.

Животът е поредица от уроци, които трябва да се изживеят, за да бъдат разбрани. – Хелън Келър

Д-р Чери Картър-Скот е психолог, консултант, инструктор, международен лектор, автор, треньор, води семинари и е председател на Борда на директорите на Института MMS – Организацията за управление на мотивацията, специализирана в развитие на личността и на професионалната подготовка.

Работила е с над 200 000 души в групи за колективна терапия или като частен консултант по целия свят. Консултант е на корпорации като IBM, GTI, Burger King, Ameriсan Express.

Автор е на 4 книги, сред които са и бестселърите „Негахолизъм“ и „Ако животът е игра, това са правилата“.

Десетте правила за човешките същества не са вълшебни, нито пък обещават постигане на вътрешен покой само чрез 10 стъпки.

Те не предлагат светкавично изцеление на всички емоционални и душевни болки и не носят моментално просветление.

Единственото им предназначение е да ни служат като карта по пътя на духовното израстване.

Те не са задължителни; те не нареждат какво трябва и какво не трябва да правим, да мислим или казваме.

Те не са заповеди, а само напътствия за това, как да играем играта „Живот“.

Няма задължителен модел за действие.

Целта е да се пробуди съзнанието и пътуването в живота да стане по-лесно.

Десетте правила за човешките същества са:

ЩЕ ПОЛУЧИШ ТЯЛО

Дали го харесваш или мразиш, то ще бъде твое през цялото време, докато си на тази земя.

Твоето тяло е дом на твоята душа. Въпреки че ще пътувате заедно през целия си живот, ти и твоето тяло ще останете напълно различни по природа.

Твоето тяло е буфер между теб и околния свят. От него ще получиш първите си житейски уроци. Позволи на тялото си да изживява удоволствията на живота.

Удоволствието е физическият израз на радостта. Не си отказвай развлеченията, не си отказвай радостта: тя е храната на душата.

Предизвикателството на Правило 1 е да постигнеш хармония с тялото си, за да може то да ти служи пълноценно и да те научи на приемане, самоуважение, зачитане и задоволство от самия себе си.

Приемане: „Открих, че когато обичаме, приемаме и одобряваме себе си такива, каквито сме, ние можем да постигнем всичко в живота.“ – Луиз Хей.

Самоуважение: „Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.“ – Елинор Рузвелт.

Зачитане: „Тялото е твоето превозно средство в живота. Докато си тук, ще живееш в него. Обичай го, уважавай го, почитай го и го цени. Отнасяй се него добре, за да ти служи подобаващо.“ – Сузи Прудън.

Удоволствие: „Да се радваш, че живееш, не е грях.“ – Брус Спрингстийн.

ЩЕ УСВОЯВАШ УРОЦИ

Записан си в целодневното неофициално училище, наречено „Живот“.

Всеки ден ще имаш възможност да усвояваш уроци.

Някои от тези уроци може и да не ти харесат; други може и да намразиш; трети може да ти се сторят неуместни и глупави.

Тези уроци са част от твоята лична учебна програма.

Всеки от нас има свое собствено предназначение и следва собствена учебна програма, уникална и независима. За да се овладеят, уроците трябва да се изживеят. Приемай всеки човек за свой учител и всяка ситуация – за поредния урок.

Предизвикателството на Правило 2 е да следваш единствено собствения си път, като усвояваш персоналните си уроци. Тогава ще успееш да разкриеш мистерията на своето предназначение и да го изпълниш. Ще престанеш да се изживяваш като жертва на съдбата или на нечия омраза и ще установиш контрол над собствения си живот.

Докато се бориш да откриеш и опознаеш себе си, ще научиш важните уроци на отвореността, избора, справедливостта и непринудеността.

Отвореност: „Когато опитът се тълкува правилно, той води към портите на царството на душата.“ – Йон Кабат-Зен.

Избор: „Пред Слънцето и Луната твърдо заявявам, че ще правя това, което сърцето ми нарежда и което носи радост на душата ми.“ – Ралф Уолдо Емерсън.

