.

Преди около 200 години една от най-известните енциклопедии обясни думата „атом“ само с четири реда, но посвети цели пет страници на обяснението на думата „любов“.

Едно от най-новите издания на същата енциклопедия посвещава пет страници обяснения на думата „атом“, но думата „любов“ е пропусната. Какво е любовта?

Повечето от нас отчаяно се стремят да бъдат обичани. Всъщност често пъти се дразним и се чувстваме несигурни, ако нуждата ни от любов не е удовлетворена.

И в същото време можем да знаем съвсем малко за любовта или за това как да я намерим.

За любовта рядко се говори по начин, който дори дете да може да разбере. За да си отговорим на този въпрос, нека разделим любовта на три по-скоро общи, но твърде специфични категории:

Ще те обичам, АКО…

За съжаление най-често срещаната любов в съвременното общество е любовта от типа „Ако“. „Ще те обичам, Ако ме обичаш и ти и ако ме караш да се чувствам добре, Ако ми правиш подаръци, Ако имаш успехи и си влиятелен, Ако отговаряш на моите очаквания и изисквания, Ако си добър сексуален партньор, Ако продължиш да си отговорен и т.н.

Очевидно мотивът на този вид любов е егоцентричен.

Това много напомня историята на лъва, който се разхождал из джунглата и искал всички да го приемат за цар на животните. Искал да е уверен, че всички знаят кой е и какъв пост заема. Когато минавал от животно на животно, той винаги задавал един и същи въпрос: „Кой е царят на джунглата?“ И всички отговаряли: „Вие, г-н Лъв. Вие сте цар на джунглата.“

Много често и ние подхождаме към нашето участие в дадена връзка по същия начин. Искаме хората около нас да ни обичат, сякаш любовта е стока, която може да се продаде или купи.

Това отношение явно причинява в другите горчивина и отхвърляне, вместо утвърждаване, към което се стремим. „Ще те обичам, Ако…“ е най-евтината и най-често срещана любов.

В най-добрия случай това е манипулативна любов, а в най-лошия – деструктивна. Обикновено тя разкрива истинските мотиви на човека, който я изпитва.

Много бракове се разпадат, защото са били основани на така наречената „условна любов“. Съпрузите, които предлагат подобни чувства, всъщност не обичат своите партньори, а само себе си.

„Ще те обичам, Ако…“ заявява ясно и категорично кой е основният обект на тяхната любов. Това са самите те!

За съжаление и прекалено много родители предлагат на децата си само любовта „Ако“ и децата им израстват с убеждението, че това трябва да е и техния модел за любовта, а всички ние знаем, че се нуждаем от нещо повече от „Ще те обичам, Ако…“.

Ще те обичам, ЗАЩОТО…

Това е много по-предпочитана любов от любовта „Ако“. Тук човека когото обичаме , получава доказателства за личната си стойност.

„Ще те обичам, Защото си привлекателен, Защото си красив, Защото си известен, Защото ме караш да се чувствам спокоен, Защото имаме еднакви хобита, Защото ми напомняш на баща ми и така нататък.

Тази любов е по-висша от любовта „Ако“, която трябва да бъде заслужена. Любовта „Защото“ придава стойност на другия човек.

Предлага скъпоценни положителни щрихи в портрета на любимия. Но поощрява и конкуренцията и несигурността в човека, обичан по този начин.

Можем да се пристрастим да слушаме комплименти поради направеното от нас за тези, които ни обичат.

Ето защо можем да се окажем в постоянен стремеж да разширим кръга на нашите почитатели. Това означава, че ще ревнуваме всеки, който случайно притежава повече от това, което имаме ние.

Любовта „Защото“ внася несигурност и опасения в отношенията, тъй като се страхуваме хората, които ни обичат, да не открият, че не сме достойни за любовта им.

Страхуваме се, че маските ни ще бъдат свалени и ще останем ранени, обезобразени, уязвими и необичани. В много случаи този страх от евентуално бъдещо отхвърляне ни пречи да се наслаждаваме на любовта на другия в настоящия миг.

Често пъти не успяваме да се издигнем над този тип любов и да споделим с другите колко много означават те за нас. Може би се опасяваме, че откровенността ни ще бъде приета за белег на слабост.

Но ако не изразим любовта си, когато ни се отдаде благоприятна възможност, можем да изпитваме чувство на вина много дълго време.

Тъжно е, че понякога не успяваме да направим прехода от любовта „Защото“ към по-висшия тип любов.

Ще те обичам, ВЪПРЕКИ…

По-висшия тип любов е любовта „Въпреки“. За разлика от любовта „Ако“, тук не се поставят условия.

Тази любов не очаква в замяна нищо, но дава всичко свое.

Тя се различава от любовта „Защото“ по това, че не зависи от привлекателността или достойните за любов качества на другия човек.

В основата й не стоят положението или материалната обезпеченост на партньора.

Любовта „Въпреки“ може да пренебрегне грешките и несъвършенствата, може да обича недостойния, да намери красота в непривлекателния, стойност в човека, който на пръв поглед не е успял, може да открие неограничената цена на ограниченото човешко същество.

Нуждата от любов, изпитвана от всеки човек, се основава на откриването именно на този вид любов. Всеки се нуждае да бъде обичан „Въпреки“…

Тази любов не е излишна на никой от нас, всички я търсят и този, който притежава достатъчно от нея, ще е в състояние наистина да остави следа в света около себе си.