.

Гад Саад е роден през 1964 г. в Бейрут, Ливан, в еврейско семейство, което бяга в Квебек, Канада, през октомври 1975 г., за да се спаси от Гражданската война в Ливан.

Той е професор в университета в Конкордия по еволюционни поведенчески науки и дарвинистко потребление, математик и еволюционен психолог.

Когато не преподава, пише книги или статии за Psychology Today. Автор е на четири книги, като последната „Паразитният ум: как заразните идеи убиват здравия разум“ се превърна в бестселър.

Неговият YouTube канал се радва на повече от 22 милиона зрителски гледания. Представяме ви неговата концепция за свободата на словото, проблем, който става все по-актуален днес:

Нека се опитам да ви обясня концепцията за „Свобода на словото“. 

Свободата на словото не е предназначена да си говорим приятни неща или да сме мили един с друг. И в никакъв случай не служи за разпространяването единствено на истини.

Целият смисъл на Свободата на словото е, че ако си решил да спазваш възвишените епистемологични принципи, би трябвало да си способен да понасяш неистините и лъжите, (не клеветите, тъй като клеветите не попадат под правилото за защита на свободата на словото).

Но Свободата на словото напълно включва правото на расистите да бълват глупостите си. Ето, аз съм евреин и подкрепям правото на глупаците, отричащи Холокост, да разпространяват, грандиозни неистини – отричането на историческата реалност, че хора са били изтребвани в индустриални мащаби. Въпреки че е документирано и пределно ясно.

Малко неща са по-долни от това да отричаш Холокост. Но аз подкрепям правото на тези кретени да разпространяват такива лъжи. 

Нека обрисувам няколко аналогии, за да помогна на по-бавните да разберат какво означава „Свобода на словото“.

Лисенковщината е концепция, измислена от Трофим Лисенко (1898-1976), според който законите на генетичното унаследяване са грешни, защото не съответстват на марксистката идеология. Така че, той, като директор на Института по генетика в Съветския съюз, обнародва тази фалшива и неправилна позиция.

Според него, всеки учен, който се придържа към установените факти в науката по отношение на законите на генетиката, е трябвало да бъде изпратен в лагер или затвор. Неговите възгледи водят до смъртта на между 20 и 30 милиона души, умрели от глад, тъй като следването на въпросните възгледи от държавата, води до пълно унищожение на всички земеделски култури.

Идеята, че съществува официално Министерство на истината и че тази истина е твърде важна, че да се позволи на други гласове да бъдат чути, е точно злото, което съпътства цялата човешка история. Ако не принадлежиш към определена религия, причиняваш вреда на обществото и трябва да бъдеш обезглавен!

Нека вземем по-прост пример.

Том Круз е идиот. Той е сциентолог, а сциентологията е причинила много вреда на много хора. Той разпространява сциентоложките идеи, като например, че психиатрията не е реална наука, защото не съществува такова нещо като психично заболяване. Единственото, което трябва да правиш, е да спортуваш и да си пиеш витамините. Според него, цялото поле на психиатрията е измама, така че, когато отиде при Опра Уинфри и разпространява това, той разпространява дезинформация. Буквална дезинформация. 

Но нека погледнем и от другата страна – психиатрията наистина е била изпълнена с доста шарлатанство през цялата си история. Въпреки че някои от нещата, пред които са се прекланяли учените в тази наука (дори Карл Юнг и Зигмунд Фройд), са пълни глупости, не сме решили да ги забраним. Нито пък сме решили да забраним тези, които не са съгласни с това, че абсолютно всяко психично разстройство, познато на човека, се дължи на факта, че чичо Джони ни е направил нещо, когато сме били малки, или пък на някакво ceксyално потискане в детството. Днес знаем, че това не е истина и ако страдате от шизофрения, органично заболяване на мозъка, не е заради шизофренната ви майка, която ви е гушкала твърде много или пък недостатъчно.

Но трябва ли да забраним всички хора, които вярват в това?

Нека ви дам друг пример – осетопатията, която представлява терапия чрез докосване с ръце. Тя е част от шарлатанската медицинска индустрия. Според нея, ако имаш тумор в стомаха, чрез терапия с докосване, лечителят предава енергия, която ще го излекува. Разбира се, това е пълна безсмислица.

Трябва ли обаче да забраним на хората да говорят за нея?

Ако сте лекар и излъжете пациент, че можете да излекувате рака му с докосване, професионалният етичен кодекс ще ви го забрани. Но идеята, че трябва да забраняваме на хората да обсъждат идеи, които противоречат на това, което днес е прието за истина, е изумително лоша идея.

Защото в науката, въпреки своя строго обективен свят, нещата се променят. Това, което смятахме за истина преди 300 години е просто временна, условна истина и тя се актуализира. Този саморегулиращ механизъм е възможен, само когато на всички идеи и концепции, е позволено да съществуват. Това е същината на научния метод.

Естествената мрежа на кумулативни доказателства представлява различни видове доказателства в голям времеви период, които могат да се открият в повечето човешки култури или биологични видове, посредством различни методологии, всички те сочещи към неопровержима истина. 

Аз съм изцяло за търсенето на Истината. Но съм изцяло и за Свободата.

Защото Истината и Свободата вървят ръка за ръка. Те се нуждаят една от друга, за да същестуват и да се развиват.

Всеки един човек, който се поддава на инстинктивното си желание да забранява който и да било друг, защото бил разпространявал дезинформация, е долен кретен, на който му е невъзможно да разпознае Свободата, дори ако го срита по задника на излизане.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Истината понякога е толкова ужасна, че предпочитаме лъжата – ДЖОРДАН ПИТЪРСЪН