Справедливост: „Плачех, че нямам обувки, докато не видях човек, който нямаше крака.“ – Неизвестен автор.

Непринуденост: „Когато следвате съдбата си, вие храните своята душа.“ – Харолд Кушнер.

НЯМА ГРЕШКИ, ИМА САМО УРОЦИ

Израстването е процес на непрекъснато експериментиране, серия от проби, грешки и временни победи. Неуспелите експерименти също са част от пътя към успеха.

Вместо да възприемаш своите грешки като провали, а грешките на другите – като обиди, възползвай се от възможността да се поучиш от тях. Грешката – наша или чужда, е само катализатор на духовната еволюция.

Всяко нещастие е скрит подтик и ценен намек. (Емерсън)

Не винаги е лесно да видим доброто във всяко нещастие, което ни спохожда. („Всяко зло за добро“, Българска народна поговорка.) Затова трябва да овладеете тайните на състраданието, прошката, етиката и накрая – на хумора.

Състрадание: „Човекът е способен както на велико състрадание, така и на велико равнодушие. Изцяло във възможностите му е да развие състраданието и да надрасне равнодушието.“ – Норман Кузънс

Прошка: „Човешко е да съгрешиш, божествено е да простиш.“ – Александър Поуп

Етика: „Няма нито грешки, нито съвпадения. Благословено е всяко събитие в живота, защото идва да ни научи на нещо.“ – Елизабет Кюблер-Рос

Хумор: „Изключително важно е да се научим да се смеем над себе си.“ – Катрин Мансфийл; „Светът е оцелял, защото се е смял.“ – Българска народна поговорка.

УРОКЪТ СЕ ПОВТАРЯ, ДОКАТО БЪДЕ НАУЧЕН

Един и същи урок ще ти бъде представян в различни форми, докато го научиш. Когато го усвоиш напълно, можеш да се заемеш със следващия.

Докато не предадат посланието, което носят, докато не изпълнят предназначението си, уроците ще се повтарят; ще се повтарят събитията и хората в твоя живот. Всяка ситуация, всеки човек са учители. За да излезеш от омагьосания кръг на повтарящите се ситуации, трябва да осъзнаеш урока и да го интегрираш в себе си като полезен опит.

За да направиш промяната в себе си, на което всъщност те учи всеки урок, трябва да научиш уроците на пробуждането, желанието, причинността и търпението.

Пробуждане: „Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.“ – Хенри Дейвид Торо.

Имаш две възможности: да живееш на автопилот, или пробудено и осъзнато. Изборът е твой.

Желание: „Животът не изисква от нас да сме най-добрите, а само да даваме най-доброто от себе си.“ – Хорас Джаксън Браун.

„Искам“ е основа на избор, който води до действие. „Би трябвало“ е основа за решение, което води до жертва.

Причинност: „На всяко действие съответства равно противодействие.“ – Сър Исак Нютон; „Каквото повикало, такова се обадило.“ Българска народна поговорка.

Причинно-следствената връзка само потвърждава факта, че ти си първоизточникът на всичко, което ти се случва. Единствено ти си отговорен за собствената си съдба.

Търпение: „Бъди търпелив. Когато времето дойде, ще знаеш, че трябва да се пробудиш и да поемеш напред.“ – Рам Дас.

УСВОЯВАНЕТО НА УРОЦИ НЯМА КРАЙ

В училището на живота няма почивни дни. – Жоржи Амаду

Няма миг от живота, който да не съдържа уроци. Докато си жив, все ще има уроци, които трябва да бъдат научени.

Животът не е подвластен на контрол. Невъзможно е да се отървеш от уроците. Безмисловното упорство и съпротивата водят единствено до емоционален срив. Животът е целогодишно училище, в което на практика дипломиране няма. Учебният процес придава смисъл на съществуването.

Правило 5 учи, че трябва да убедиш Егото си да приеме ролята на вечен студент в университета на Живота и да усвои уроците на отстъпчивостта, себеотдаването, скромността и гъвкавостта.

