.

Когато видите померан, първата ви мисъл вероятно е: „О, какво сладко пухкаво топче!“ Но не се лъжете – зад това ангелско, миниатюрно телце се крие истинска кралска особа, с его по-голямо от ръста му. Помераните може и да са едни от най-малките кучета, но в техните глави те са абсолютни господари на Вселената.

Аристократи с корони от козина

Померанът идва от рода на шпицовете и някога е бил голямо работно куче в студените земи на Полша и Германия. Вярвате или не, някога тези пухкави топчета са били по-едри и са теглили шейни! Но през вековете те са се „смалили“ до сегашните си 1-3 килограма, като за компенсация са развили впечатляваща самоувереност и царственост. Представете си как един померан е бил компаньон на кралица Виктория – и то не само заради сладостта си, а защото знае как да се държи с величествена осанка.

Голямо его в малко тяло

Не се оставяйте малките размери на померана да ви подлъжат. Това куче си вярва, че е лъв. И понякога се държи точно така – то не се притеснява да лае на много по-големи от себе си кучета, като същевременно стои гордо с настръхнала козина, сякаш иска да каже: „Аз съм шефът тук!“ Защото в света на померана, светът се върти около него, и останалите просто трябва да се съобразяват.

Вечен пазач на собствената си крепост

С този кучешки егоцентризъм върви и склонността му да бъде отличен „алармен“ механизъм. Помераните са много бдителни и ще ви предупредят за всичко – от непознати до летящо листо в двора. И ако мислите, че лаят им е дребен като самите тях, грешите – померанът има впечатляващо силен и висок глас, който може да събуди квартала. Това куче е миниатюрен пазач, който не пропуска нищо, макар че вероятно не може да се справи с натрапника, ако се стигне дотам.

Взискателна звезда

Ако померанът беше човек, той щеше да е от онези знаменитости, които искат специална грижа и внимание – нещо като кучешката версия на Дива. Тази порода не се нуждае само от любов, тя изисква възхищение. Козината му е като корона и трябва да бъде грижливо поддържана, защото всяка къдричка е като малка част от неговото кучешко величие. Но предупреждение: тези кучета се нуждаят от редовно разресване, иначе пухкавата им козина може да се превърне в истински хаос от възли.

Лоялни и смели (но само когато им е изгодно)

Въпреки цялото си царствено поведение, помераните са изключително лоялни към семействата си. Те обичат да се гушкат и да бъдат център на внимание, но ще ви напомнят, че те ви „допускат“ до своето великолепие. Въпреки размера си, тези кучета могат да бъдат изключително смели и ще защитават собствениците си с яростна енергия… докато не се появи нещо по-вкусно или меко, на което да легнат.

Гениални манипулатори

Помераните са и едни от най-умните кучета, което означава, че могат да ви манипулират с техните големи, умоляващи очички. Те знаят как да постигнат своето, и ако не внимавате, ще откриете, че сте се превърнали в техен слуга. Дали е време за разходка? Помераните ще ви накарат да го направите, като подскачат около вас и ви поглеждат с такава невинност, че не можете да откажете. А когато е време за храна, ще ви напомнят за това с усърдие, което би засрамило най-упоритите протестиращи.

Померан – крал в миниатюра

Ако търсите куче, което да бъде едновременно кралска особа, хиперактивен звънец и сладко пухкаво украшение, померанът е вашият избор. Това е куче, което може да направи живота ви по-забавен, шумен и малко по-луд. Но не забравяйте – померанът може и да е малък, но в неговия ум той управлява света. И вие трябва да се съобразявате с това.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Мопсът: Малък комедиант с древни корени