.

Запомнете това заради собственото си спокойствие! 10 практични препоръки.

Семейство, дом, роднини – всичко това би трябвало да е безопасно гнездо, далеч от бурите на стресирания ни живот. Обаче обикновено именно семейството разбива сърцето ни така, както не може да го направи никой друг.

Всички знаем, че ако приятелят ни или гаджето ни се случат „отровни“, то по-просто е да се разделим и навярно сте чели много съвети за това как е най-добре да го направите…

Но как да постъпим, ако „отровен“ се оказва човек, свързан с вас чрез родствени връзки?

В такава ситуация често не можем просто да обърнем гръб и да се отдалечим. Или усещаме, че не искаме да го направим, или пък че не ни подобава да постъпим по този начин.

Тогава какво да правим, когато наш близък роднина буквално ни трови живота? Какво да правим с чувството си за дълг, объркване и предателство и как да залепим парчетата от разбитото си сърце?

Първо, приемете факта, че далеч не всяко семейство е здраво в кой да е смисъл на тази дума, не на всяко семейство може да се опрем в труден момент, и не винаги нашето семейство е този „дом“, в който можем да се върнем.

Далеч не всяка нишка, свързваща семейството в едно, е изтъкана от взаимно уважение, любов и подкрепа. Обикновено така нареченото „семейство“ означава само, че носите в себе си някаква обща част от генетичен код. И нищо повече. И както и другите хора около нас, някои членове на семейството ни ни помагат да достигнем небето, а други – ни забиват в земята до шия.

Второ, вие трябва да разберете, че отровният член на семейството ви може да се намира в сложен период от своя жизнен път. Може да е болен, да е обезпокоен за нещо, а възможно е просто да не му достига любов и емоционална поддръжка.

И в този случай може точно вие да се окажете човека, който ще успее да го изслуша, да го подпомогне и да се погрижи за него (макар че каквато и да е причината, все пак трябва да се научите да се защитавате от „отровното“ му поведение).

Помнете, че въпреки че всеки „отровен“ роднина е уникална личност и се налага за всеки отделен случай да се търси индивидуален подход, има няколко напълно универсални принципи, които си струва да запомните заради собственото си спокойствие.

„Отровният“ роднина може и да не е лош човек, но той може и да не е човекът, за който си струва редовно да отделяте време.

Не всички отровни семейни взаимоотношения се инициират от хора, които съзнателно искат да ви навредят. Някои от тях може да са хора, които действително са загрижени за вас – хора, чиито намерения и помисли са чисти като първи сняг, но методите на тяхното въплъщаване в живота ви кара да жертвате собственото си щастие и благополучие.

И затова, каквото и да ни струва, ни се налага да страним от такива добродушковци – макар и само за миг отдих. Просто вие не можете да си позволите ежедневно да се саморазрушавате заради някой друг.

Нужно е да поставите собственото си благополучие на първо място. И ако затова трябва да прекарвате по-малко време с някой родственик, да обичате някого от разстояние, да бягате от ситуации, от които ви е доста тежко – е, какво пък, това си е ваше право. Заради съхранение на собственото си здраве.

Токсичните хора често умело се скриват зад пасивна агресия. 

Пасивно-агресивното поведение може да има много форми, но най-често се изразява като невербална агресия, проявяваща се като негативно поведение. С прости думи, това е когато вместо да ви кажат направо как се чувстват, те ви дават да разберете това чрез много непреки и дразнещи начини.

Вместо да ви кажат, че са ядосани, те ще намерят много начини да ви „ужилят“, докато не започнете да им обръщате внимание. И най-вероятно вие също ще изпуснете нервите си.

Токсични ли са подобни взаимоотношения? Несъмнено.

В крайна сметка те показват преди всичко, че този човек мисли, че не може да си позволи директно да каже какво го притеснява. Не забравяйте, че повечето съзнателни човешки същества нямат никаква причина за пасивно-агресивно поведение спямо вас, ако знаят и чувстват, че могат, без никаква опасност, директно да кажат всичко, което мислят.

С други думи, няма нужда да крият чувствата си зад пасивно-агресивно поведение, ако смятат, че няма да бъдат съдени или критикувани за начина си на мислене. Затова се опитайте близките ви да разберат, че ще ги приемете такива, каквито са, че те изобщо не са длъжни да споделят вашите идеи и мнения, но ще се радвате, ако понякога можете да разчитате на тяхната подкрепа.

И ако ги е грижа за вас, те ще бъдат готови на компромис.

Е, ако откажат и продължат да се държат пасивно-агресивно, добре – винаги можете да се отдалечите от тях на необходимото разстояние. Емоционалното изнудване не е нещо, на което трябва да се подчинявате.

