.

Пекинезът – малък на ръст, но с душа на древен император

Тези кучета са родом от Китай и в продължение на векове са живели буквално в дворци. И то не какви да е дворци, а императорски! Пекинезът не е просто домашен любимец – той е същество, което винаги е знаело, че го чака червен килим и специално внимание. Нека си признаем – те вероятно вярват, че ние сме тук, за да обслужваме техните царствени нужди. Забавлява ли те тази мисъл? Тогава продължавай да четеш.

Физика на боговете

На пръв поглед пекинезът изглежда като ходеща топка козина с лице на забавна малка смръщена статуя. Късите му крака не му позволяват да тича бързо, но това никога не е било проблем за него. Защо да тича, когато светът ще дойде при него? Тези малки кучета могат да бъдат толкова горди, че човек би си помислил, че ги наричат „пекинези“ не по географски признак, а защото те са истински „първенци“.

Смешното е, че пекинезите притежават едно абсолютно непоколебимо убеждение: те са по-важни от всичко и всички. Иронията е в това, че тази надута физиономия им стои повече като маска на комиксов герой, отколкото на кралска особа. Но за тях няма шега – всеки поглед, всяка тяхна стъпка е драматично важна.

Характер: Императорът е винаги прав

Ако пекинезът можеше да говори, репликите му вероятно биха звучали така: „Не ме докосвай!“, „Това е моето място!“ и „Къде е храната ми?“. Понякога можеш да забравиш, че става въпрос за куче, а не за някакъв малък суверен. Това куче притежава самочувствие, което би могло да се конкурира с това на лъвове. Да не говорим за тяхната абсолютна убеденост, че имат правото на най-доброто място в дома – независимо дали става въпрос за твоя любим стол или за възглавницата ти. Да, пекинезите разбират собствеността по малко различен начин.

Грижа за козината: твоята нова професия

Ако имаш пекинез, готви се за дълги сесии по четкане. Козината му е като мантия, която трябва постоянно да бъде в перфектен вид. Разбира се, пекинезът няма да ти благодари за това, защото той не смята, че трябва да показва благодарност за нещо толкова очевидно като грижа за неговото величие. В края на краищата, това е твоята работа.

Отношение към стопаните: Обучение в търпение

Пекинезите не се славят като най-добрите ученици в дресировката. Важно е да помним, че тези кучета са били отглеждани да седят на тронове, не да изпълняват заповеди. Ако смяташ, че ще ти донесе топката, помисли пак. Ще те погледне, сякаш казва: „Ти сериозно ли искаш аз да направя това?“. Те са независими, решителни и доста… как да кажем… мързеливи. Но всъщност, трябва ли да се изненадваме?

Забавна страна: Малък, но смел

Въпреки царственото си поведение, пекинезът има изненадваща смелост. Той ще се изправи срещу кучета, които са десет пъти по-големи от него, и ще лае, сякаш може да ги събори само с волята си. Изглежда не е наясно с размера си и наистина вярва, че е гигант в миниатюра. Вярно, може би не би спечелил битка с питбул, но в главата си пекинезът вече е победител. Това е истински урок по увереност, който можем да научим от него.

Готов ли си за императорско присъствие в дома си?

Ако търсиш куче, което да те следва с преданост и да изпълнява всичките ти желания, може би пекинезът не е твоят тип. Но ако искаш малък, но властен пухкав диктатор, който ще добави щипка кралска драма в живота ти, тогава този мъничък император с космата мантия е точно за теб. Само не забравяй, че в неговите очи ти никога няма да бъдеш господар – ти ще си просто неговият подчинен.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Тя е родена да търси свой Бог, а за Бог е намерила мене