жаждата за любов е форма на емоционален глад, който показва емоционална празнота и отсъствие на любов към себе си. Това често се причинява от липса на обич през детството.

Защо жадуваме любов?

Повечето от нас са склонни да бъркат нуждата си от любов с емоционален глад. Любовта е нещо, което споделяме с другите, движени от собствената ни любов към себе си и състрадание. Когато обаче се стремим да обичаме само за да запълним и тази графа от живота си, тогава просто силна емоционална нужда ни кара да се впускаме в отчаяни действия, за да запълним вътрешната си празнота.

Този глад за любов е резултат от лишения, изоставяне, нездравословни модели на привързаност и липса на обич в нашето детство. Това е инстинктивно състояние на копнеж, основано здраво на емоционална болка.

Психологът и автор д-р Робърт У. Файърстоун обяснява, че „гладът е мощна емоция, която е експлоатативна и разрушителна за другите, когато се прояви. Хората идентифицират това чувство с любов и погрешно свързват тези копнежи с истинска привързаност. „

Емоционалният глад може да бъде дълбоко и болезнено чувство, което значително влияе върху самочувствието ни. Може да се чувстваме така, сякаш никой не ни обича, което ни кара постоянно да се обръщаме към другите за привързаност и външна проверка.

Тази вътрешна празнота обаче не е причинена от липсата на любящ партньор или семейство. Това преди всичко е резултат от липсата на достатъчно любов към себе си.

Поради това объркване между любовта към себе си и емоционалния глад, ние сме склонни да се заплитаме в нездравословни връзки и да сме неспособни да си тръгнем от токсични отношения.

Кои са поразителните черти на хората, които жадуват за любов, за която трябва да внимаваме?

Те са обсебени от любовта

Ако сте емоционално гладен човек, тогава е вероятно да цените любовта много повече, отколкото трябва. Хората, които жадуват за любов, придават огромно значение на привързаността. Може дори да мислят, че нищо друго няма значение.

Следователно, когато получат някакво внимание или обич от някого, тогава са склонни да се обсебят от тях и да станат прилепчиви. Получаването на обич може да доведе до безпокойство, тъй като те имат проблеми с приемането и отпускането на любовта по естествен начин.

Манипулират другите

Човек, който жадува за привързаност, често може да бъде контролиращ и манипулативен. Емоционалният глад може да накара някой да стане притежателен към хората, които ги обичат и се грижат за тях.

Въпреки че може да нямат никакви негативни намерения, нито да желаят да доминират над другия човек, те правят това от собствените си тревоги, страх и несигурност.

Те вярват, че контролирайки другия човек, могат да поддържат връзката и да избегнат изневяра и изоставяне. Това обикновено се причинява от емоционални рани и нездравословни стилове на привързване в детството. По ирония на съдбата такова поведение често води до края на връзката.

Те са трудни хора

Трудните личности често могат да бъдат взискателни, реактивни и да имат проблеми с контролирането на емоциите си. Този тип хора непрекъснато изискват обич и внимание, тъй като им е трудно да приемат здравословни стилове на привързаност или истинска любов.

Те могат да станат много взискателни с партньори или с всеки, с когото имат емоционална връзка. Очакват любовта да бъде перфектна и безусловна, което не е реалистично. Затова са по-податливи на сърдечни съкрушения и разочарования.

Отчаяни са за любов

Емоционалният глад може не само да накара хората да контролират и изискват, но и да ги отчае. Те не могат да понесат болката от загубата на любим човек, тъй като са неспособни да се справят с изоставяне, отхвърляне или раздяла. Те често могат да се превърнат в „изтривалка“ в токсична връзка.

Може да игнорират собствените си нужди, за да угодят на партньора си и да поддържат връзката, независимо колко лошо може да се държи другият.

Хората, които жадуват за любов, често се чувстват безполезни поради ниското самочувствие. Те вярват, че привързаността на партньора им дава стойност на живота им.

Действат като мъченици

Алтруизмът е една от най-честите черти на хората, които жадуват за любов. Те имат безкористна грижа да направят другия щастлив. Затова никога не се свенят да правят жертви, дори ако това става с цената на собственото им щастие.

Любовните мъченици непрекъснато се жертват, което води до хронично нещастие. И въпреки това те никога не говорят и не споделят истинските си чувства поради страха си, че връзката може да приключи.

Те се чувстват толкова благодарни, че някой ги обича, че ще правят всякакви жертви, за да му угодят.

Да, любовта и отношенията понякога изискват жертви и компромиси. Но това не означава, че трябва да избягвате собствените си нужди и благополучие, за да се случи това. Имате право и да бъдете щастливи. Връзките изискват взаимна жертва и уважение.

Имат проблеми с доверието

Хората, които изпитват емоционален глад, често не могат да се доверят на човека, когото обичат. Въпреки че искат да се доверят на своите партньори, несигурността и страховете им ги възпират да го правят.

Това води до постоянни подозрения в отношенията, което се отразява неблагоприятно на емоционалната им връзка.

Тъй като те постоянно очакват партньорите им да ги предадат, наранят или изоставят, това е, което изпитват в действителност. По някакъв начин те проявяват собствените си мисли и чувства. Страхът им от емоционална болка и отчаянието да я избегнат могат да ги накарат да развият негативна перспектива за всичко.

Понасят тормоза

Хората, които непрекъснато жадуват за любов, са много склонни да толерират насилие. Злоупотребата невинаги е физическа. Не винаги оставя синини. Емоционалното и психическото насилие може да бъде толкова вредно, колкото физическото и сексуалното.

За съжаление, тези хора вярват, че позволяването на злоупотреба и токсично поведение ще накара другия човек да ги обича. Но това може само да отслаби емоционалната връзка.

Те не могат да направят разлика между несъгласие или конфликт и насилие. Те може да не се ядосват за нищо, но също така да приемат физически и психически атаки.

Не позволявайте липсата на обич в живота ви да допусне токсично или нарцистично поведение. Колкото и счупени или празни да се чувствате, никога не трябва да се примирявате с каквото и да е насилие.

Източник: Мила.бг