Отстъпчивост: „Отстъпчивостта не отслабва силата, а я увеличава.“ – Мариан Уилямсън.

Единственото, което трябва да направиш, е да отстъпиш пред реалната действителност, вместо да се напъваш да правиш това, което според някого „би трябвало да бъда“.

Себеотдаване: „Най-голямата ни слабост е, че се предаваме. Най-сигурният начин да успеем е винаги да опитаме поне още веднъж.“ – Томас Алва Едисон.

Трябва да приемеш за своя основна житейска задача овладяването на уроците. Урокът на себеотдаването ще се появи при теб във формата на нерешителност, когато вземаш решение, или в трудности и препятствия, когато се заемеш с изпълнението на вече взетото решение.

Скромност: „И когато изкачиш върха на планината, едва тогава започваш истински да се изкачваш.“ – Халил Джубран.

Вселената не толерира арогантността и прекалената самоувереност и лесно сваля прекалено раздутото Его обратно на земята. Целта й е не да те накаже, а да поддържа баланса в самия теб.

Гъвкавост: „Да се усъвършенстваш, означава да се променяш. Да си съвършен, значи да се променяш често.“ – Уинстън Чърчил.

„ТАМ“ НЕ Е ПО-ДОБРЕ ОТ „ТУК“

Когато твоето „там“, за което мечтаеш или към което се стремиш, стане „тук“, ти просто ще откриеш друго „там“, което пак ще изглежда по-добро от твоето „тук“.

Не бягай от себе си. Спри, обърни се с лице към проблемите и ги реши. Тогава твоето „тук“ ще стане най-доброто място за живот.

Поставянето на цели и преследването на мечти не трябва да става за сметка на живота Тук и Сега- единственото време и място, където всъщност живеем.

Отлагането на живота за бъдеще време е бягство, както и живеенето с миналото.

Поставянето на условия винаги те затваря в омагьосан кръг и ти пречи да изживееш пълноценно настоящия миг – единственото, което наистина имаш. Предизвикателството на Правило 6 е да живееш Тук и Сега. Ще ти помогнат уроците на признателността, необвързаността, изобилието и мира.

Признателност: „Щом престанеш да сравняваш това, което имаш, с това което нямаш или което искаш да бъде, ти ще започнеш да се наслаждаваш на това, което е.“ – Чери Хюбър.

Необвързаност: „Може би един от най-трудните уроци е да не изпадате в зависимост от очакваните резултати от своите действия.“ – Джоан Борисенко.

Изобилие: – „Най-богат е онзи, който изпитва истинско задоволство от това, което има в момента.“ – Робърт К. Савидж.

Мир: „Не е нужно да правите каквото и да е. Просто живейте.“ – Стивън Ливайн.

ДРУГИТЕ СА САМО ОГЛЕДАЛА, КОИТО НИ ОТРАЗЯВАТ

Не можем да обичаме или мразим нещо у някого, освен ако в него не виждаме отразено онова, което обичаме или мразим у себе си.

Начинът, по който възприемаме околните, е много точен барометър за отношението ни към самите нас. Ние обичаме тези, които приличат на нас, и отблъскваме онези, които излагат на показ собствените ни недостатъци. Във всеки срещнат се отразяваме ние самите.

Ако за миг допуснем, че хората в живота ни играят ролята на огледала, ще се окаже, че разполагаме с изобилие от ценна информация, която ще ни помогне да опознаем себе си.

Правило 7 учи, че трябва да отклоним вниманието си от околните и да го насочим към себе си. Вместо да преценяваме и да съдим другите, най-напред трябва да опознаем себе си. За да направим решителната крачка в преориентирането от другите към себе си, ще ни помогнат уроците по толерантност, яснота, изцеление и подкрепа.

Толерантност: „Всичко, което ни дразни у околните, всъщност ни води към самоопознаване.“ Карл Юнг; „Живейте и оставете другите също да живеят.“ – Съвременен фолклор.

Яснота: „Понякога светлината проблясва на най-невероятни места. Трябва само да гледаме в правилната посока.“ –  Джери Гарсия.

