.

Тенисист №1 в света Новак Джокович ще жертва всички потенциални бъдещи трофеи, ако бъде принуден да се вaкcиниpa срещу новия виpyс.

Това обяви самият 34-годишен сърбин пред Би Би Си в своето първо интервю, откакто преди месец беше депортиран от Австралия заради неуредици покрай полученото медицинско разрешение да участва в Australian Open без поставен препарат срещу СОVID.

Джокович заяви, че подкрепя правото на личен избор. Запитан дали би пропуснал участие в турнири като „Уимбълдън“ и „Ролан Гарос“ заради своята позиция спрямо вaкcинитe, водачът в световната ранглиста заяви:

„Да, това е цената, която съм готов да платя. Никога не съм бил против вaкcинaциятa. Като дете са ми поставени всички задължителни вaкcини. Но винаги съм подкрепял свободата на избереш какво поставяш в тялото си.

Принципът, че имам право да вземам решение за собственото си тяло е по-важен от всяка титла или каквото и да било друго. Опитвам се да бъда в синхрон с тялото си, доколкото е възможно.

Не изключвам поставяне на вaкcинa в бъдеще, защото всички заедно се опитваме да намерим най-доброто решение, за да прекратим Соvid. Отново казвам, че никога не съм бил против вaкcинaциятa. Разбирам, че на глобално ниво всеки полага усилия да се справи с този вирyc и се надявам, че скоро ще успеем.“

Въпреки това той е категоричен, че на този етап няма да си постави препарат срещу СОVID, защото усеща конфликт между индивидуалната автономия и колективното добро.

„Все пак като елитен спортист професията ми зависи от моето тяло. И всеки необоснован риск може да е пагубен за работата ми.

Бях наистина тъжен и разочарован от начина, по който всичко се разви за мен в Австралия. Не беше лесно. Да, имаше грешка в моята декларация за пътуване, но тя в никакъв случай не беше умишлена. Това беше прието както от Федералния съд, така и от министъра на имиграцията. Така че, това, което хората може би не осъзнават, е, че аз не бях депортиран от Австралия, защото не съм вaкcиниpaн или защото съм нарушил някое правило, или защото съм допуснал грешка в декларацията.

Причината, поради която бях депортиран, беше, че министърът на имиграцията се възползва от правото си еднолично да анулира визата ми заради презумпцията, че може да създам aнтивaкcъpcки настроения в страната. С което аз категорично не съм съгласен.“

Коментарът на Би Би Си: Джокович, погледнато отвсякъде, е забележителна личност. Отгледан е сред две войни в бивша Югославия, владее шест езика и е може би най-великият играч, който някога е хващал ракета; и най-интересно – дълбоко отдаден либертарианец, който силно вярва в индивидуалната автономия. Той очевидно е разсъждавал сериозно за конфликта между индивидуалната автономия и колективното благо – и смята, че като елитен спортист тялото му си е негова работа. 

Източник: Novak Djokovic: I’m not anti-vах but will sacrifice trophies if told to get jаb