.

Американското списание Тайм в края на 60-те го обяви официално за най-красивия мъж в киноиндустрията.

Но ако Ален Делон беше просто фотогеничен, отдавна да е потънал в неизвестност.

Не, той притежава и огромен актьорски талант, който, на фона на външните му данни, сякаш винаги е оставал на заден план.

Известен е с активната си работа по отношение на защитата на правата на животните, заедно с приятелката си Бриждит Бардо.

Още през 1964 заяви в интервю, че далеч повече предпочита кучетата, отколкото хората.

Прословут е с мизантропския си характер, но едно е сигурно, винаги е бил ценител на женската красота с изискан вкус.

„Ален Делон, моят приятел, е хищник, едно от онези прекрасни и неукротими животни, които са на път да изчезнат. Зад човека, чието присъствие залива всичко, което го заобикаля като цунами, се крие изключително крехък мъж, една тайна нежност, преливаща от любов“, пише Бриджит Бардо в предговора на книгата, която актьорът издава, за да разкаже за жените в живота си.

В нея той разказва и за отношенията с майка си, които прекратява, защото като малък е бил даден за отглеждане в чуждо семейство.

Делон е расъл в двора на затвор, виждайки целия живот зад решетките отблизо. „Аз съм родом отникъде“, обяснява актьорът за детството си.

Снимал се е общо в 88 филма и сериали, режисьор е на 3, сценарист на 10 и продуцент на 23. Носител на наградата „Сезар“ за най-добра мъжка роля във филма „Нашата история“ през 1985 г. Кавалер е на Ордена на почетния легион.

За най-големите му поклонници тайната на успеха му е очевидна – той умее да изкаже с поглед толкова, колкото не е в състояние да предаде и най-сполучливият диалог.

Аз самият имам прекалено много недостатъци, за да се тревожа за чуждите.

Обичам да ме обичат така, както аз се обичам.

Жените са чудо на природата. Невъзможно е да ги разбереш, още по-невъзможно е да си обясниш същността им. Тях можеш само да ги обичаш и да им се възхищаваш.

Заради жените винаги исках да съм най-големият, най-красивият, най-силният.

Няма нищо по-хубаво на света от една жена. Няма нищо по-хубаво от жена, която прилича на жена.

Жените се бориха, за да имат права, постигнаха това, което искаха, много добре… Но защо трябва да се държат като мъже, защо искат да приличат на тях? Не разбирам.

Това, което отличава един мъж от една жена, е красиво.

Ако Господ ми бе дал възможност да променя едно-единствено нещо в досегашния си живот, аз не бих допуснал да си отиде от мен любимата ми жена.

През целия си живот съм правил всичко заради другия пол. Мечтал съм да отдам на любимата си цялото си сърце. Но, уви! Късно научих урока, че мъжът никога не трябва да казва истината. Защо ви е истина, щом има любов?! Обичайте се.

Казват, че и най-голямата любов умира след три години. Мисля, че за всяка двойка „гаранционната възраст“ на чувствата е индивидуална.

Парите са средство да постигнеш целите си. Те никога не са падали при мен от небето. Затова ги ценя. Случва се да давам пари в заем или просто да помогна на някой нуждаещ се, но избягвам да говоря за това. Гордея се не с щедростта си, а с моите деца.

Най-добре правя три неща – работата си, простотии и деца.

Нараних прекалено много хора през живота си. Бях прекалено егоцентричен, прекалено концентриран върху себе си и върху желанието си да доминирам.

Кoгaтo cбъpкaм, тoй бeз кoлeбaниe щe ми пpоcти. Кoгaтo cъм ядоcaн, знaе кaк дa мe paзвеcели. Научи ме какво е отдаденост. Знaейки, чe тoй e дo мeн, нe мe e cтрax oт тъмнoтo и нeпoзнaтoтo. Toй ми oбeщaвa, чe щe чaкa, бeз знaчeниe oт мяcтo и врeмe, в cлyчaй, чe имaм нyждa oт нeгo. A aз щe имaм, винaги cъм имaл нyждa oт нeгo. Toй e проcто моeтo кyчe.

Днес хлапаците говорят за правата си, преди да са научили задълженията си.

Дължа всичко на армията. Нямаше да съм това, което съм, ако не беше армията. Тя ме научи на ценностите, нужни за изграждането на един младеж, на един мъж: уважение, дисциплина, смелост…

Дължа живота и кариерата си на жените. Когато на 22 г. излязох от армията, те ме научиха на всичко. Беше очарователно за един млад мъж, свикнал с момичета на своята възраст, да бъде обичан от по-възрастни жени, които са научили всичко в живота. Брижит Обер и Мишел Корду са самата същност на женствеността, така както Мирей, Роми или Натали…

Да обичаш истински, искрено, това е, което си струва. Няма нищо по-важно!

Мисля, че щастливият човек е онзи, който е сбъднал мечтите си.

Никога няма да ме видите остарял и грозен, защото преди това ще съм се оттеглил или умрял.

с Натали Делон

с Бриджит Бардо

с Мирей Дарк

с Роми Шнайдер

с Моника Белучи

Понастоящем Ален Делон живее самотно в огромното си имение край селцето Души, в областта Лоаре близо до Париж; имението е с триметрова ограда и се охранява денонощно с кучета и камери.

Актьорът е достатъчно богат, за да живее в лукс – но макар на територията на имота му да има три басейна, малка църква и дори… гробище за домашните му любимци, това сякаш подчертава меланхолията, настанила се в живота му в последните години.

“Аз умирам”, съобщи драматично Делон преди почти десет години години. “Но не от телесно заболяване, а от самота.”