Те със сигурност ще се опитат да ви подчинят на волята си – ако им позволите. 

Всички сме чували за училищните хулигани и техния тормоз над по-слаби или добродушни ученици, но токсичните роднини понякога могат да бъдат многократно по-лоши от тези хулигани.

Да тормозиш други хора е лошо. Това е всичко, точка и никакви „но“! Никой няма и не може да има право да обижда и унижава личността на друг човек. Но за съжаление има хора, които просто не могат да бъдат щастливи, докато не стъпчат нечие самоуважение.

И трябва да се научите да устоявате на тези мръсни трикове. Имайте смелостта да го направите! Запомнете – никой не може да ви накара да се почувствате безполезен човек, ако вие самите не го надарите с тази сила. Да, изисква се голяма смелост, за да се изправиш срещу враговете си и още повече, когато тези врагове се окажат твои приятели и роднини.

За съжаление понякога откриваме хора, които упражняват емоционално насилие на най-неочаквани места. Обърнете внимание на това как хората около вас се отнасят към вас и се опитайте да забележите техните шеги – дори ако, както си мислите, те са съвсем безобидни.

И ако престанат да бъдат безобидни, спрете ги без никакво съжаление. Да, можете да издържите много от роднини – но не и нещо, което застрашава самата цялост на вашата личност.

Да се преструвате, че токсичното поведение на роднина е напълно нормално, не е нормално. 

Ако не защитавате интересите си, тогава вие сами няма да забележите как токсичните роднини ще започнат да използват трудния си характер, за да получат специално отношение от вас. И вие ще се съгласите с тях, просто защото уж ще бъде по-лесно просто да направите това, което искат от вас, отколкото да влезете в нова битка. Но това е погрешно.

Улеснявайки живота си в краткосрочен план, вие го правите мрачен за много по-дълъг период. Ако възнаграждавате токсичните хора за тяхното поведение, те няма да се променят. Никога.

Ето защо ви съветваме да съберете волята си и веднъж завинаги да разберете, че не трябва да изпълнявате прищевките на никого. Спрете да се движите на пръсти около тези хора и да се оправдавате отново и отново за постоянното им подло поведение.

Постоянните емоционални сцени, пълни с негативизъм, не са нещо, с което да се примирявате непрекъснато. И ако някой във вашето семейство вече е над 18 години и все още не се е научил да се държи като разумен и отговорен възрастен (поне през повечето време), тогава е време да отвърнете на удара и да започнете да защитавате собствените си интереси.

Само защото те живеят ден за ден, не означава, че трябва да правите същото. 

Не забравяйте да се грижите за себе си! Ако сте принудени да живеете или работите с токсичен човек, уверете се, че винаги имате достатъчно време да останете насаме със себе си, да се отпуснете и да се възстановите.

Ако трябва непрекъснато да изпълнявате ролята на разумния възрастен, ще се изтощите и токсичността на вашата среда може да зарази и вас. Токсичните роднини могат да ви лишат от сън, като изпълват ума ви с постоянни съмнения, мисли и въпроси: „Прав ли съм, както си мисля? Може би наистина съм лош човек и имат причина да ме презират? Как изобщо могат да направят това? Толкова съм наранен и засрамен!“

И целият този водовъртеж от лоши мисли може да ви тормози седмици, месеци и дори години. Понякога точно това правят токсичните хора. Те искат да ви подлудят, за да изглеждате като „лош човек“, който се държи нерационално.

Понякога токсичните хора просто не разбират защо се чувстват по начина, по който се чувстват, неспособни да видят на косъм отвъд собствените си емоционални нужди… и това в крайна сметка се прелива в токсична комуникация и поведение.

И тъй като не можете да контролирате действията им, ви остава само едно нещо – да се грижите за себе си. Грижа във всеки смисъл на думата, дори само за да можете да поддържате фокус, психическо и физическо здраве и способността да бъдете позитивни, дори когато негативността ви заобикаля. Здравословният сън, медитацията, молитвата и редовните упражнения могат да направят чудеса в това отношение.

Ако емоционалното им насилие ескалира във физическо насилие, вземете мерки. Веднага! 

Ако сте били малтретирани физически от някой от членовете на вашето семейство и сте се опитвали да изградите връзка с него… Ако сте се опитвали да разберете и да простите, въпреки факта, че случилото се е отровило живота ви, проявявайки се в изблици на токсичен гняв… Ако сте прекарал много години вкопчени за вяра и доверие, знаейки в дълбините на сърцето си, че не можеш да върнеш нито едното, че любовта си е отишла завинаги …

И особено ако веднъж си се застъпил в нечия защита, отклонявайки тежестта на насилието към себе си и спасяването на злощастната жертва… Е, тогава ти си истински герой! Но сега е време да се погрижите за бъдещето си.

