.

Биполярното афективно разстройство (БАР), известно също като маниакално-депресивно разстройство, е сложно и сериозно психично заболяване, характеризиращо се с дълбоки промени в настроението, енергията и активността. Хората, страдащи от това състояние, преживяват екстремни емоционални състояния, вариращи от маниакални епизоди на необичайна еуфория и хиперактивност до депресивни епизоди на дълбока тъга и липса на мотивация.

БАР засяга приблизително 1-3% от населението и обикновено започва в младежка възраст, но може да се прояви и в по-късни етапи от живота. Често се бърка с други психични състояния поради сложността на симптомите, затова ранното разпознаване и лечение са от решаващо значение за управлението му.

Основни форми на биполярно разстройство

Биполярното разстройство се разделя на няколко подтипа, които се различават по тежестта и характера на симптомите:

  1. Биполярно разстройство тип I – Характеризира се с поне един маниакален епизод, който може да бъде последван от депресивен епизод. Маниакалните епизоди са интензивни и могат да доведат до тежки нарушения в социалния и професионалния живот на индивида, както и до хоспитализация.
  2. Биполярно разстройство тип II – Хората с този тип не изпитват пълни маниакални епизоди, а вместо това преживяват хипомания (по-леки форми на мания) и тежки депресивни епизоди. Хипоманичните епизоди са по-малко разрушителни, но депресията при този тип е често тежка и продължителна.
  3. Циклотимия – Характеризира се с периоди на хипоманични и депресивни симптоми, които обаче не са достатъчно тежки или продължителни, за да отговарят на критериите за маниакални или големи депресивни епизоди. Хората с циклотимия изпитват постоянни промени в настроението, което може да продължи с години.
  4. Други форми – Включват състояния с бързо променящи се епизоди или специфични прояви на мания и депресия, които не съответстват на горните категории.

Симптоми и проявления на биполярно разстройство

Основната характеристика на БАР е редуването на маниакални и депресивни епизоди. Тези цикли могат да продължат от няколко дни до няколко седмици или дори месеци.

Маниакални епизоди

Манията е състояние на необичайно висока енергия и възбудимост, което може да бъде придружено от следните симптоми:

  • Еуфория или раздразнителност – Индивидите могат да изпитват прекалена самоувереност или раздразнителност, когато се сблъскват с препятствия.
  • Намалена нужда от сън – Въпреки че спят малко, те усещат повишена енергия и бодрост.
  • Хиперактивност – Те могат да се чувстват неуморно заети с множество дейности или проекти.
  • Импулсивно и рисково поведение – Периоди на мания могат да доведат до безразсъдно поведение, като прекомерни харчения, злоупотреба с вещества, опасно шофиране или безразборни сексуални контакти.
  • Ускорено мислене и реч – Мислите преливат с висока скорост, което води до затруднена комуникация и обърканост в разговора.
  • Мегаломания – Прекомерно чувство на величие или увереност в своите способности, които не съответстват на реалността.

Депресивни епизоди

Те включват симптоми, които могат да бъдат сходни с тези при класическата депресия:

  • Постоянна тъга или празнота – Лицата могат да изпитват трайна липса на радост и удовлетворение от живота.
  • Загуба на интерес към дейности – Дори активности, които преди са били приятни, вече не носят удоволствие.
  • Нарушения на съня – Това може да включва както безсъние, така и прекомерен сън.
  • Чувство на безполезност и вина – Индивидите често се чувстват като провали или изпитват неуместни чувства на вина.
  • Затруднения в концентрацията – Трудности с мисленето и вземането на решения.
  • Суицидни мисли – При по-тежките случаи може да има мисли за самонараняване или самоубийство.

Причини за БАР: Генетика и фактори на средата

Причините за биполярното разстройство са сложни и многофакторни, като включват както биологични, така и средови влияния.

Генетични фактори

Изследвания показват, че БАР е силно наследствено заболяване. Около 60-80% от риска за развитие на разстройството се дължи на генетични фактори. Хора с роднини, страдащи от биполярно разстройство, имат значително по-висока вероятност да го развият и те самите. Това предполага, че уязвимостта към БАР се дължи на комбинация от гени, които взаимодействат със средовите фактори.

Невробиологични фактори

Изменения в мозъчната структура и химическите процеси играят ключова роля. Изследванията показват, че хората с БАР имат анормални нива на невротрансмитери като допамин и серотонин, които влияят на настроението и емоциите. Освен това, изследванията върху мозъчната структура показват намалена активност в зоните, свързани с регулирането на емоциите.

Психосоциални фактори

Стресови събития, травми в детството или други значителни житейски промени могат да отключат биполярно разстройство при индивиди с генетична предразположеност. Хроничен стрес, загуба на близък човек или професионални и социални конфликти могат да изострят симптомите.

Диагноза и лечение

Диагностицирането на биполярно разстройство изисква задълбочена клинична оценка от специалист в областта на психиатрията или психологията. Обикновено това се прави чрез интервюта и анкети, които разглеждат историята на пациента, симптомите, и поведението.

Медикаментозно лечение

Медикаментите играят основна роля в управлението на биполярното разстройство:

  • Стабилизатори на настроението като литий са класически избор при БАР, особено при дългосрочно лечение за предотвратяване на рецидиви.
  • Антипсихотици могат да бъдат използвани за лечение на мания или психотични симптоми, които понякога се проявяват по време на маниакални епизоди.
  • Антидепресанти се използват за лечение на депресивните епизоди, но трябва да се използват внимателно, тъй като могат да предизвикат маниакални състояния.

Психотерапия

Психотерапията е важен елемент от лечението на БАР, като най-често се използват следните методи:

  • Когнитивно-поведенческа терапия (CBT) – Тя помага на пациентите да идентифицират и променят негативни мисловни модели и поведения.
  • Междуличностна и социална ритъм терапия – Тази терапия се фокусира върху стабилизирането на ежедневните ритми, като сън и хранене, което може да помогне за предотвратяване на епизоди.
  • Семейна терапия – Включването на близките в терапията може да подобри подкрепата и да помогне за справяне със симптомите.

Заключение

Биполярното афективно разстройство е сериозно и хронично състояние, което изисква внимателна диагностика и дългосрочно лечение. Въпреки трудностите, хората с БАР могат да водят пълноценен и смислен живот с подходящата подкрепа. Развитието на медикаментозните и психотерапевтичните методи в последните десетилетия значително подобрява перспективите за пациентите, които успяват да намерят баланс между емоционалните крайности.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Гранично разстройство на личността: Профил и предизвикателства