Книгата на Робърт Грийн “Майсторството” е отлично средство за тези, които не са доволни от сегашното си положение и вярват, че притежават потенциал за нещо по-добро. Но също и за тези, които имат нужда от малко помощ да оставят пасивността си в миналото и да работят върху себе си и собствените си мечти.

Този, който има защо да живее, може да мине с почти всякакво как. – Ницше

В житейския път трудностите, пречките и разочарованията са неизбежни. Но не всеки е засегнат от тези неща по еднакъв начин. Има хора, които са осъзнали своята причина и цел за съществуването си. Те виждат трудностите като предизвикателства, които да бъдат преодолявани, и дори изправени пред изпитания живеят задоволителен живот.

За да намери своето “защо” човек понякога преминава през редица житейски “бури”, а това, което го крепи, е вярата. Затова и намирането на цел в живота е може би най-същественият фактор, който допринася за едно удовлетворително съществуване.

Това, което ни липсва в модерния свят е усещането за по-висша цел в живота ни.

Някои хора лесно се заблуждават от социално наложения мит, че удовлетворението може да се постигне с количеството пари, с голяма къща, слава или други подобни, които обществото поставя на преден план. Тези, които се подхлъзнат по този тънък лед, скоро ще открият, че такъв живот е всичко друго, но не и задоволителен. След като се сблъскат с този факт, повечето хора затъват още по-дълбоко в нуждата си от по-голяма къща, по-красив партньор, по-висока позиция в кариерата. От друга страна не са малко и тези, които осъзнават безсмислеността на цялата тази надпревара. Те обаче започват да се питат каква е алтернативата и водени от прекалено вторачване в проблема, стават пасивни и това ги води до безпокойство и депресия.

Има и трета възможност и тя е тази на овладяването на майсторството. Това е и темата на книгата на Робърт Грийн. Подходът, описан там, е валидиран от различни хора, достъпен за всеки и най-важното – осигурява цел в живота. Но какъв е пътят на  съвършенството?

Когато се родите, едно семе бива посято. Това е семето на вашата уникалност. То иска да расте, да се променя и да разцъфти с целия си потенциал. То притежава естествена енергия. Вашата задача е да помогнете на това цвете да разцъфти, да изразите уникалността си чрез вашата работа. Имате мисия, която да осъществите. Колкото по-силно я усещате и овладеете, толкова по-голям е шанса да изпълните своята цел и да овладеете съвършенството.

Грийн осъзнава, че твърде често енергията, която притежаваме да осъществим целта на живота си, е подтисната още в детските ни години заради очакванията на по-възрастните в семейството към нас и скритото неприемане от тях, че сме отделни личности.

Това може да ви отведе по един много опасен път. Този, при който избирате професия, която всъщност не ви пасва. Вашите желания и интереси намаляват, а от това страда професионалното изпълнение на задачите ви. Започвате да виждате удовлетворението и удоволствието като неща, които са извън работното ви място. На всяка цена трябва да избегнете подобен развой на събитията. Процесът на осъществяване на вашата цел в живота може да започне по всяко време – той не е точно определен период.

Грийн описва три стъпки, които смята за решаващи за разпалването на искрата, която подтиква човек да осъществи потенциала си и да поеме по пътя на усъвършенстването:

Първо трябва да се свържете или разграничите от това, което обичате да правите – онова усещане за вашата уникалност. Първата стъпка винаги е вглеждане навътре. Претърсвате в спомените си за този вътрешен глас, който ви подсказва от какво имате нужда. Потушавате всички останали гласове, които ви разсейват – на родителите и на “доброжелателите”. Търсите същината на вашия характер, която трябва да разберете колкото е възможно по-добре.

След като сте установили връзка със себе си, трябва да погледнете и към работата, която изпълнявате в момента, или която ви предстои да започнете. Изборът да продължите или да промените работното си място, е от огромно значение.

Накрая трябва да гледате на своята кариера или професионален път като на пътешествие с обрати и обърквания, вместо като предначертана пътека. Започнете, като изберете позиция или място, което да се припокрива с това, което обичате да правите. Подобна позиция ще ви даде поле за изява и възможност да учите и да се развивате.

В крайна сметка, ще откриете своята ниша или възможност, която ви пасва перфектно. Ще я разпознаете, щом я намерите, защото ще събуди у вас онова детско вълнение и учудване, че я чувствате като правилното нещо. Веднъж щом се изпречи на пътя ви, всичко ще си дойде на мястото.

Това кратко обобщение на книгата на Робърт Грийн се докосва само до повърхността на това уникално произведение. В допълнение към съветите, които авторът предлага за това как да се постигне съвършенство в дадена област, той обяснява и защо е толкова важно да се поеме по този път. В книгата детайлно са описани трите фази, през които трябва да се премине, за да се реализира майсторството – фазата на наблюдението, активната фаза и фазата на съвършенството. “Майсторството” е изпълнено с мъдрост произведение и е чудесен наръчник за тези, които искат да се оттеглят от надпреварата.

academyofideas.com

редактор: Сияна Велева

Ако желаете, вижте още: Ако печеленето на пари е най-важното нещо, ще прекараш живота си, губейки времето си – АЛЪН УОТС