Яснотата е умението да виждаш бистро и се постига в моментите на вътрешно съзерцание. Трябва само да се преориентираш отвън навътре, да престанеш да се занимаваш с другите и да се вгледаш в себе си.

Изцеление: „Изцелението е въпрос на време, но понякога и на възможност.“ – Хипократ.
Изцелението е възстановяване на състоянието на цялост и изцяло зависи от собственото ти желание.

Подкрепа: „Има два начина да разпространяваш светлина: да бъдеш свещ, или да си отразяващото я огледало.“ – Едит Уортън.

Да подкрепиш някого означава да му помогнеш да се изправи на крака в труден за него момент, като с готовност и желание му вливаш сили, жизненост и енергия. Тайната е в това, че когато помагаш на другите, ти всъщност подкрепяш себе си. Неприемането на външна помощ е най-сигурният индикатор, че отказваш да си помогнеш сам.

САМО ОТ ТЕБ ЗАВИСИ КАК ЩЕ ИЗЖИВЕЕШ ЖИВОТА СИ

Разполагаш с всички инструменти и ресурси, които са ти необходими. Как ще ги използваш, зависи единствено от теб. Винаги, по всяко време изборът е единствено твой. Всеки човек сам гради своята реалност. Всеки притежава авторското право върху живота си.

Правило 8 те предизвиква сам да моделираш живота си в зависимост от собствения си избор и желания. Време е да научиш уроците на отговорността, свободата, смелостта, енергията и приключението.

Отговорност: „Трябва да сме в състояние да приемем последствията от всяко свое действие, дума и мисъл.“ – Елизабет Кюблер-Рос.

Да носиш отговорност означава да признаеш собствената си роля и принос за обстоятелствата, в които попадаш, както и да понесеш последствията от това.

Освобождаване: „Научете се да давате свобода. Това е ключът към щастието.“ – Буда.

Нещото може да бъде предмет, ситуация или човек. Най-често това са собствените ни навици или собственото ни минало. Позволи им да си отидат и ще бъдеш свободен.

Смелост: „Смелостта е определената от живота цена на покоя.“ – Амелия Ерхард.

Всичко, което трябва да направиш, е да поемеш дълбоко въздух и да пристъпиш към действие.

Енергия: „Няма човек, който да не е в състояние да постигне повече от това, което си мисли, че може.“ – Хенри Форд.

Енергията не е нищо друго, освен способността ни да разкрием истинските си възможности.

Приключение: „Животът е или смела авантюра, или нищо.“ – Хелън Келер

„Ако можете да направите нещо или мечтаете, че можете, каквото и да е то, направете го. В смелостта има гениалност, сила и магия.“ – Гьоте.

Приключението е резултат от готовността да изживееш живота си с неизчерпаем ентусиазъм. Всеки се ражда с приключенски дух. Искрата угасва с порастването ни. Дали животът ни ще бъде банално ежедневие или чудесни приключение, зависи единствено от нас.

ОТГОВОРИТЕ, ОТ КОИТО ИМАШ НУЖДА, СА У ТЕБ САМИЯ

Отговорите на всички въпроси, които животът ти поставя, ти носиш в себе си. Трябва само да повярваш и да се възползваш.

Всеки има своята духовна ДНК, която по същество е генератор на вътрешна мъдрост, излъчващ послания за житейското ни предназначение.

Непрекъснато получаваме съобщения или указания от интуицията си, която неотклонно ни води към истинската цел на нашия живот.

Независимо от нагласата и желанието ни, истинските послания ще ни настигнат, колкото и да бягаме от тях. Вместо да се борим с интуицията си, по-разумно е да я превърнем в свой съюзник в пътешествието си през живота.

За да следваме Правило 9, трябва да научим уроците на слушането, доверието и вдъхновението. Те ще ти помогнат да се свържеш с вътрешната си Мъдрост, която знае всичките необходими ти отговори.

Вслушване: „Съзнанието не е нищо друго, освен разбиране – съчетание от всичко, на което обръщаме внимание.“ – Дийпак Чопра.

