.

Макс Шелер е считан за един от най-влиятелните умове на 20-ти век. Неговото творчество е оказало значително влияние върху философията, теологията, социологията и други области на знанието.

Той е основоположник на философската антропология, дисциплина, изучаваща мястото на човека в света. Според него човекът се дефинира не просто от мисленето, а от способността му да изгражда йерария от ценности и самото му отношението към ценностите. Предлагаме ви някои от най-интересните му размисли за любовта и мотивацията на човешкото поведение:

Човек не може да обича никого, без да се отвърне от себе си.

Решаващият въпрос обаче е дали това движение е продиктувано от желанието за обръщане към положителна ценност или намерението е радикално бягство от себе си.

„Любовта“ от втората разновидност е вдъхновена от омразата към себе си, от омразата към собствената слабост и нещастие.

Умът винаги е на път да замине за далечни места. Страхувайки се да види себе си и своята малоценност, той е подтикнат да се отдаде на другия – не заради неговата стойност, а просто в името на неговата „другост“.

Съвременният философски жаргон е намерил разкриващ термин за това явление, един от многото съвременни заместители на любовта: „алтруизъм“.

Тази любов не е насочена към предварително открита положителна ценност, нито такава ценност проблясва в акта на любовта: няма нищо друго освен желанието да се отвърнеш от себе си и да се изгубиш в делата на другите.

Всички познаваме определен тип мъже, които често се срещат сред социалистите, феминистките и всички хора с вечно готова „социална съвест“ – видът хора, чиято социална активност е съвсем ясно подтикната от неспособността да се задържи вниманието фокусирано върху себе си, върху собствените си задачи и проблеми.

Гледането настрани от себе си тук се бърка с любов!

Не е ли пределно ясно, че „алтруизмът“, интересът към „другите“ и техния живот, няма нищо общо с любовта?

Злонамереният или завистливият човек също забравя собствения си интерес, дори своето „съхраняване“. Той мисли само за чувствата на другия, за вредата и страданието, които му причинява или желае да му причини.

Обратно, има форма на истинско „самолюбие“, която няма нищо общо с „егоизма“. Именно основната характеристика на егоизма е, че той не схваща пълната стойност на изолираното Аз.

Егоистът вижда себе си само по отношение на другите, като член на обществото, в което желае да притежава и придобива повече от другите.

Самонасочеността или насочеността към другите няма съществено отношение към специфичното качество на любовта или омразата. Тези действия са различни сами по себе си, съвсем независимо от посоката им.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Изучавайте животните, и ще разберете колко е трудно да си човек – МАКС ШЕЛЕР