1. Родината на голфа е Шотландия. Според някои източници тази игра датира от 1457 година. Тя станала толкова популярна, че се наложило крал Джеймс II да я забрани, защото пречела на упражненията на войниците.

2. Великобританката Дж. К. Роулинг, автор на поредицата книги за Хари Потър, е първият писател в света, превърнал се в милиардер благодарение на книгите си. 

3. Университетът в Оксфорд е най-старото висше учебно заведение в Обединеното кралство. До 1877 година преподавателите в него не са имали право да се женят.

4. Llanfairpwllgwyngyll-gogerychwyrndrobwlllllandysiliogogogoch звучи като безсмислена поредица от букви, но всъщност е градче в Уелс и населеното място с най-дълго име в целия свят. 

5. И най-високите планини в Англия са под 1000 м. 

6. За разлика от повечето държави Великобритания няма писана конституция.

7. Смята се, че Шекспир е добавил около 3000 нови думи в английският език. 

8. Първата глоба за превишена скорост във света е издадена във Великобритания през 1986 година. Глобеният карал с 8 мили в час (около 13 км/ч) при ограничение от 2 мили в час (около 3 км/ч).

9. Маргарет Тачър е първата жена министър-председател на Великобритания и най-дълго действащият министър-председател във Великобритания. 

10. Кралица Елизабет се изкачва на трона през 1953 година и през 2015 година става най-дълго управлявалата кралица в света. 

BELL.bg App е образователно уеб и мобилно приложение за обучение по английски език, разработено и адаптирано специално за българи, при което голяма част от думите и изразите са преведени на български език, така че учащият се да бъде максимално улеснен и да не губи време в търсене на превод или граматически пояснения.

Тествай безплатно сега на bell.bg/install