.

Самото мислене за ужасна болест или неизлечим вирус предизвиква потръпване. Но хората са специални същества, всичко, което ги кара да се страхуват, им е много интересно. В това отношение човечеството върви по пътя на знанието, гледайки телевизионни сериали за вируси и епидемии.

Можем само да си пожелаем бързо решаване на проблема с новия коронавирус, а епидемиите да ги гледаме само на домашния или кино екран.

За да не скучаете по време на извънредното положение в страната, можете да започнете да гледате тези апокалиптични сериали, за да видите, че нещата в реалността всъщност не са толкова страшни.

ВИРУС /HELIX/

Сериалът проследява работата на д-р Алън Фарагут (Били Кембъл) и неговия екип от служители на Центъра за контрол и превенция на заразните болести.

Учените са изпратени в арктически частен изследователски център – „Арктик Био Системс“, за да проучат неизвестен вирус.

Вече на място, на Фарагут и екипът му се налага да се борят не само с неизвестния патоген, но и с местните учени, които не желаят да разкрият произхода на вируса или поне изходната точка на нерегламентираните си изследвания.

Нещата се влошават допълнително, когато братът на Алън Питър – един от първите заразени изследователи – бяга от изолатора, а екипът започва да осъзнава, че вирусът не само дава суперсила, но препрограмира мозъка на жертвите си, за да ги превърне в машина за перфектно заразяване.

ВАМПИРСКИ ВОЙНИ /V-WARS/

Поради глобалното затопляне и топенето на ледниците, древен силно заразен вирус бива разтопен и плъзва по земята.

Д-р Лутър Суон /в ролята прекрасния Иън Съмърхолдър от „Дневниците на вампира“/ навлиза в свят на ужаси, когато мистериозна болест трансформира най-добрия му приятел Майкъл Файн в смъртоносен хищник, който се храни с хора.

Болестта се разпространява и все повече хора се трансформират, а обществото изгражда лагери, за да защити обикновените хора от нарастващия брой вампири.

Д-р Суон се бори с времето, за да разбере какво се случва, докато Файн се превръща в могъщ водач на вампирите.

ДЪЖДЪТ /THE RAIN/

„Дъждът“ е още един пример за опитите на Netflix да разширява сферите си на влияние със сериали, които не говорят английски. В случая епизодите са датска продукция.

Постапокалиптичният сериал разказва за смъртоносен вирус, пренесен от дъжд, който заличава живота в почти цяла Скандинавия.

Симон и Расмус са датски деца, които намират убежище в бункер. Шест години по-късно те тръгват да търсят баща си – учен, който ги е оставил в бункера, но така и не се е върнал за тях.

По пътя те се присъединяват към група от други млади оцелели и заедно тръгват из Дания и Швеция, търсейки безопасно място и бащата, способен да им даде важни отговори и информация за лечението на вируса.

12 МАЙМУНИ /12 MONKEYS/

Бъдещето е история! Вирус, краят на човечеството такова, каквото го познаваме, и в дъното на всичко – „маймуни”.

Не, това не е възроден франчайз „Планетата на маймуните”, а подготвяната от SyFy сериализирана версия на фантастичната класика на Тери Гилиъм „12 маймуни“.

Затворникът Джеймс Коул е изпратен от 2043 в 2015 г., за да разобличи терористичната организация „12 маймуни“, която се смята за отговорна за първоначалното пускане на вируса.

МЕДИЦИНСКО РАЗСЛЕДВАНЕ /MEDICAL INVESTIGATION/

Смъртоносните зарази избухват внезапно и се разпростират като тънка невидима нишка, която е пагубна за мнозина.

Отрядът от медицински следователи към Националния институт по здравеопазване, начело с Д-р Стивън Конър, е изправен пред нелеката и опасна задача да предотврати смъртоносните зарази из цялата страна.

Само че медицинската ситуация е само едната страна на проблема, тъй като те също трябва да запазят контрол над създалата се ситуация и да предотвратят настъпващата масова паника.