.

Ако имаше награда за „най-забавно куче в света“, мопсът със сигурност би бил един от основните претенденти.

Тези кучета са толкова уникални, че могат да накарат и най-сериозния човек да се усмихне само с едно накланяне на главата или с прочутата си набръчкана муцуна. Мопсът е куче, което доказва, че понякога всичко, от което се нуждаем в живота, е малко хумор, огромно сърце и, разбира се, безкрайно количество… хъркане! Но нека да се потопим в света на мопса и да разберем какво прави това куче толкова специално, забавно и, нека си го кажем, малко странно.

Произход: От древността до дивана

Може би е трудно да го повярваш, но този малък комедиант има внушителни кралски корени. Мопсът произлиза от Китай, където е бил обожаван от императори и живял в дворци, напълно наясно със своята аристократична стойност. Иронията е в това, че мопсът, със своята набита и почти крушовидна фигура, е бил символ на статус и богатство в древни времена. Днес той може да изглежда малко по-небрежно, но духът на „аристократа“ не го е напуснал.

Може би това обяснява защо мопсът обича да се излежава на най-удобните места в къщата – диванът или възглавницата на стопанина му. Какво по-подходящо за една бивша кралска особа? Но не се заблуждавай – мопсът може да бъде напълно щастлив и на пода, стига да е близо до теб. И защото няма да те остави на мира, докато не получи желаното внимание!

Външен вид: Бонус точки за чар

Нека бъдем честни – мопсът не печели награди за класическа красота, но с тази уникална външност няма и нужда! Големите му изпъкнали очи, сплесканата муцунка и набръчканото лице му придават вид на малко същество от друг свят – и въпреки всичко (или може би именно заради това) той е абсолютно неустоим. Всеки, който е погледнал мопс в очите, ще ти каже едно: „Това куче може да предизвика усмивка дори в най-тъмния ден.“

Мопсът е компактен, здрав и малко пълничък, което само добавя към неговия очарователен вид. Ако беше човек, вероятно щеше да бъде онзи приятел, който винаги се явява на партито с най-странния костюм, но някак си става звездата на вечерта. Той е неустоим дори когато просто седи и… хърка.

Характер: Крал на гушкането

Мопсът е не просто куче – той е малък плюшен приятел, който живее, за да бъде обичан и гушкан. Тези кучета обожават да бъдат в компанията на хората си и нямат нищо против да прекарат цял ден в прегръдки. Те са едни от най-дружелюбните и социални породи, готови да приветстват всеки новодошъл с приятелски маниери (и може би малко подскачане). Ако търсиш куче, което ще те обича безусловно и ще следва всяка твоя стъпка, мопсът е твоят верен спътник.

Това обаче не означава, че мопсът няма своите особени моменти. Те са упорити и могат да имат малко „собствено мнение“, когато нещата не се случват по техния вкус. Но чарът им е толкова неустоим, че дори когато се държат като малки инати, не можеш да им се сърдиш дълго.

Енергия: Ниско до умерено – с акцент на „ниско“

Мопсовете не са известни със своята любов към спорта и активния начин на живот. Всъщност, мопсът е по-скоро фен на философията „по-добре да си почиваш“. Не разбирай погрешно – те обичат да играят и да тичат (особено ако има нещо вкусно за награда), но бързо се изморяват и предпочитат кратки изблици на енергия, последвани от дълги сесии на почивка. Така че, ако търсиш куче за дълги джогинг обиколки – мопсът вероятно няма да бъде твоят първи избор.

Но ако искаш куче, което е щастливо с кратка разходка и след това ще прекара остатъка от деня в спане, свито до теб – мопсът ще изпълни тази роля с удоволствие. Той е перфектният спътник за хора, които ценят домашния уют и бавните сутрини.

Лаят: Минимум шум, максимум изразителност

Една от многото причини, поради които мопсът е толкова обичан, е неговата тиха природа. Тези кучета не са известни с това, че лаят постоянно (за разлика от някои други малки породи). Когато лае, мопсът го прави само по необходимост – например когато някой почука на вратата или нещо го изненада. Но вместо да разчитат на звуци, мопсовете са експерти по комуникация с очи – големите им, изразителни очи могат да кажат повече от всяка кора.

Забавната част е, че мопсът не лае, но ще хърка – и то много! Тези кучета са прочути с това, че дори докато спят, могат да произведат симфония от хъркащи звуци. Така че, ако си човек с лек сън, може би ще трябва да инвестираш в добри тапи за уши.

Грижа: Плюшеното изисква поддръжка

Със своето набито тяло и набръчкано лице, мопсът изисква известна грижа. Бърчиците по лицето му трябва редовно да се почистват, за да се предотврати натрупването на мръсотия, а козината – макар и къса – може да линее доста обилно, така че четката ще ти стане добър приятел. Но всичко това си струва, защото мопсът е като малка, мека топка, която винаги е готова за гушкане.

Куче с дух на комик

Мопсът е истинско съкровище в кучешки формат – малък, смешен, невероятно любящ и леко ленив. Със своята уникална външност, комичен характер и непоколебима лоялност, той лесно се превръща в център на вниманието, без да прави нищо особено. Ако търсиш куче, което да ти донесе смях, радост и гушкане в изобилие, мопсът е точният избор. Той може да не е атлет, но е истински шампион в това да бъде най-забавното и любящо същество в дома ти.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Йоркшир Териер: Най-добре облеченото куче в кучешкия свят