.

Невил Годард е интригуваща фигура, чийто живот и идеи оспорват границите на конвенционалното мислене. Роден през 1905 г. на остров Барбадос, Годард прекарва голяма част от живота си в търсене на по-дълбоко разбиране за природата на реалността и човешкото съществуване.

През 30-те години на миналия век Годард преживява повратна точка, когато се запознава с ученията на Абдула, етиопски евреин, който го въвежда в света на мистицизма и езотериката.

Вдъхновен от тези знания, Годард посвещава остатъка от живота си на изучаване и споделяне на идеите за силата на съзнанието и неговата връзка с нашата реалност.

В основата на учението на Годард стои идеята, че ние не сме просто пасивни наблюдатели на света около нас, а негови активни създатели. Чрез нашите мисли, емоции и вярвания ние формираме собствената си реалност, привличайки към себе си преживявания, съответстващи на нашето вътрешно състояние.

Годард нарича това състояние „съзнанието на Христос“ или „истинското ни Аз“ и ни учи как да се докоснем до него чрез техники като визуализация, афирмации и съзнателно сънуване.

Една от най-известните идеи на Годард е, че ние вече притежаваме всичко, което желаем, но трябва да се „настаним“ в съзнанието на това притежание, сякаш то вече е факт. Чрез интензивно въобразяване и емоционално вживяване в желаната реалност, ние можем да я материализираме в собствения си живот. Годард използва множество притчи, библейски истории и лични анекдоти, за да илюстрира своите идеи.

В книгите си „Създателят в нас“, „Чувството е тайната“ и „По ваша заповед“ той разкрива завладяваща гледна точка за човешкия потенциал и ни показва как да използваме силата на съзнанието си, за да преобразим живота си.

Въпреки че идеите на Годард са противоречиви и понякога трудни за разбиране, те предлагат провокативна и вдъхновяваща перспектива за нашето място в света. Неговото наследство продължава да вдъхновява търсачи на истината и духовни практикуващи по целия свят, които се стремят да разгърнат пълния си потенциал и да живеят съзнателен и осъзнат живот.

Драмата на живота е психологическа драма, в която всички условия, обстоятелства и събития в живота ви се случват благодарение на вашите предположения и нагласи.

Поради вашата вяра във външните неща вие мислите, че имате сила в тях, като прехвърляте силата, която сте, на външното нещо. Осъзнайте, че вие самите сте силата, която погрешно сте предали на външните условия.

Светът е огледало, в което всеки вижда своето отражение, а възприемането обратно на това отражения кардинално определя живота ти.

Точно в този момент играеш роля. Можеш да я промениш, ако не я харесваш. Може да влезеш в ролята на човек, по-богат от този, който играеше преди двайсет и четири часа. Това е само роля и тя е твоя, стига да я поискаш.

Познавате едно нещо умствено, като го гледате отвън, като го сравнявате с други неща, като го анализирате и определяте; докато можете да познаете едно нещо духовно само като се превърнете в него. Трябва да бъдете самото нещо, а не просто да говорите за него или да го гледате.

АЗ СЪМ богат, беден, здрав, болен, свободен, ограничен” – това са първо впечатления или състояния, които се усещат, преди да се превърнат във видими изрази. Вашият свят е обективираното ви съзнание. Не губете време да се опитвате да промените външното; променете вътрешното или впечатлението; и външното или изражението ще се погрижи за себе си. Когато истината за това твърдение ви осени, ще разберете, че сте намерили изгубената дума или ключа за всяка врата. АЗ СЪМ (твоето съзнание) е вълшебната изгубена дума, която е станала плът по подобие на това, което съзнавате, че сте. Човек живее в свят, който не е нищо повече или по-малко от неговото обективирано съзнание.

