.

Никой подарък към твоята майка не може да бъде равностоен на нейния подарък към теб – животът

„Майката е първата обич, първата учителка и първата супергероиня в живота ни. А сега помисли – какъв подарък би бил достоен за нея?“

Животът като дар: Първият и най-ценен подарък

Да започнем с това, че самият факт, че съществуваме, е подарък, който е отвъд всякаква стойност. Майките ни дават живота още преди да ни видят и чуят. Те създават условията за нашето съществуване с такава тиха сила, която трудно осъзнаваме, докато сме деца. От първото туптене на сърцето ни, до първия ни дъх, ние вече сме в дълг. И този дълг не е от онези, които трябва да изплатим, а от онези, които трябва да почетем.

Ако трябва да сме честни, най-близкото, което можем да направим, за да се доближим до този дар, е да опитаме… ами, почти всичко друго. Но какво може наистина да се мери с това, че майка ни е рискувала здравето и спокойствието си, за да ни има?

Първата грижа: Майчината обич, която няма почивен ден

И така, тя ни дава живот, но какво следва? Грижите! Броят на часовете, в които майката е будна за нас, далеч надхвърля всички „дежурства“ и „работни часове“, които можем да си представим. Дали е възможно да се отблагодарим за всеки изминат километър към спешното отделение, за всички пропуснати часове сън заради нашите първи думи, плачове и, разбира се, бурни тийнейджърски години? А какво да кажем за всички онези моменти, в които се е налагало да се преструва, че обича недопечените бъркани яйца, които сме й приготвили, или за хилядите търпеливи отговори на безкрайните ни детски въпроси?

Тук всяка майка би се усмихнала и казала, че не е било чак толкова трудно. Но ние знаем по-добре. И затова „майчината обич“ е израз, който стои над обикновените думи.

Учителка в живота: Майката като нашия първи ментор

Майката е първият ни учител. Тя ни учи да стоим стабилно на краката си, да бъдем честни, да бъдем силни, но и състрадателни. Тя ни учи на малките правила на живота, които често се оказват и най-важни – да благодарим, да ценим, да не се предаваме. Ако се замислим, почти всички основи на характера ни, на които се радваме като възрастни, са започнали от уроците, които тя ни е дала. Тя е този неуморен ментор, който може би не винаги е бил идеален, но винаги е бил там.

Ако можехме да върнем всички тези ценни уроци обратно като подарък, със сигурност щяхме да го направим. Но тук отново се оказва, че дори най-големият букет не би бил достатъчен.

Майката като най-близък приятел: Когато нейната подкрепа е всичко

Майката е нашият първи приятел и остава най-искрената ни подкрепа през целия ни живот. От детството до зрелостта, тя е тази, която винаги е на една ръка разстояние, готова да утеши, насърчи или просто да ни изслуша. Може би първият човек, който ни насърчава да следваме мечтите си, дори когато светът ни казва обратното, е майката. Тя е опората, към която се обръщаме в моменти на тъга, и първият човек, с когото искаме да споделим радостта си.

И тук дори най-блестящото бижу или най-голямата кутия шоколадови бонбони не могат да изразят какво означава тази постоянна, непоколебима подкрепа.

Неоценимият дар: Какво наистина заслужава една майка?

Да си помислим за момент: дори най-скъпият подарък или най-трогателната картичка не може да отрази всичко, което майката ни е дала. Всяка обикновена майка би казала, че не очаква награда за това, че ни е дала живот – че го е направила с радост и любов. Но ако наистина искаме да върнем поне малка част от това, което сме получили, можем да започнем, като проявим грижа и внимание към нея. Да бъдем до нея, както тя е била до нас. Да я обичаме безусловно и да се погрижим за нея, когато тя има нужда от нас.

Понякога най-добрият подарък, който можем да дадем на нашите майки, е времето, което прекарваме с тях, и обичта, която показваме, защото именно такава обич и грижа са били тяхното ежедневие от деня, в който сме се родили.

Вечно неравностоен дар, който само можем да почетем

Майката ни е дала живот и всичко, което следва от този живот – сила, подкрепа, грижа, безкрайна обич и търпение. Никога няма да можем да ѝ върнем същия дар. Но най-важното е, че и не се очаква. Нашите майки не искат обратно това, което са ни дали. Те искат да ни видят щастливи, да ни видят как растем и сме успешни, да ни виждат, че обичаме, и да знаят, че сме добре.

А най-добрият подарък, който можем да им направим, е може би простичък: да оценим всичко, което сме получили от тях, и да продължим тази обич, като я предадем и на другите в нашия живот.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Най-важното нещо, което един баща може да направи за децата си, е да обича майка им