.

Марк Гулстън е психиатър, специализиран в успешните преговори.

Професионалните му познания за психологията на хората, които са склонни към агресия, самоубийство и други разрушителни емоционални прояви му позволяват да създадете собствени методи за обучение на преговарящите – както в бизнеса, така и в работа за полицията и службите за сигурност.

Той е в списъка на най-добрите психиатри в САЩ през 2004, 2005 и 2009. Предлагаме ви 15 ярки цитати от книгите му.

Самоувереността се измерва от това колко дълбоко и искрено се интересувате от другите. Несигурността се измерва от усилията, които полагате, за да впечатлите другите.

Във всеки, независимо от статута му, има човек, който иска да бъде почувстван. Задоволете тази нужда и ще се превърнете от чужденец в съюзник или дори в приятел.

За да разберете как човек се чувства, трябва да се поставите на негово място, да приемете неговата гледна точка. Ако успеете, можете незабавно да промените динамиката на връзката ви. В този момент, вместо да поискате нещо от човек, става възможно едно сътрудничество и ефективна комуникация.

Най-успешните хора са тези, които нямат илюзии за себе си.

Колкото повече се интересувате, толкова повече благодарност ще получите в замяна и колкото повече ще бъдат околните съпричастни с вас. Затова, за да бъдете интересни, забравете как да звучите интересно. Просто се интересувайте.

Например, ако един човек, ви разказва, че университетския професор по математика, който му е преподавал е оказал огромно влияние върху живота му, в никакъв случай не започвайте да разказвате за своите преподаватели. Вместо това, продължете темата с въпрос, като например: „Как реши да избереш точно този университет?“ Или „Все още ли поддържаш връзка с този професор?“.

Фините и навременни въпроси могат значително да променят връзката.

Ако се дълго се колебаете преди да кажете „не“, тогава може би сте неврастенични. Ако наистина се страхувате да кажете „не“, тогава най-вероятно имате работа с отровен човек. Ако никой никога не ви казва „не“, тогава вие сте отровен човек.

Повечето пъти, когато общувате с някой, на него му се иска да по някакъв начин да трогнете душата му и всичко, което се изисква от вас е да разбиете стените, които е изградил, за да се предпази от неприятности и външен контрол.

Ключовият момент в установяването на контакти с хората е способността да бъдеш човек, с когото можеш да се свържеш.

Не можете едновременно да се противопоставяте и да влияете на хората.

Факт е, че дори ако желаем доброто за другите, те няма да го приемат със сила.

Има един бърз начин да разпознаете лице, страдащо от личностно разстройство, и не е трудно да го приложите както на среща, така и когато кандидатствате за работа. Помолете своя събеседник да ви сподели какво в миналото му го натъжава, разочарова или разстройва. И се опитайте да разберете кой смята, че е виновен. Казва ли нещо като: „Не трябваше да спра да рисувам?“ Или го казва различно: „Исках да бъда художник, но нито родителите ми, нито първата ми жена ме подкрепиха“. Ако човек страда от нарушение на личността, той със сигурност ще започне да обвинява другите – и ще ви бъде ясно, че не си струва да се занимавате с него.

Личното щастие зависи силно от това как възприемате и реагирате на събитията и на другите. Това се дължи на факта, че хората, които възприемат света положително или отрицателно реагират на него по същия начин.

Тайната на движението напред е първата стъпка.