.

В сърцевината на човешкото съществуване е желанието за близост и да бъдеш обичан от друг. Целта на брака е да бъде посрещната тази нужда от близост и любов.

Колко пъти сме чували фразата „Любовта е сляпа“? Но дали наистина е така? Или просто понякога не говорим на един и същи любовен език?

Представи си, че любовта е като вкусовите рецептори – всеки от нас я възприема по различен начин. Едни обичат сладкото, други – соленото, а трети – пикантното.

По същия начин, хората изразяват и приемат любовта по различни начини. За да разберем по-добре себе си и любимите си хора, трябва да опознаем петте основни езика на любовта.

Психологът Гари Чапмън ни представя пет основни начина, по които хората изразяват и приемат любовта:

Думи на утвърждение:

Това са нежни думи, комплименти, признание и думи на благодарност. За някои хора, чути думи на любов са като балсам за душата. Те се нуждаят да чуват, че са обичани, ценени и важни.

Целта на любовта не е да постигнете това, което искате, а да направите нещо за доброто на този, когото обичате. Факт е обаче, че когато получаваме утвърждаващи думи, много по-вероятно е те да ни мотивират да отвърнем и да направим това, което партньорът ни желае.

Актове на служене или помагане:

Действията говорят повече от думите! За други хора, любовта се изразява в малките ежедневни жестове – да сготвиш любимото му ястие, да помогнеш с домакинската работа или просто да му направиш чаша чай. Тези хора ценят това, че някой мисли за тях и полага усилия за тяхното благополучие.

Под помагане се има предвид да правиш онези действия, които знаеш, че партньорът ти би се радвал да извършиш. Ти се стремиш да му угодиш, като му служиш, изразяваш любовта си към него, като вършиш нещо за него. Такива действия като готвенето, сервирането на масата, измиването на чиниите, почистването с прахосмукачката, измиването на тоалетната, почистването на космите от мивката, избърсването на белите петна по огледалото, разхождането на кучето, подмяната на пясъка на котката и подмяната на водата на рибката са все дела на помагане. Те изискват мисъл, планиране, време, усилия и енергия. Ако се правят с положителен дух, наистина са израз на любов.

Получаване на подаръци:

Подаръците са визуален символ на любов. Те са символичен жест, който показва, че си мислил за другия човек. За някои хора, подаръкът не е просто предмет, а израз на любов и внимание. Това са хората, които се радват на изненади и на малките знаци на внимание.

Ако първичният език на твоя партньор е получаването на подаръци, може да станеш специалист в изкуството да подаряваш подаръци. Всъщност това е един от най-лесните любовни езици за научаване.

Подаръците могат да се купят, намерят или направят. Съпругът, който спира по пътя и набира диви цветя, е намерил израз на своята любов.

Избирай подаръци, при чийто избор не се притесняваш, като ги купуваш, изработваш или намираш и след това подаряваш на своя партньор. Не чакай специален повод. Ако получаването на подаръци е неговият/нейният първичен любовен език, почти всичко, което даваш, ще бъде прието като израз на любов. (Ако тя е критикувала подаръците ти в миналото и почти нищо, което си ѝ подарил, не е било прието, тогава получаването на подаръци със сигурност не е нейният първичен любовен език.)

Физическа близост:

Физическото докосване е също мощно средство за показване на брачна любов. Държането на ръката, целуването, прегръщането и сексуалната близост са все начини за изразяване на емоционална любов към партньора. За някои хора физическото докосване е техният първичен любовен език. Без него те не се чувстват обичани. С него емоционалният им резервоар е пълен и те се чувстват сигурни в любовта на своя партньор.

Физическото докосване може да изгради или да унищожи една връзка. Може да изразява омраза или любов.

След като веднъж откриеш, че физическото докосване е първичният любовен език на твоя партньор, само въображението ти може да бъде ограничение за начините, по които изразяваш любовта си.

Качествено време:

Да прекараш качествено време с любимия човек, без разсейвания, е най-ценният подарък за някои хора. Това може да бъде разходка в парка, гледане на филм или просто дълъг разговор. За тези хора, вниманието и споделеното преживяване са от изключително значение.

Забелязали ли сте, че в ресторанта винаги можете да направите разлика между двама души, които са излезли на среща, и двама души, които са женени. Тези, които са си уговорили среща, се гледат в очите и разговарят. Женените седят и оглеждат ресторанта. Сякаш са отишли там само заради яденето!

Повечето личности, които се оплакват, че партньорът им не говори, нямат предвид, че той никога не казва думичка. Те искат да кажат, че той рядко участва в истински диалог, като показва разбиране. Ако първичният език на твоя съпруг или съпруга е пълноценното време, този диалог е изключително важен за неговото емоционално чувство, че е обичан.

Как да разбереш кой е твоят език на любовта?

За да откриеш своя език на любовта, помисли как ти самият изразяваш любовта си към другите и какво те кара да се чувстваш обичан. Запитай се:

  • Какво най-много цениш в една връзка?
  • Какво те кара да се чувстваш обичан и ценен?
  • Как обичаш да изразяваш любовта си към другите?
  • Какво те наранява най-много в една връзка?

Защо е важно да знаем езиците на любовта?

Когато познаваме езиците на любовта, ние можем да:

Укрепим отношенията си: Като говорим на езика на любовта на партньора си, ние го караме да се чувства обичан и ценен.

Избягваме недоразумения: Когато знаем как да изразим своите нужди и как да разберем нуждите на другия, ние намаляваме риска от конфликти.

Подобрим комуникацията: Знаейки езиците на любовта, ние можем да общуваме по-ефективно и да изградим по-дълбока връзка с любимия човек.

Постигнем по-голямо удовлетворение в отношенията: Когато и двамата партньори се чувстват обичани и разбрани, те са по-щастливи и удовлетворени от връзката си.

Как да приложим знанията за езиците на любовта в ежедневието?

Водете открит разговор: Говорете с партньора си за това, което ви кара да се чувствате обичани и как бихте искали да изразявате любовта си.

Бъдете внимателни към сигналите: Обръщайте внимание на това как партньорът ви изразява любовта си и как реагира на вашите прояви на любов.

Пробвайте нови неща: Не се страхувайте да изпробвате нови начини да изразявате любовта си, дори и да не са типични за вас.

Бъдете търпеливи: Промяната отнема време. Бъдете търпеливи със себе си и с партньора си.

Петте езика на любовта ни помагат да разберем, че любовта е универсален език, но всеки го говори по свой начин. Като опознаем езиците на любовта, ние можем да създадем по-силни, по-щастливи и по-удовлетворяващи отношения.

Запомни, любовта е като градина – тя се нуждае от постоянна грижа и внимание, за да цъфти.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Слагаме мечтани души в желани тела и си мислим, че е любов