Кажете си „Стига“! Ако един от възрастните членове на вашето семейство постоянно го сърбят ръцете – той нарушава закона и трябва да получи всичко, което му се полага според този закон.

Не търси причината за токсичното поведение на някой друг в собствените си действия.

Изобщо не става дума за теб. Запомни това! По правило токсичните членове на семейство ти ще се опитат да „насочат стрелките“ към теб, намеквайки, че си виновен за настоящата ситуация, че правиш нещо нередно.

И тъй като толкова много от нас са много склонни да се самобичуват и да се обвиняват във всички смъртни грехове, понякога дори намек, че сме направили нещо нередно, може да ни извади от равновесие за дълго време и да разклати решимостта ни. Не позволявай това да ти се случи!

Не забравяй, че ако не приемаш лично всичко, което се случва около теб, ще получиш невероятна свобода. Повечето токсични хора показват своето негативно поведение не само към теб, но и към всички други хора, с които имат работа.

И дори ако ситуацията изглежда дълбоко лична, дори ако чувстваш, че не можеш да понесеш обидите, които чуваш, има вероятност наистина да нямаш нищо общо с това. Това, което тези хора казват и правят, както и мненията, които изразяват, се основават изцяло на тяхното собствено напомпано его.

Ако започнеш да мразиш токсичните хора заради това, което са, това само ще направи живота ти още по-токсичен.

Както казва Ганди: „Ако следвате принципа „око за око“, скоро целият свят ще ослепее.“ Без значение колко гаден е твоят токсичен роднина, не позволявай на сърцето ти да се изпълни с омраза!

Когато се бориш с омразата чрез омраза, ти само я умножаваш. Нищо чудно, че старата поговорка гласи, че този, който реши да тръгне по пътя на отмъщението, трябва да изкопае два гроба – не само за врага, но и за себе си.

Остави дългосрочните оплаквания на токсичните хора, тези, които вярват, че всички около тях винаги са им длъжни с нещо. И прости на себе си – това е, което умните и силни хора избират, за да продължат напред. Знай, че най-доброто отмъщение за лошия човек е да не се превърнеш в негово копие. Най-доброто отмъщение е да живееш живота си, както смяташ за правилно.

Хората могат да се променят и някои токсични семейни отношения все още могат да бъдат коригирани. 

Караници и трудни ситуации се случват в почти всяка семейна връзка – и е важно да разберете, че дори и да сте загубили доверието в друг човек, пак можете да го възвърнете, само ако сте готови да работите, за да израснете заедно от тази ситуация. Заедно.

Нещо повече, понякога точно когато ви се струва, че някогашната непоклатима скала, върху която е стояла връзката ви, се разпада на прах, вие имате безценна възможност да възстановите тези отношения от нулата, освобождавайки се от негативизма в тях, който в крайна сметка и довел до сегашния ситуация.

Да, няма да е лесно и ще отнеме много време. Може дори да искате да се откажете и да избягате някъде далеч, като се уверите, че тази връзка вече не може да бъде възстановена. Но ако наистина разберете, че нивото на доверие във всяка, дори и най-добрата връзка, в човешкия живот може както да скочи до небето, така и да падне няколко пъти под морското равнище, е много по-вероятно да намерите силата в себе си да не се предавате, да вървите напред и в крайна сметка да спечелите.

Но това е възможно, само ако и двамата съдействат. Не можете да се справите с това сам.

За съжаление, понякога всичко, което ни остава, е да си тръгнем тихо. 

В крайна сметка това е вашият живот и не трябва да го губите в безнадеждни случаи. Може никога да не успеете да контролирате всичко, което токсичните роднини ви причиняват, но от вас зависи да решите дали искате да го търпите още.

От вас зависи да решите дали да допуснете действията и мненията на други хора в ума и сърцето си.

И накрая, от вас и само от вас зависи да решите с кого да влезете в утрешния ден и кой принадлежи на вашето минало. В един идеален свят бихме могли да нормализираме отношенията си с всички токсични членове на нашето семейство, бихме могли да ги излекуваме от това, което трови тях и вашия живот – само че светът далеч не е идеален.

Така че не се страхувайте да инвестирате време и усилия в семейните отношения, за да ги предпазите от разпадане, но ако разбирате, че усилията ви не водят до нищо, действайте в собствените си интереси и не губете енергията си напразно.

Автор: Марк Чернофф, източник: my-spirala.net

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм: