.

1.През 1958 г. Мао обявява борба срещу врабчетата в Китай – те уж изяждали всичките посеви.

Хората ревностно се заемат с изпълнението на тази задача. На покрива можете да видите хора, които размахват парцали. Тъй като врабчетата трябва да почиват на всеки 15 минути, хората не позволяват на птиците да кацнат, плашейки ги със звуци, парцали и други средства.

Врабчетата падали мъртви и били откарвани в специални пунктове за събиране. Само за няколко дни са унищожени повече от милион врабчета, а за няколко месеца те изчезват напълно в цял Китай.

На следващата година започва ужасен глад – гъсениците изяждат всички реколти и тези гладни години се сравняват по мащаба си със загубите от Втората световна война.

2. Ум и красота в едно лице.

Актрисата Хеди Ламар (1914-2000), смятана за „най-красивата жена в света“, е била математик и изобретател. Тя е изобретила технологията за „скачащи честоти“, която се използва в Bluetooth и Wi-Fi технологиите. Първоначално откритието е било отхвърлено, а след това други хора го присвояват.

През целия си живот Ламар мечтае околните да забележат не само красотата, но и ума й.

3. Бележките на Айнщайн

На лист хартия известният физик пише на немски: „Спокойният и скромен живот ще донесат повече щастие, отколкото стремежа към успех и постоянната тревога, която го съпътства“.

Бележката на Алберт Айнщайн, съдържаща рецептата за щастлив живот, е продадена на търг в Йерусалим за 1,56 милиона долара. Айнщайн дава тази бележка през 1922 г. на куриер в хотел в Токио вместо бакшиш.

Ученият току-що е разбрал, че е удостоен с Нобелова награда за физика и казал на куриера, че ако има късмет, тази бележка ще се окаже много по-ценна от бакшиш.

Втората бележка, написана от Айнщайн по същото време, гласи: „Където има воля, има и начин“.

Продадена е за 240 000 долара от аукционната къща Winners.

4. Този красавец е младият вратар Лучано Павароти, средата на 50-те, по времето, когато се опитва да направи кариера като футболист.

Майка му го убеждава да си избере по-сериозно призвание и да стане учител. Две години той работи в училище, но любовта към музиката надделява.

Тогава баща му Фернандо Павароти с тежко сърце се съгласява да го подкрепя до 30-годишна възраст. С едно условие: ако кариерата му не върви, след като навърши 30 ще се върне на работа. През 1961 г. 26-годишният Лучано печели Международния вокален конкурс.

5. Макс Планк и шофьорът му

Макс Планк, след като получава Нобелова награда за физика, тръгва на турне и изнася една и съща реч навсякъде. Шофьорът му, присъствайки всеки път в залата, успява да запомни целия текст. Преди една от поредните речи шеговито предлага: нека той, шофьорът, да прочете доклада, а Планк да седне в залата с шофьорска шапка. Идеята развеселява Планк и той се съгласява.

И така шофьорът изнася доклада за квантова механика. Един професор по физика, седящ в залата задава въпрос. Шофьорът го изслушва и отговаря: – „Никога не бих си помислил, че в такъв прогресивен град ще ми зададат толкова елементарен въпрос. С ваше разрешение ще помоля шофьора си да ви отговори.“

6. Уилям Джеймс и енигмата на свободната воля

Веднъж попитали философа Уилям Джеймс дали вярва в свободната воля.

Той отговорил: „Разбира се. Имам ли друг избор?!“

7. Науката и вярата в Бог

Робърт Джастроу (1925-2008), Директор на Института за космически изследвания към НАСА, смятал, че учените напразно се мъчат да открият това, което теолозите отдавна знаят. Известен негов цитат е:

„За учения, живял чрез вяра в силата на разума, историята завършва като кошмар. Той се е изкачвал по планините на невежество и се готви да покори най-високия връх. Докато се катери, за да стъпи на най-последната канара, той е посрещнат от група теолози, които си седят там от векове.“
– 

8. Xитлep, Мycолини и Cтaлин са били номинирани за Нобелова награда

Може да е трудно за вярване, но Xитлep наистина е номиниран за Нобелова награда през 1939г. от член на шведския парламент, Е. Бранд. Бранд бил абсолютен фашист и направил номинацията като сатиричен критицизъм към тогавашния политически дебат в Швеция.

Cтaлин е номиниран за наградата през 1945 и 1948г. заради усилията си да сложи край на Втората световна война.

Мycолини е номиниран през 1935г. от немски професори и един от Париж, вероятно смятали, че неговата Италия през 30-те е била успешна, сключвайки споразумение с папата, за да оправи икономиката на страната.

9. От десетте най-кървавите войни в човешката история, осем са извършени на територията на Китай.

Всеки един от двата най-големи китайски военни конфликта е отнел живота на повече хора, отколкото Първата световна война.

10. Камилите и книгите

Абдул Касим Исмаил – великия везир на Персия (X век) навсякъде ходел със своята библиотека. Ако тръгвал на път библиотеката го следвала. 117 хиляди книжни тома се превозвали от камили.

При това книгите (т.е. камилите) били подредени по азбучен ред.