Урокът се състои в това, да се настроиш на честотата на излъчване на собствената си духовна ДНК. Това, което ти се предава чрез нея, е най-доброто за теб.

Доверие: „Вярвай в себе си; всяко сърце пулсира в този ритъм.“ – Ралф Уолдо Емерсън.

През целия ти живот са те учили да не вярваш на себе си. Сега ти трябва да преодолееш този навик, защото доверието в себе си е връщане към собствените ти инстинкти, които са в пълно съзвучие със собствените ти интереси.

Вдъхновение: „Сред делника трябва да намерим духовната храна за творческото начало в душите си.“ – Сарк.

Вдъхновението е мигът на докосване и освобождаване на духа. Нещо запалва пламъка на вдъхновението и предизвиква послание, което отново ни напомня, че всички отговори вече са в нас.

С РАЖДАНЕТО ЩЕ ЗАБРАВИШ ВСИЧКО ТОВА

Ако искаш отново да си спомниш, трябва да разплетеш двойната спирала на вътрешното знание.

Нерядко в процеса на усвояване на уроци те ни се струват близки и познати: спомняме си това, което по рождение знаем.

Припомнянето е моментът на осъзнаване на истината. Забравянето – изпадане в състояние на временна амнезия.

Когато си несигурен, когато се колебаеш, ти си забравил. Всяко прекомерно отклоняване от състоянието на осъзната пробуда води до загуба на контакт с универсалната мъдрост, присъща на всяко живо същество.

Предизвикателството на Правило 10 е отново и отново да си спомняш своята истина и винаги, когато я забравиш, да успяваш да намериш пътя към нея. Време е да научиш най-висшите уроци: на вярата, мъдростта и безграничността.

Вяра: „Вярата е дар на духа, който позволява на душата да следва собственото си развитие.“ – Томас Мор.

„Вярвам в слънцето – дори когато не свети.
Вярвам в любовта – дори когато не е проявена.
Вярвам в Бога – дори когато мълчи.“ – Жертва на Холокоста.

Мъдрост: „Мъдростта се дава; ние сами трябва да я открием в пътуване, в което никой не може да не отмени или да ни пожали.“ – Марсел Пруст.

Мъдростта не значи интелигентност. Тя е най-високото стъпало на емоционалната, духовната и умствената еволюция, където интуицията се цени колкото информацията, желанието – колкото възможностите, и вдъхновението – колкото знанията. Мъдростта е там, където проникновеното разбиране се слива с всекидневието.

Безграничност: „Така нареченият резултат, всъщност е само начало.“ – Ралф Уолдо Емерсън.

Безграничността е усещането, че пред теб няма предел; че можеш да постигнеш всичко; че можеш да бъдеш всичко. Еволюцията никога не свършва и всеки от нас притежава безкраен потенциал за развитие.

Няма предел за твоето състрадание, за твоите желания, за твоето отдаване, за твоята толерантност, за всяко твое придобито знание. Ти имаш позволението безкрайно силно да обичаш, да израстваш и да си припомниш цялата своя мъдрост.

И ОЩЕ ЗА ПРАВИЛАТА НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ:

· Всеки урок ще се повтаря, докато го усвоиш.

· След това идва проверката.

· Издържиш ли изпита, преминаваш към следващия урок.

· Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.

· Когато търсиш истинския урок в дадена ситуация, ти всъщност се пречистваш.

· Припомняй си, че си тук, за да учиш.

· Обръщай внимание на всичко, което преживяваш.

· Бъди прилежен в действията си, за да разбереш урока.

· Питай и ще получиш отговор.

· Проучвай всички възможни варианти.

· Открий ефекта на огледалото в своето отношение към околните.

· Приемай всяка трудност като предоставена възможност.

· Вярвай в себе си.

· Довери се на интуицията си и нека тя те води във всеки избор.

· Бъди състрадателен към себе си.

· Помни, че няма грешки, има само уроци.

· Обичай себе си, доверявай се на своя избор и всичко ще бъде възможно!