.

Енио Мориконе е творец от друго измерение. Той вероятно е най-емоционалният и въздействащ създател на филмова музика.

Това, което оставя след себе си, е магия. Магия, която те пленява до живот. И те надживява. Негова е музиката към повече от 570 филма.

Мориконе е роден в Рим и изучава тромпет, композиция и хорова музика и хорово дирижиране в Консерваторията на Национална академия в Санта Сесилия.

Той започва да пише музика към филми през 1955 г., но продължава да композира класическа музика.

През 1964 г. започва прочутото му сътрудничество с режисьора Серджо Леоне, както и с Бернардо Бертолучи.

През 2007 г. получава Оскар за цялостно творчество. През март 2008 г. чилийският президент Мишел Башле му връчва Ордена „Пабло Неруда“ за заслуги към изкуството и културата.

Музиката може да утеши, особено хората с чувствителна душа, които още не са се отучили да чувстват, изпитват състрадание, преживяват, без да са станали циници.

Когато работя с филми от различни жанрове, то аз отново се прераждам обновявайки своето майсторство. И нямам някакви конкретни предпочитания. Аз просто помня хубавата музика от хубавите филми и за мен не важно, постигнали ли са успех тези филми или не.

Музиката може много, но, уви, само на теоретично ниво. Навярно, ако всички пееха, то на земята не би имало войни, нито международни конфликти. Но ние прекрасно разбираме, че това е утопия.

Какво слушам когато искам да си подобря настроението? Красива музика и нищо повече. Но когато съм у дома, аз не я слушам, аз я създавам.

Музиката прилича на луксозен ластик, който може да се разтяга в различни посоки и да се адаптира според изискванията.

Не виждам в бъдещето и не мога обективно да оценя това, което съм направил в миналото. А субективно, честно казано, аз съм доволен от всичките ми работи. Във всеки филм е вложен много труд, и аз не мога да назова един или даже десет, които считам за най-добри. За мен те са, като деца – всички са хубави.

Музиката е вълшебство родено в сърцето и вдъхновено от тишината.

Докато чувствам страст и удоволствие да пиша музика, ще продължа. Концертите са различни от истинската ми професия. Те са обусловени до голяма степен от композиторската ми дейност.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: ОГЪН, СЛЕДВАЙ МЕ – АНДЖЕЛО БАДАЛАМЕНТИ