Съзнанието е единствената реалност – не в преносен, а в действителен смисъл. За по-голяма яснота тази реалност може да бъде оприличена на поток, който е разделен на две части – съзнателна и подсъзнателна. За да може интелигентно да се оперира със закона за съзнанието, е необходимо да се разбере връзката между съзнанието и подсъзнанието. Съзнанието е лично и избирателно; подсъзнанието е безлично и неселективно. Съзнанието е царството на следствието; подсъзнанието е царството на причината. Тези два аспекта са мъжкото и женското разделение на съзнанието. Съзнанието е мъжко; подсъзнанието е женско. Съзнанието генерира идеи и внушава тези идеи на подсъзнанието; подсъзнанието приема идеите и им придава форма и израз. По силата на този закон – първо зараждане на идея и след това налагане на замислената идея на подсъзнанието – всички неща се развиват от съзнанието.

Шансът или случайността не са отговорни за нещата, които ви се случват, нито пък предопределената съдба е причината за вашето щастие или нещастие. Вашите подсъзнателни впечатления определят условията на вашия свят. Подсъзнанието не е избирателно; то е безлично и не зачита хората. Подсъзнанието не се интересува от истинността или лъжливостта на вашите чувства. То винаги приема за вярно това, което чувствате, че е вярно. Чувството е съгласието на подсъзнанието с истинността на това, което е обявено за вярно. Благодарение на това качество на подсъзнанието за човека няма нищо невъзможно. Всичко, което умът на човека може да възприеме и почувства като истина, подсъзнанието може и трябва да обективира. Чувствата ви създават модела, от който е изграден вашият свят, и промяната на чувствата е промяна на модела.

Идеите се натрапват на подсъзнанието чрез чувствата. Нито една идея не може да бъде внушена на подсъзнанието, докато не бъде почувствана, но веднъж почувствана – независимо дали е добра, лоша или безразлична – тя трябва да бъде изразена. Чувството е единственото средство, чрез което идеите се предават на подсъзнанието. Ето защо човек, който не контролира чувствата си, може лесно да впечатли подсъзнанието с нежелани състояния. Под контрол на чувствата не се разбира ограничаване или потискане на чувствата, а по-скоро дисциплиниране на себе си да си представяте и да се забавлявате само с такива чувства, които допринасят за вашето щастие. Контролът върху чувствата ви е от голямо значение за пълноценния и щастлив живот.

Разликата между ЧУВСТВАНЕТО на себе си в действие, тук и сега, и визуализирането на себе си в действие, сякаш сте на екрана на кинофилм, е разликата между успеха и провала.

Знаците винаги следват. Никога не предхождат.

Светът се движи с необходимост без специални мотиви. Под това се разбира, че той няма собствен мотив, а е подложен на необходимостта да прояви вашата концепция, подредбата на вашия ум, а вашият ум винаги е подреден по образа на всичко, в което вярвате и което приемате за вярно.

Въображението не е нищо повече от сетивни състояния. Научете се да надхвърляте идеята, като усещате нейната реалност. Вашето въображение сте самият ВИЕ, а светът, какъвто го вижда вашето въображение, е истинският свят. Вярваш в Бог? Само да можеше да повярваш и във въображението си…

Пробуденото въображение работи с определена цел. То създава и съхранява желаното и преобразува или унищожава нежеланото.

Това издигане се постига чрез утвърждаване, че вече сме това, което искаме да бъдем; чрез приемане на усещането за изпълнено желание. Драмата на живота е психологическа драма, която осъществяваме по-скоро чрез нашите нагласи, отколкото чрез нашите действия. Тъй като животът ви се определя от вашите предположения, вие сте принудени да признаете факта, че сте или роб на вашите предположения, или техен господар. От сегашното ни положение няма спасение, освен чрез радикална психологическа трансформация. Да станете господар на своите предположения е ключът към невиждана свобода и щастие. Всичко зависи от отношението ни към самите нас. Това, което не искаме да утвърдим като вярно за себе си, няма да се развие в живота ни.

Престанете да се опитвате да променяте света, защото той е само огледало. Опитът на човека да промени света със сила е също толкова безплоден, колкото да счупи огледало с надеждата да промени лицето си. Оставете огледалото и променете лицето си. Оставете света на мира и променете представите си за себе си. Тогава отражението ще бъде задоволително.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Трябва да освободите това, което имате, за да получите това, което желаете – РАНДИ ГЕЙДЖ